Energiebelasting 2019

Energiebelasting 2019

De energiebelasting is in 2019, net als in voorgaande jaren gestegen. Hoe hoger uw verbruik hoe hoger uw energiebelasting 2019. Helaas gaat dit jaar ook de Vermindering Energiebelasting (VEB) op energie (korting op uw energiebelasting) omlaag, in uw nadeel. Een stijging van de energiebelasting voorkomt u niet. Wilt u deze stijgende kosten compenseren, dan kunt u beginnen met zakelijk energie vergelijken. Door het aanbod van energieleveranciers met elkaar te vergelijken, vindt u de voordeligste actietarieven en brengt u uw energiekosten eenvoudig omlaag.

Toename energiebelasting

Jaarlijks neemt de energiebelasting die u per kubieke meter gas en kWh stroom betaalt toe. Sinds 2013 betaalt u ook Opslag Duurzame Energie (ODE). Ook dit is een heffing die u over iedere verbruikte kWh stroom en m3 gas betaalt. Het geld dat de overheid via de ODE ophaalt, wordt gebruikt voor het stimuleren van de opwek van duurzame energie. Bijvoorbeeld via de subsidie SDE+. Deze subsidie is bedoeld voor bedrijven die willen investeren in windmolens of zonnepanelen.

Vermindering Energiebelasting daalt

Over een deel van je zakelijk energieverbruik hoeft u geen belasting te betalen, vindt de overheid. Gas en stroom wordt namelijk gezien als een eerste levensbehoefte. De vrijstelling van de energiebelastingen gebeurt via de Vermindering Energiebelasting (VEB). Dit is een bedrag dat de overheid uitkeert en waardoor de stijging van de overheidsheffingen deels gecompenseerd wordt. In 2019 is de VEB gedaald met € 51,- exclusief btw. Dit is dus in uw nadeel en komt bovenop de stijgende energiebelasting en ODE. Overigens krijgt u alleen VEB als de energie geleverd wordt aan een pand met een verblijfsfunctie. Dit is een locatie waar letterlijk verbleven kan worden. Een lantaarnpaal of een garagebox valt hier bijvoorbeeld niet onder.

Waarom betaal ik energiebelasting?

Sinds 1996 betalen bedrijven en huishoudens energiebelasting over het gas- en stroomverbruik. De belasting heeft als doel om het energieverbruik te verminderen. Door de taks te verhogen, gaan we zuiniger om met onze energie is de aanname. De energiebelasting en ODE betaalt u aan de energieleverancier en die draagt het vervolgens af aan de overheid. Wat u in 2019 aan energiebelasting betaalt, vindt u terug op uw jaarafrekening over dit jaar. De energiebelastig 2019 bedraagt ongeveer een derde van uw totale energierekening. De overige kosten worden gemaakt door de levering van gas en stroom en door de netbeheerkosten.

Betaal niet onnodig teveel voor uw zakelijke energie

De eerste methode waaraan u kunt denken om het zakelijk energieverbruik terug te dringen, is minder energie verbruiken. Daarnaast is er nog een goede methode. Het aanbod van alle zakelijke energieleveranciers met elkaar vergelijken en het voordeligste aanbod online aan te vragen. U kunt overstappen naar een andere energieleverancier waarbij sommige leveranciers u een mooie welkomstkorting aanbieden. Of als u tevreden bent bij uw huidige energieleverancier kunt u het aanbod ook verlengen. Sommige leveranciers bieden namelijk een scherp verlengingsaanbod aan voor bestaande klanten. Neem eens een kijkje in onze zakelijke energievergelijker en kom te weten hoeveel u kunt besparen. Energie vergelijken zakelijk of particulier, u regelt het binnen 5 minuten.

Hoe werkt zakelijk energie vergelijken?

Op basis van uw zakelijk energieverbruik wordt aan u het voordeligste aanbod op de energiemarkt getoond. Voor dit overzicht vult u de vergelijker in met het energieverbruik dat op uw laatst ontvangen jaarafrekening staat. Vervolgens staat voor uw bedrijfssituatie de scherpste aanbieding bovenaan. Dit ziet u ook aan de genoemde totale jaarkosten. Bij een hoog verbruik is vaak een laag tarief per kWh stroom en m3 gas interessant. Bij een lager verbruik zijn lage vaste kosten, de vaste leveringskosten, belangrijk. Overigens hoeft u hier zelf geen rekening mee te houden bij een zakelijke energievergelijking. Dit doet de energievergelijker voor u.

Overstapservice energie zakelijk

De eerste stap naar een besparing op uw zakelijke energierekening is het maken van een online vergelijk. De tweede stap is het daadwerkelijk aanvragen van het voordeligste energieaanbod. Dit kan eenvoudig online via de vergelijker. Het is een kwestie van invullen van het overstapformulier. Let wel op dat u in de mogelijkheid bent om een nieuw zakelijk energiecontract aan te vragen. Dit is afhankelijk van de opzegtermijn bij uw huidige leverancier. Bij de meeste leveranciers is de opzegtermijn een maand bij een contract voor onbepaalde tijd. Heeft u een contract met een specifieke einddatum zorg er dan voor dat u niet vroegtijdig switcht, want dan betaalt u een overstapboete.

 

Deel deze pagina

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn er om u te helpen op de traditionele werkdagen en tijden.

Telefonisch

Binnen 1 minuut helpen onze energiespecialisten u verder.

Terugbelverzoek

Wij bellen u op het door u aangegeven tijdstip.

Live chat

Binnen 4 minuten chat u met een van onze specialisten.