Actuele ontwikkelingen op de energiemarkt

Actuele ontwikkelingen op de energiemarkt

Annemieke
Annemieke
Leestijd: 4 min
4 min

De Marktupdate energie bevat alles wat je moet weten voor de inkoop van je energie. Hoe ontwikkelt de energiemarkt zich en welke invloed heeft dit op de energieprijzen? 

 

De koele temperaturen van de afgelopen weken, zorgden ervoor dat de energieprijzen niet daalden. Bovendien beïnvloeden de nationale stakingen in Frankrijk nog altijd de Europese energieprijzen. In deze update over de energiemarkt ontdek je hoe deze en andere ontwikkelingen de energiemarkt beïnvloeden. 

Deze update in het kort:

  • Protesten in Frankrijk beïnvloeden Europese energiemarkt
  • Extra emissierechten vanaf juli 2023 beschikbaar
  • Toekomst nieuwe LNG-terminals in VS onduidelijk
  • Late lente drijft prijzen omhoog
  • Groeitrend in investeringen duurzame energie

Protesten in Frankrijk beïnvloeden Europese energiemarkt

De nationale protesten in Frankrijk tegen de hervorming van het pensioenstelsel blijven voortduren. Dit zorgt voor verder uitstel van onderhoud aan minimaal 14 Franse kerncentrales en heeft tevens invloed op de productie van LNG-terminals. Hierdoor genereren Franse kerncentrales minder elektriciteit en neemt het gebruik van gas en kolen voor energieopwekking in Europa toe. Daarnaast heeft dit tot gevolg dat er minder LNG naar Europa wordt geëxporteerd. Toch heeft de afgenomen LNG-import via Frankrijk niet per definitie een negatief effect op de energieprijzen. De Europese gasreserves zijn immers zeer goed gevuld. In Nederland is de vulgraad vergeleken met vorig jaar van 28% naar bijna 60% gestegen. Dit is een positief signaal, aangezien het aanvullen van gasvoorraden voor de aankomende winter minder moeilijk lijkt dan het voorgaande jaar. Ondanks het achterstallige onderhoud aan kerncentrales zet de Franse president Macron volledig in op kernenergie, in tegenstelling tot zijn voorgangers. Macron ziet veel mogelijkheden in kernenergie, gebaseerd op de volgende gegevens. De CO2-uitstoot voor kernenergie is:
  • twee keer lager dan bij windturbines
  • twaalf keer lager dan bij zonnepanelen
  • honderd keer lager dan bij gas
  • tweehonderd keer lager dan bij kolen
Deze data is afkomstig uit het FD.nl. Frankrijk heeft als doel om uiterlijk in 2035 minimaal zes nieuwe kerncentrales te openen.

Extra emissierechten vanaf juli 2023 beschikbaar

Vanaf juli start de verkoop van extra emissierechten die oorspronkelijk gepland stonden voor 2027, maar nu al tussen juli 2023 en 2026 geveild zullen worden. De verwachte opbrengst hiervan bedraagt € 20 miljard. Landen kunnen deze opbrengsten op twee manieren benutten: enerzijds door de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen en anderzijds door zware industrieën bij te staan in het terugdringen van hun CO2-emissies. Beide doelstellingen zijn onderdeel van het REPowerEU-initiatief, opgezet door de Europese Commissie met als doel de Europese energiemarkt te vergroenen en minder afhankelijk te maken van Rusland.

Als gevolg van deze maatregel zullen bedrijven, die onder het Europese emissiehandelssysteem vallen, genoodzaakt zijn om eerder emissierechten te verwerven of te genereren om aan de emissiereductievereisten te voldoen. Dit kan resulteren in een prijsstijging van emissierechten op de koolstofmarkt, wat bedrijven dwingt om meer te investeren in het terugdringen van hun uitstoot. Dit kan hen aanzetten om versneld te investeren in duurzame technologieën.

Toekomst nieuwe LNG-terminals in VS onduidelijk

De Verenigde Staten hebben plannen om vier extra LNG-exportterminals te bouwen. Hoewel deze investering enkele maanden geleden nog als vanzelfsprekend werd beschouwd, zijn investeerders nu minder zeker van hun zaak. Twee van de vier projecten zijn ingetrokken en bij de resterende twee projecten hanteren investeerders strengere voorwaarden. Vanwege de onzekerheid op de financiële markten en schommelende gasprijzen proberen investeerders het risico te beperken. Ze eisen nu dat er voor ten minste 90% van de productiecapaciteit langdurige contracten met klanten worden afgesloten. Deze ontwikkeling komt niet geheel onverwacht.

Late lente drijft prijzen omhoog

De afwezigheid van typisch lenteweer zorgt voor een opwaartse druk op de prijzen. Hierdoor blijft de vraag naar gas en elektriciteit voor verwarming hoger dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Groeitrend in investeringen duurzame energie


De onrust in de financiële sector heeft een aanzienlijke impact op de olieprijs door een daling. Hoewel de relatie tussen olie- en energieprijzen tegenwoordig minder sterk is dan voorheen, is de invloed nog altijd merkbaar op de markt. De onzekerheid, in combinatie met renteverhogingen door instanties zoals de Europese Centrale Bank, zorgt voor een onvoorspelbare economische ontwikkeling. Bij een recessie neemt de vraag naar energie af, evenals de investeringen in de energiesector. Echter, investeringen in hernieuwbare energie zijn momenteel juist gewild.

Zo heeft netbeheerder TenneT voor €23 miljard contracten gesloten met meerdere consortia om zeewaartse platforms te bouwen, waar windmolenparken op aangesloten kunnen worden. Deze platforms zetten de windenergie om en transporteren het naar het vasteland. Ze zullen worden geplaatst voor de Nederlandse en Duitse kust. Daarnaast heeft de overheid plannen aangekondigd om een grote waterstoffabriek op zee te bouwen, in combinatie met een windmolenpark van 500 megawatt.

Investeringen in duurzaamheid zijn onvermijdelijk. Het Europees Parlement en EU-landen zijn overeengekomen dat in 2030 minimaal 42,5% van het energieverbruik in de EU duurzaam opgewekt moet zijn. Dit is een verhoging van ruim 10% ten opzichte van de oude doelstelling (32%).

Ontwikkeling van de elektriciteitsprijs

Ontwikkeling van de gasprijs

Olieprijs

Kolenprijs

Prijsontwikkeling van olie, kolen en gas

CO2-prijs (emissierechten)

De scherpste actietarieven voor je energie? We helpen je graag

Neem vrijblijvend contact op.

Anita energie-expert

Anita – Energie-expert bij Energie-Zakelijk.nl

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?