Grootzakelijke energieprijzen nog steeds laag door eerdere daling

Grootzakelijke energieprijzen nog steeds laag door eerdere daling

Annemieke
Annemieke
Leestijd: 4 min
4 min

Tijdens deze zomerhitte denkt u waarschijnlijk eerder aan een verkoelend ijsje dan aan zakelijke energieprijzen. Toch is het goed om er even bij stil te staan. De energieprijzen staan namelijk nog steeds historisch gezien laag in vergelijking met voorgaande jaren. Om deze reden verlagen veel bedrijven momenteel de energierekening met duizenden euro’s per jaar ten opzichte van het jaar ervoor.  

Leestijd: 4 minuten

Wat u komt te weten met dit artikel

  • De ontwikkeling van de energieprijzen
  • De marktgrafieken van stroom en gas
  • De factoren die de prijsontwikkeling beïnvloeden
  • Het bepalen van het juiste inkoopmoment

Onderstaande grafieken spreken boekdelen. Hierin staat de ontwikkeling van de energieprijzen sinds 2015/2016.  De dalende lijn tijdens de maanden waarin Covid-19 op zijn hevigst was, is overduidelijk te zien. 

Ontwikkeling van de stroomprijs sinds 2016
Klik op de afbeelding om hem groter te maken.

Ontwikkeling van de gasprijs sinds 2015
Klik op de afbeelding om hem groter te maken.

Van daling naar stabiel

Aan het begin van de Covid-19 periode zette de daling van de stroom- en gastarieven fors in. Dat is ook zichtbaar in de grafieken. Die daling is inmiddels tot een halt geroepen. Wat we zien is dat de tarieven de ene dag nog wel stijgen en de andere dag dalen, maar over de hele linie genomen blijven de energieprijzen gelijk. Twee belangrijke oorzaken zijn de kosten voor de CO2-emissierechten en onze ruime gasvoorraad. 

Lees onder dit blok verder en kom te weten wat de oorzaken van de ontwikkeling van de energieprijzen zijn.  

Inkoopspecialist Energie

“De markt staat er nog steeds erg goed voor. Daardoor heb ik zojuist een klant geholpen aan een mooie besparing van bijna € 2000,- per jaar. Terwijl deze klant een bescheiden jaarverbruik heeft. Dus als bedrijf met een hoger verbruik is er nog een groter besparingspotentieel.”

Joost – Inkoopexpert Energie

2 belangrijke factoren die momenteel de energieprijzen beïnvloeden 

Er zijn op dit moment twee belangrijke factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van de energieprijzen. We lichten ze hieronder nader toe. 

  1. De kosten voor CO2-emissierechten
  2. Onze goed gevulde gasvoorraden

1. De kosten voor CO2-emissierechten

De energieprijzen volgen de ontwikkeling van de kosten voor de CO2-emissierechten. Deze kosten stegen enkele weken geleden en zijn daarna weer gedaald. Wanneer bedrijven zoals energieproducenten minder betalen voor hun CO2-uitstoot (of juist meer), ziet u deze prijswijziging vaak ook terug in de prijs voor energie. 

De kosten voor CO2-emissierechten zijn de laatste dagen mede gedaald door bezorgdheid over een tweede Covid-19 ronde. Daarnaast speelt de gespannen handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten ook mee, omdat dit invloed heeft op de import en export.  

CO2-emissierechten

Waarom CO2-emissierechten de energieprijzen beïnvloeden
Bedrijven zoals energieproducenten hebben certificaten voor de uitstoot van CO2. Met één certificaat mogen zij een ton CO2 uitstoten. Als zo’n energieproducent tekort certificaten heeft voor zijn uitstoot, moet hij deze bijkopen op de handelsmarkt. Deze kosten worden doorberekend in de stroom- en gasprijs. Daardoor beïnvloeden de kosten voor CO2-emissierechten de energieprijzen.

2. We profiteren van onze goed gevulde gasvoorraden

Wat ook meespeelt in de energieprijzen zijn onze gasvoorraden. Deze zijn goed gevuld waardoor we met onze huidige voorraden een poosje toe kunnen. Deze spreken we dus eerst aan op het moment dat bijvoorbeeld de gastoevoer naar Nederland stagneert. In zo’n situatie zien we dus niet meteen een prijsstijging, want er is nog voldoende aanbod van gas. 

Nu gebruik maken van de huidige marktsituatie of toch nog even wachten?

Het is een feit dat de gas- en stroomprijs sinds lange tijd niet zo laag heeft gestaan als vandaag de dag. Vanwege deze unieke situatie is het zeker een interessant moment om nu uw contract voor grootzakelijk energie tegen het licht te houden en actie te ondernemen.

Vraagt u zich af of u nu moet profiteren van het marktmoment of dat u beter nog even kunt wachten tot een later moment? Onze inkoopexperts helpen u graag met het maken van de juiste afwegingen en kunnen u goed informeren zodat u de keuze maakt die bij u en uw bedrijf past.

Inkoopspecialist Energie

Vrijblijvend advies bij uw Grootzakelijke energie-inkoop

'Ik help u graag vrijblijvend aan de scherpste zakelijke energietarieven. Op basis van uw bedrijfssituatie vraag ik bij diverse grootzakelijke energieleveranciers offertes op.'

Joost - Inkoopexpert Energie

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Even geduld alstublieft...

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?