⚠️Zakelijke energieprijzen voor ondernemers historisch gezien zeer laag

⚠️Zakelijke energieprijzen voor ondernemers historisch gezien zeer laag

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 4 min
4 min

Sinds jaren stonden de energieprijzen niet zo laag als op dit moment. In de afgelopen vier maanden daalden de gasprijs en de stroomprijs ongekend snel. Voor ondernemers is daarom nu een zeer interessant moment om het zakelijk energiecontract vast te leggen.

Leestijd: 3 minuten

Wat je komt te weten met dit artikel

  • De sterke daling van de energieprijzen
  • Waarom de energieprijzen zo scherp zijn
  • Vanaf wanneer je een nieuw contract kunt aanvragen

De energiemarkt blijft echter onzeker, omdat we tegelijkertijd zien dat op diverse dagen de energieprijzen enigszins stegen. Dit komt door de toegenomen kosten voor CO2-emissierechten.

Overigens neemt dit niet weg dat de huidige prijzen nog steeds zeer voordelig zijn. Het is juist deze combinatie, de onzekerheid over welke richting de energiemarkt opgaat en de momenteel lage energieprijzen, die het nu interessant maakt om een zakelijk energiecontract via een online vergelijker aan te vragen.

Juist de combinatie van onzekerheid over welke richting de energiemarkt opgaat en de huidige lage energieprijzen, maakt het interessant om nu een energiecontract aan te vragen.

De afgelopen drie maanden zette de daling sterk in

Het is duidelijk te zien aan de lijn in de onderstaande grafieken. Deze lijnen geven de ontwikkeling van de gas- en stroomprijs weer. Al eind 2019 zette de daling van het gas- en stroomtarief sterk in.

Ontwikkeling van de gasprijs: 2016 tot en met april 2020    Ontwikkeling van de stroomprijs: 2017 tot en met april 2020
Ontwikkeling van de gasprijs sinds 2016Ontwikkeling van de stroomprijs sinds 2016

Waarom de energieprijzen zo scherp zijn

Er zijn drie ontwikkelingen die voor de momenteel lage energieprijzen zorgden:

1. De warme winter

Afgelopen winter was niet bepaald een koude winter. Dit betekent dat we minder gas nodig hadden om onze woningen en bedrijfspanden te verwarmen. Onze Nederlandse gasvoorraden zijn daardoor nog goed gevuld. Doordat er nog voldoende aanbod van gas is, daalde de gasprijs.

2. De huidige economische situatie

De economische gevolgen die het Coronavirus met zich meebrengt spelen wereldwijd. Daardoor is de totale vraag naar olie afgenomen. Want als de economie niet meer op volle toeren draait, is er ook minder vraag naar olie. De prijs van olie is gekoppeld aan de prijs van energie. Dus als olieprijs daalt, dalen ook de energieprijzen.

3. De prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland

Rusland is niet bereid om de productie van olie te verminderen sinds de olievraag wereldwijd daalde. Als reactie daarop begon Saudi-Arabië een prijzenoorlog. Olie werd alsmaar voordeliger en daarom ook de energieprijzen.

Ruim aantal maanden voor je einddatum een nieuw contract aanvragen

Heb je nog een lopend contract, maar wil je nu graag gebruik maken van de lage energieprijzen? Dat kan in veel gevallen!

Afhankelijk van bij welke zakelijke energieleverancier je klant bent, kun je al 3, 6 of 12 maanden voor het einde van je huidige energiecontract een nieuw contract aanvragen. Dit heeft als voordeel dat je de huidige, scherpe energietarieven nu al kunt vastleggen voor in de toekomst. De startdatum van je komende energiecontract sluit vervolgens direct aan op de einddatum van je huidige energiecontract. Je loopt dus ook geen kans op een boete.

Zorg dat je de huidige scherpe energietarieven nu alvast aanvraagt voor je zakelijk energiecontract in de toekomst. 

Is je huidige contract voor onbepaalde tijd en betaal je variabele energietarieven dan is nu helemaal het moment om een actiecontract met vaste tarieven aan te gaan. Het enige waar je rekening mee hoeft te houden is namelijk je opzegtermijn van een maand. Voor de rest ben je vrij om te switchen. Verzeker jezelf daarom van de scherpste energieprijzen voor het komende jaar (of jaren) en vergelijk zakelijke energie.

Loopt je contract langer dan 6 maanden?

Ook als je zakelijk energiecontract nog langer loopt dan zes maanden, is het interessant om je besparingsmogelijkheden te onderzoeken. Soms betaalt een andere energieleverancier je eventuele boete als je voortijdig overstapt. Zodat je kosteloos van een scherp actiecontract gebruik kunt maken en de scherpste tarieven betaalt.

Bekijk snel je scherpe aanbiedingen via onze zakelijke energievergelijker. Vergelijk zelf zakelijke energie of neem contact op met Anita, onze energie-expert.

Anita energie-expert

Anita – Energie-expert

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?