Zo bereken je de opbrengst van je zonnepanelen

Zo bereken je de opbrengst van je zonnepanelen

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 4 min
4 min
Voordat je overstapt op groene energie MKB, grootzakelijke energie of zakelijke energie voor ZZP’ers wil je misschien weten wat groene energie oplevert. Zonnepanelen laten installeren op het dak van je bedrijf is een goede investering, maar wat is precies de opbrengst en is het uiteindelijk een besparing? Dergelijke kosten en winsten kun je berekenen met een handige formule die voor jou berekent hoeveel je zakelijke zonnepanelen opwekken. Op die manier weet je al binnen enkele stappen hoeveel zonnestroom, dus groene energie, je bedrijf het komende jaar kan opwekken. Weet je eenmaal wat één zonnepaneel opwekt aan kilowattuur dan kun je precies uitrekenen hoeveel panelen je nodig hebt om alles te dekken.

Formule berekenen van opbrengst zonnepanelen

Om een goede berekening te maken van de opbrengst van je zonnepanelen moet je kijken naar het onderscheid van kilowattuur (kWh) en Wattpiek (Wp). Wattpiek is het vermogen van de zonnepanelen, dat gemiddeld tussen de 250 en 270 Wp ligt. Met kilowattuur wordt aangegeven hoeveel elektriciteit er wordt opgewekt. Stel je voor dat je bedrijf beschikt over zonnepanelen met een vermogen van 250 Wp. Tijdens ideale condities wekken deze panelen 0,25 kWh op in één uur tijd. Omdat er in Nederland niet altijd sprake is van de ideale conditie (in het geval van regen of veel bewolking) wordt er rekening gehouden met een correctiefactor van 0,89. Zo reken je uit hoeveel je panelen jaarlijks opwekken: 250 Wp x 0,89 = 222,5 kWh per zonnepaneel. Tien zonnepanelen leveren dus 222,5 x 10 = 2.225 kWh per jaar op.

Wat zijn externe factoren bij berekening opbrengst zonnepanelen?

Natuurlijk zijn er hierbij wel enkele externe factoren waar je rekening mee moet houden. De ideale condities zijn er in Nederland namelijk niet altijd. Wat veel mensen bijvoorbeeld niet verwachten is dat je in de lente meer energie kunt opwekken dan op een hete zomerdag. Hierbij geldt namelijk hoe warmer het is, des te minder stroom je zonnepanelen opwekken. Zonnepanelen hebben namelijk zelf al een temperatuur die 30 graden warmer is dan de buitenlucht. Hoe warmer het buiten is, des te warmer de panelen zijn en des te minder de opbrengst kWh is. Voor iedere graad die de zonnepanelen warmer worden, is de opbrengst 0,4 kWh minder. Daarnaast moet je letten op de helderheid van de lucht: voor een zo hoog mogelijke opwek is een heldere lucht belangrijk. Ook is de hellingshoek en de kwaliteit van de zonnepanelen van groot belang.

Groene energie binnen je bedrijf

Het blijft altijd nodig om een zakelijk energiecontract aan te vragen, ook wanneer je bedrijf beschikt over zakelijke zonnepanelen. Je wilt immers ook wanneer de zon even niet aanwezig is, gebruik kunnen maken van (groene) stroom. Gelukkig kun je online gemakkelijk zakelijke energieleveranciers met elkaar vergelijken door te filteren op aanbieders van zakelijke groene stroom. Op die manier weet je direct wat het meest voordelige tarief en aanbod is voor jouw bedrijf en weet je zeker dat je alleen duurzame leveranciers van zakelijke energie met elkaar vergelijkt, zodat je volledig voor een groen bedrijf kunt gaan.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Investeer ook in zonnepanelen

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.300+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?