Zo zit de stroomprijs in elkaar

Zo zit de stroomprijs in elkaar

Annemieke
Annemieke
Leestijd: 3 min
3 min

Iedere maand betaal je netjes je energierekening, maar waar betaal je eigenlijk precies voor? De stroomprijs van zakelijke energie bestaat uit diverse onderdelen. Zo moet er onder andere betaald worden voor het netwerk en worden er kosten gerekend voor het transport van de energie. Bundel je al deze onderdelen samen dan krijg je een samengestelde stroomprijs – tevens de prijs die je uiteindelijk op je energierekening te zien krijgt. Hoe zit dat precies met de prijs van stroom in Nederland en waaruit bestaat die prijs precies?

Nederland: hoge stroomprijs met stabiel energienet

Opvallend genoeg staat Nederland in de top drie van landen in Europa waar de prijs voor zakelijk stroom het hoogst is. Alleen in Italië en Denemarken betaal je meer voor stroom per kWh! Dat komt voornamelijk door de energiebelasting die in Nederland moet worden betaald en de btw die hierover wordt gerekend. De energiebelasting en de btw zijn samen ongeveer 40% van de totale prijs van elektriciteit. Dat is misschien veel, maar hier krijg je wel heel wat voor terug. Nederland hoort namelijk ook tot de top wanneer het gaat om de kwaliteit van het energienet; het energienet in Nederland is een van de beste van de hele wereld!

In tegenstelling tot Nederland, Denemarken en Italië zijn er natuurlijk ook landen waar men in verhouding juist heel weinig hoeft te betalen voor de elektriciteitsprijs. Neem bijvoorbeeld Griekenland waar men 3,5 keer minder hoeft te betalen voor elektriciteit dan in Denemarken! Ook Bulgarije, Hongarije en Litouwen betaal je in verhouding minder voor de prijs van elektriciteit. Daarbij krijg je vaak ook een minder stabiel energienet, dus daar moet je zeker rekening mee houden.

Stroomprijs gespecificeerd: waaruit bestaat deze prijs?

De stroomprijs bestaat uit behoorlijk wat onderdelen. Zo moet je de prijs van stroom per kWh betalen en moet je rekening houden met transportkosten en diverse belastingen. Om tot in detail te weten hoe de prijs van elektriciteit wordt samengesteld, vind je hieronder een toelichting.

Leveringskosten van elektriciteit

Ieder persoon met een energiecontract betaalt leveringskosten. Dat zijn kosten voor de geleverde elektriciteit, bijvoorbeeld voor de laptops en printers binnen je bedrijf. Wanneer je een energiecontract met een vast tarief hebt dan staan deze kosten vast. Heb je echter een energiecontract zonder vaste looptijd en vaste tarieven dan kan de prijs van de leveringskosten een paar keer per jaar veranderen. De stroomleverancier is verantwoordelijk voor de hoogte van de leveringskosten.

Netbeheerkosten en transportkosten

Naast de leveringskosten moet je ook betalen voor de aansluiting op het elektriciteitsnet. Dat geld komt uiteindelijk terecht bij de netbeheerder. Hoewel dit dus een ander doel betreft, gaat het allemaal via je energieleverancier. Daarom krijg je alles op één rekening, wat eigenlijk wel zo handig is. Wanneer je je energierekening controleert zie je deze kosten onder de noemer ‘netbeheerkosten’ staan. De netbeheerkosten bestaan onder andere uit een periodieke aansluitvergoeding, het capaciteitstarief en leveringskosten, het meettarief en de huur van de elektriciteitsmeter.

Overheidsheffing en btw

Naast bovenstaande ‘vaste’ kosten moet je energiebelasting betalen. De Nederlandse overheid heeft dit ingesteld, omdat het verbruik van energie zorgt voor belasting van het milieu. Hierbij geldt: des te meer elektriciteit je betaalt, des te meer belasting je moet betalen. Op die manier wil de overheid ervoor zorgen dat je bewuster omgaat met je energie en daardoor minder energie verbruikt. Over deze belasting en over de rest van de prijs van elektriciteit betaal je btw. Hiervan krijg je wel een gedeelte terug, omdat elektriciteit wordt gezien als eerste levensbehoefte. Dat wordt ook wel heffingskorting of vermindering energiebelasting genoemd.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

Tot slot moet je nog belasting betalen waarmee de investering in duurzame energie wordt gestimuleerd. Onder het kopje ‘overheidsheffingen’ vind je de kosten voor de Opslag Duurzame Energie (ODE) naast de energiebelasting. Met dit bedrag wordt onder andere de bouw van windmolens gefinancierd en worden andere duurzame en groene energietoepassingen gestimuleerd. Grote bedrijven in Nederland worden meer belast met de ODE dan particulieren en kleinere bedrijven.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?