ZZP’ers met zakelijke energie net zo goed beschermd als consument

ZZP’ers met zakelijke energie net zo goed beschermd als consument

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 3 min
3 min

Hoe gunstig zijn de contractvoorwaarden bij zakelijke energie voor ZZP’ers? Goed nieuws, deze zijn gelijk aan die voor particuliere energie. Dus er zit geen verschil tussen een zakelijk en een particulier energiecontract. Hoe deze belangrijke voorwaarden in elkaar steken, lees je op deze pagina.

De twee belangrijke voorwaarden die een zakelijk contract voor ZZP energie net zo gunstig maakt als een particuliere energiecontract voor ZZP, zijn:

  1. De bedenktijd van twee weken na de contract-aanvraag
  2. De hoogte van de opzegboete bij voortijdig opzeggen van het energiecontract

Bovenstaande voorwaarden gelden als in het BAG-register (Basisregistratie Adressen & Gebouwen) op jouw adres een woonfunctie staat aangegeven. Die woonfunctie geldt in 99 procent van de gevallen voor ZZP’ers die op hun thuisadres een zakelijk energiecontract aanvragen.

Bedenktijd van twee weken bij zakelijke energie ZZP

Klik je nu op de akkoord om een zakelijk energie-aanbod te accepteren of geef je mondeling akkoord, dan heb je als ZZP’er altijd twee weken bedenktijd. Zodra je nieuwe energieleverancier het contract per post of e-mail heeft toegestuurd, mag je er binnen twee weken kosteloos van afzien. Soms ben je toch niet tevreden over je keuze of zie je een scherper aanbod voorbijkomen. Zo’n bedenktijd komt dan goed van pas.

Voorheen kreeg je niet standaard een bedenktijd als je als ZZP’er een zakelijk energiecontract aanvroeg. Hier hoef je je dus geen zorgen meer over te maken: een bedenktijd geldt altijd bij een zakelijke energiecontract voor jou als ZZP’er.

Per 1 juni 2023 nieuw beleid voor de opzegboete

Een opzegboete bij switchen? Dat klinkt niet zo positief. Belangrijk om te weten: je krijgt de boete echt niet altijd. De zakelijke energieleverancier brengt alleen een boete in rekening als je ver voor het einde van je lopende energiecontract switcht naar een andere leverancier. Hier is een verklaring voor. De energie die jij van plan bent te gebruiken, heeft de leverancier namelijk al ingekocht. Vertrek je vroegtijdig, dan blijft die energie over en de leverancier vraagt daar een vergoeding voor. Het bedrag van de boete is daarom gebaseerd op het verlies dat een energieleverancier leidt. 

Het boetebeleid is per 1 juni 2023 voor iedere kleinzakelijke ondernemer gelijk. Deze geldt ook voor particuliere contracten. De regeling werkt als volgt. 

Het mogelijke verlies van de leverancier wordt bepaald aan de hand van onderstaande factoren:

  • De afgesproken tarieven die het bedrijf op dit moment betaalt
  • De tarieven die op dit moment voor nieuwe klanten gelden
  • De hoeveelheid stroom en/of gas die het bedrijf nog zou afnemen tot einde van het contract

Het verschil tussen de afgesproken tarieven en de tarieven voor nieuwe klanten wordt vermenigvuldigd met het energieverbruik. Zo komen we tot de volgende som:

(De afgesproken tarieven – tarieven nieuwe klanten) * resterende energieverbruik

We geven een voorbeeld.

  • Bedrijf X betaalt € 0,20 per kWh stroom en € 0,66 per m3 gas
  • De ondernemer zegt het eenjarige contract op. De resterende looptijd is nog 7 maanden
  • Het jaarverbruik is ingeschat op 6.500 kWh en 3.000 m3. Hiervan zou de ondernemer nog 4.000 kWh en 1.750 m3 verbruiken
  • Nieuwe klanten betalen vandaag de dag € 0,18 per kWh en € 0,56 per m3

De som voor de boete voor stroom ziet er als volgt uit:
(€ 0,20 – € 0,18) * 4.000 kWh = € 80,-

De som voor de boete voor gas ziet er als volgt uit:
(€ 0,66 – € 0,56) * 1.750 m3 = € 175,-

Alle bedragen zijn exclusief btw en energiebelasting

Dit was de opzegboete voor 1 juni 2023

Voorheen gold er een maximale grens voor de hoogte van de opzegboete. De maximale boete is afhankelijk van hoe lang het energiecontract nog liep en werd voor stroom en voor gas apart in rekening gebracht.

Hoe lang is je contract nog geldig?Wat is de bijbehorende maximale boete?
Korter dan 1,5 jaar€ 50,-
1,5 – 2 jaar€ 75,-
2 tot 2,5 jaar€ 100,-
Langer dan 2,5 jaar€ 125,-

Sommige zakelijke energieleveranciers vergoeden de opzegboete

Er zijn zakelijke energieleveranciers die je zo graag verwelkomen als nieuwe klant dat ze je opzegboete vergoeden. Je stapt dus ver voor het einde van je huidige zakelijk energiecontract over naar een andere leverancier, omdat je daar bijvoorbeeld lagere tarieven betaalt. Vervolgens vergoedt die leverancier je opzegboete. Welke energieleveranciers zijn zo aardig? Vraag het onze zakelijke energiespecialisten, op werkdagen te bereiken op 020 – 29 00 909.

Extra voordelen zakelijke energie ZZP

Over je zakelijk energieverbruik mag je btw terugvragen van de belasting. Een voordeel bij zakelijke energie ZZP: de btw staat apart vermeld op de factuur.

Er is nog een tweede voordeel: de snelle service! Stel, je hebt een vraag over je energiecontact. Bij de zakelijke helpdesk heb je direct een energie-expert aan de telefoon. Je hoeft niet telefonisch in de wachtrij te staan. Als ondernemer heb je het al druk genoeg, dus het laatste waar jij waarschijnlijk op zit te wachten is het aanhoren van een wachtmuziekje.

Vergelijk nu de actietarieven voor ZZP energie en bekijk hoeveel jij bespaart op je energiekosten. 

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?