De zakelijke energietarieven zijn al enkele jaren flink in ontwikkeling. Er zijn talloze technologieën die ervoor zorgen dat de energieprijzen stijgen en dalen. Dit kan als afnemer van energie flinke voordelen opleveren, maar juist ook veel geld kosten.
Het is daarom van belang om uit te zoeken wat de energietarieven de komende jaren gaan doen. Zo kunt u bijzonder eenvoudig achterhalen of het interessant is om voor lange tijd een contract af te sluiten.
Wij kijken in dit artikel daarom naar de zakelijke energietarieven en ontwikkelingen binnen deze markt. Hiermee willen wij u helpen een juiste keuze te maken.
De redenen dat zakelijke energietarieven fluctueren
Er zijn allerlei redenen voor de fluctuatie van de zakelijke energietarieven. Dankzij de opkomst van windmolens is stroom bijvoorbeeld goedkoper geworden. Maar hier waren jarenlang ontzettend hoge investeringen voor nodig. Het gevolg is dat de prijs van energie tijdelijk hoger was. Naarmate de opbrengst van windmolens steeg, en de kosten daalden, werd de prijs van energie ook goedkoper.
Daarbij komt ook dat kernenergie de laatste jaren flink in opspraak is gekomen. Het kan voor zeer duurzame en goedkope energie zorgen, maar kerncentrales zijn ook bijzonder vatbaar voor grote problemen. Dit is ook weer een van de hoofdredenen dat zakelijke energietarieven over de jaren heen stijgen en dalen.
Dit resulteert er ieder jaar weer in dat de zakelijke energietarieven kunnen stijgen en vervolgens weer spoedig dalen. Maar er zijn manieren om hier trends in te spotten.
De nieuwe trends bij energieopwekking
Want bij de meeste vormen van energieopwekking is het bijzonder gemakkelijk om te voorspellen wat deze de komende jaren gaan doen. Er komen in Nederland steeds meer windmolens en windmolenparken bij. Zo plaatsen wij tegenwoordig windmolens op zee, omdat de opbrengst hier enorm is.
En juist hierdoor zullen de energieprijzen de komende jaren dalen, zolang Nederlandse bedrijven en de Nederlandse overheid hier maar continu in blijven investeren. Er zijn een groot aantal windmolenparken voor nodig, maar naarmate het aantal stijgt zal de energieprijs alleen maar verder dalen.
Zo wordt energie goedkoper, dus is het interessanter om u juist niet aan een lang contract te binden. Kortere contracten zijn bijzonder interessant omdat u de komende jaren gebruikmaakt van de daling in energieprijzen. Kiest u voor een lang contract dan zult u de komende jaren een vaste prijs betalen en dus standaard aan de hogere prijs vastzitten.
Let altijd op de ontwikkelingen
Twijfelt u wat voor u de beste keuze is? Houd dan de nieuwsberichten en ontwikkelingen rondom de markt van energieopwekking in de gaten. Komen er meer subsidies voor windmolens, zonnepanelen en kerncentrales? Dan is de kans groot dat de zakelijke energietarieven de komende jaren zullen dalen.
Worden deze technologieën echter actief tegengewerkt? Dan is het beter om juist wel een lang energiecontract af te sluiten. De kans is groot dat de energieprijzen dan juist stijgen, omdat de voorraad van andere energie-opwekkende materialen – zoals kolen en olie – steeds beperkter wordt.
Wilt u nog meer besparen? Dan kan het ook interessant zijn om in uw eigen windmolenpark of in zonnepanelen te investeren. De terugverdientijd van deze energie-opwekkers wordt steeds korter, waardoor de investering ook steeds interessanter wordt.