ZZP’ers met zakelijke energie net zo goed beschermd als consument

ZZP’ers met zakelijke energie net zo goed beschermd als consument

Annemieke
Annemieke
Leestijd: 3 min
3 min

ZZP’ers kregen voorheen niet altijd gunstige voorwaarden bij het zakelijk energiecontract. Dat is nu verleden tijd. Een ZZP’er is nu namelijk net zo goed beschermd als een particulier. Er zijn nu namelijk twee gunstige voorwaarden verplicht bij het zakelijk energiecontract voor ZZP’ers.

De beschermende voorwaarden waar het om draait, zijn:

  1. Een standaard bedenktijd van twee weken.
  2. Een maximale opzegboete indien je voortijdig van je zakelijk energiecontract af wilt.

Bovenstaande voorwaarden gelden als in het BAG-register (Basisregistratie Adressen & Gebouwen) op jouw adres een woonfunctie staat aangegeven. Die woonfunctie geldt in 99 procent van de gevallen voor ZZP’ers die op hun thuisadres een zakelijk energiecontract aanvragen.

Bedenktijd van twee weken bij zakelijke energie ZZP

Klik je nu op de akkoordknop van een zakelijk energie-aanbod of geef je mondeling akkoord, dan heb je als ZZP’er altijd twee weken bedenktijd. Zodra je nieuwe energieleverancier het contract per post of e-mail heeft toegestuurd, mag je er binnen twee weken kosteloos van afzien. Soms zie je later alsnog een scherper aanbod en dan komt zo’n bedenktijd goed van pas. Kortom, zakelijke energie ZZP vraag je dus zorgeloos aan.

Voorheen kreeg je niet standaard een bedenktijd als je als ZZP’er een zakelijk energiecontract aanvroeg. De ene leverancier hanteerde wel een bedenktijd, maar bij de andere leverancier kon je niet meer afzien van je eerdere besluit. Hier hoef je je dus geen zorgen meer over te maken: een bedenktijd geldt altijd bij een zakelijke energiecontract voor jou als ZZP’er.

Maximale opzegboete als je vroegtijdig switcht

Een boete bij switchen? Dat klinkt niet zo positief. Belangrijk om te weten: je krijgt de boete echt niet altijd. De zakelijke energieleverancier brengt alleen een boete in rekening als je ver voor het einde van je lopende energiecontract switcht naar een andere leverancier. Hier is een verklaring voor. De energie die jij van plan bent te gebruiken, heeft de leverancier namelijk al ingekocht. Vertrek je vroegtijdig, dan blijft die energie over en de leverancier vraagt daar een vergoeding voor.

Nu is er voor ZZP’ers een maximale grens ingesteld voor de hoogte van die opzegboete. Dit is dus de tweede gunstige voorwaarde die bij het zakelijk energiecontract voor ZZP’ers hoort. De maximale boete is afhankelijk van hoe lang je contract nog loopt en wordt voor stroom en voor gas apart gerekend.

Hoe lang is je contract nog geldig?Wat is de bijbehorende maximale boete?
Korter dan 1,5 jaar€ 50,-
1,5 – 2 jaar€ 75,-
2 tot 2,5 jaar€ 100,-
Langer dan 2,5 jaar€ 125,-

Eerder kon de opzegboete een percentage zijn (gemiddeld 15%) van de resterende waarde van je energiecontract. Vaak vielen die boetes hoger uit dan de nu vastgestelde maximale bedragen.

Sommige zakelijke energieleveranciers vergoeden de opzegboete

Er zijn zakelijke energieleveranciers die je zo graag verwelkomen als nieuwe klant dat ze je opzegboete vergoeden. Je stapt dus ver voor het einde van je huidige zakelijk energiecontract over naar een andere leverancier, omdat je daar bijvoorbeeld lagere tarieven betaalt. Vervolgens vergoedt die leverancier je opzegboete. Welke energieleveranciers zijn zo aardig? Maak een online energie vergelijk om hier achter te komen. Of vraag het onze zakelijke energiespecialisten, op werkdagen te bereiken op 020 – 29 00 909.

Extra voordelen zakelijke energie ZZP

Over je zakelijk energieverbruik mag je btw terugvragen van de belasting. Een voordeel bij zakelijke energie ZZP: de btw staat apart vermeld op de factuur.

Er is nog een tweede voordeel: de snelle service! Stel, je hebt een vraag over je energiecontact. Bij de zakelijke helpdesk heb je direct een energie-expert aan de telefoon. Je hoeft niet telefonisch in de wachtrij te staan. Als ondernemer heb je het al druk genoeg, dus het laatste waar jij waarschijnlijk op zit te wachten is het aanhoren van een wachtmuziekje.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?