Overstap boete

Overstap boete

Als u overstapt naar een andere energieleverancier kunt u vaak veel geld besparen. Stapt u echter over terwijl uw contract nog loopt, dan kunt u te maken krijgen met een zogenaamde overstap boete. Wellicht heeft u een meerjarig contract afgesloten bij uw huidige energieaanbieder. Sommige contracten kennen een looptijd van 1, 3 of zelfs 5 jaar. Stapt u over terwijl het contract nog loopt, dan loopt de boete al snel op tot enkele tientallen euro’s. In sommige gevallen bedraagt de boete zelfs 250 euro.

Nieuwe leverancier betaalt de boete

Als u geluk heeft wil de nieuwe leverancier de boete betalen. In dat geval kunt u direct overstappen naar de nieuwe leverancier. Als u nog twijfelt over een overstap, informeer dan bij de nieuwe aanbieder of zij de overstap boete vergoeden. Als dat het geval is kunt u zonder problemen overstappen. Vergoeden zij de boete niet, dan is het wellicht verstandiger om te wachten tot het contract einde van uw huidige energieproduct.

Waarom bestaat de overstap boete?

Tegenwoordig lokken steeds meer leveranciers klanten met leuke acties een aanbiedingen. Bij een nieuw energiecontract worden er zelfs elektrische apparaten zoals tablets uitgedeeld. De leverancier moet dit soort producten natuurlijk wel terugverdienen. Om dit te kunnen worden er vaak 3 of 5 jarige contracten opgesteld. Zo weet de leverancier zeker dat u 3 of 5 jaar klant zult blijven. Aan het eind van de periode heeft de leverancier genoeg aan u verdiend. Heeft u echter een contract van 5 jaar en wilt u na 4 maanden weer weg bijvoorbeeld, dan draait de leverancier verlies. De cadeau ’s die worden weggegeven zijn namelijk vaak honderden euro’s waard. Vertrekt u toch eerder, dan wordt de zogenaamde overstap boete in rekening gebracht. De leverancier dekt hiermee de kosten die gemaakt zijn.

Overstappen of wachten?

Wat is nou verstandiger, overstappen of toch wachten tot het eind van de contractperiode? Dat ligt een beetje aan de hoogte van de overstap boete en aan het feit of de boete door de nieuwe leverancier wordt betaald. Als de boete slechts 25 euro bedraagt is overstappen geen probleem. Is de boete echter 250 euro, dan is het vaak ongunstig om vroegtijdig over te stappen. Worden de boetes betaalt door de nieuwe stroomleverancier, dan kunt u gerust overstappen.

De beste energieleverancier vinden

Voordat u kunt overstappen is het natuurlijk wel van belang om de beste energieleverancier te vinden. Dankzij onze vergelijkingstool is het vinden van de beste leverancier erg eenvoudig. U hoeft alleen maar aan te geven waar u woont, hoeveel stroom u ongeveer verbruikt en of u groene of grijze stroom wilt afnemen. De vergelijker zal vervolgens binnen een minuut een top 10 van beste energieleveranciers tonen. Bij het vinden van de beste leverancier is overigens niet alleen de prijs van de energie belangrijk, ook de servicegerichtheid van de leverancier is een belangrijk punt. De leverancier moet namelijk goede contractvoorwaarden hebben en goed bereikbaar zijn. Of deze zaken in orde zijn worden vaak uitgedrukt in een cijfer. Een 8,5 is uiteraard beter dan een 7, kijk naast de prijs dus ook naar het cijfer van een stroomleverancier.

Deel deze pagina

Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Nu energie zakelijk vergelijken!

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.500+ reviews

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn er om u te helpen op de traditionele werkdagen en tijden.

Telefonisch

Wij doen niet aan lange wachtrijen.

Terugbelverzoek

Wij bellen u op het door u aangegeven tijdstip.

Live chat

Chat direct met een van onze specialisten.