Dit moet je weten over een opzegvergoeding bij je zakelijke energiecontract

Dit moet je weten over een opzegvergoeding bij je zakelijke energiecontract

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 3 min
3 min

Bij het uitkiezen van een zakelijk energiecontract heb je het vast al eens voorbij zien komen: een opzegvergoeding die je bij een contract voor energie MKB of ZZP eventueel zou moeten betalen. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken over deze ‘boete’ wanneer je je zakelijke energiecontract ‘gewoon’ volgens de afspraak af laat lopen. Wanneer heb je dan wel te maken met de opzegvergoeding en wat houdt deze vergoeding precies in? Het is altijd goed om je in te lezen over de voorwaarden die bij een zakelijk energiecontract zitten, ook wat betreft de opzegvergoeding.

Wat is een opzegvergoeding?

Een opzegvergoeding klinkt misschien als een bedrag dat je vergoed krijgt, maar niets is minder waar. Het is een geldbedrag dat je moet betalen wanneer je eerder dan afgesproken je zakelijke energiecontract afbreekt. Het wordt ook wel als een boete gezien, omdat je geld moet betalen wanneer je je afspraken met de leverancier van je zakelijke energie niet nakomt. Dit is zo, omdat een leverancier bij het aangaan van een contract bepaalde voorwaarden opstelt waaronder met betrekking tot de termijn. Ga je een energiecontract aan van één jaar? Dan gaat de leverancier ervan uit dat je een jaar blijft – op die afspraak koopt hij energie in voor die termijn. Wordt die energie niet verbruikt dan zit de leverancier wel met de kosten.

Wanneer krijg je een opzegvergoeding?

Die kosten verhaalt de leverancier alsnog op de afnemer, aangezien jullie samen afspraken hebben gemaakt en er sprake is van contractbreuk. Je ontvangt zo’n opzegvergoeding dus alleen als je als MKB of ZZP een zakelijk contract hebt afgenomen en deze eerder dan afgesproken stopzet. Deze algemene regel kan in de volgende situaties van toepassing zijn:

  • Zie je een zakelijke energieleverancier met goedkopere tarieven en besluit je over te stappen? Houd in dat geval rekening met een opzegvergoeding wanneer je huidige zakelijke energiecontract nog niet afgelopen is. Let goed op, want een nieuwe leverancier kan jou per direct over laten stappen.
  • Besluit je om je bedrijf te eindigen, omdat het niet zo lekker loopt of omdat je een nieuwe stap in je carrière wilt maken? Bekijk altijd per wanneer je dat gaat doen: stop je een energiecontract dat afgesloten is voor drie jaar in het eerste of tweede jaar dan kun je een boete krijgen.

Hoe wordt het bedrag van de opzegvergoeding bepaald?

Voor ZZP, MKB én particulier wordt nu een en dezelfde regel gehanteerd die de hoogte van de boete bepaalt. Het financiële verlies van de energieleverancier, omdat hij mogelijk energie voor een goedkopere prijs moet verkopen, bepaalt de prijs. Dit wordt vastgesteld op basis van onderstaande factoren:

  • De tarieven die in het zakelijk energiecontract staan
  • De tarieven die nieuwe klanten op dit moment bij dezelfde leverancier betalen
  • De resterende hoeveelheid stroom en/of gas die het bedrijf nog zou afnemen tot einde van het contract

Het verschil tussen de tarieven in het contract en de tarieven die nieuwe klanten betalen, worden vermenigvuldigd met het energieverbruik. De som die zodoende tot stand komt is: (tarieven in het energiecontract – tarieven voor nieuwe klanten)*resterende hoeveelheid energie.

We geven een voorbeeld van zo’n berekening.

  • Tarief in het zakelijk contract voor stroom: 0,20 per kWh
  • Tarief voor nieuwe klanten: € 0,18 per kWh
  • Resterende hoeveelheid stroom: 4.000 kWH

(€ 0,20 – € 0,18) * 4.000 kWh = € 80,-

De opzegboete voor 1 juni 2023

Voorheen bepaalde de looptijd van het zakelijke energiecontract de hoogte van de opzegboete. Voor gas en stroom werd, net als met de nieuwe regeling, apart een boete in rekening gebracht.

Hoe lang is je contract nog geldig?Wat is de bijbehorende maximale boete?
Korter dan 1,5 jaar€ 50,-
1,5 – 2 jaar€ 75,-
2 tot 2,5 jaar€ 100,-
Langer dan 2,5 jaar€ 125,-

 

Voorkomen van een opzegvergoeding

Gelukkig kun je je goed voorbereiden op het einde van je zakelijke energiecontract. Omdat voorkomen in de meeste gevallen veel beter is dan genezen, zijn er stappen die je kunt ondernemen om een opzegvergoeding te voorkomen. Let bijvoorbeeld vanaf het begin van het afnemen van een zakelijk energiecontract tot welke datum het contract geldt. Hierbij raden we direct aan dat wanneer je kunt switchen je dit absoluut moet doen, mocht dat voordeliger zijn wat betreft de kosten. Een energieleverancier kan namelijk het zakelijke energiecontract automatisch verlengen, mits je daar zelf stappen in onderneemt. Online check je gemakkelijk het switchvenster van iedere leverancier.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?