MKB Collectieven: 4 Nadelen Van Het Collectief voor energie

MKB Collectieven: 4 Nadelen Van Het Collectief voor energie

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Je kunt je als MKB aansluiten bij een collectief. Dit houdt in dat je samen met een groot aantal andere bedrijven een energie-, internet- of ander zakelijk contract afsluit. Hoe groter de groep die het contract afneemt hoe hoger de korting die door energieleveranciers op de veiling wordt gegeven zal zijn.

MKB collectieven voor energie zijn voor een groot aantal bedrijven relevant maar er zitten enkele nadelen aan verbonden. Collectieve energie kan daarom door een deel van het MKB beter vermeden worden.

In dit artikel lees je 4 nadelen van het energiecollectief voor MKB.

1. Niet alle energieleveranciers doen mee met de veiling

Tijdens de veiling van het energiecollectief kunnen energieleveranciers aangeven voor welke prijs zij energie aan alle partijen binnen het MKB-collectief kunnen leveren. Er nemen een meerdere energieleveranciers deel aan deze veiling. Echter zijn niet alle leveranciers uit Nederland aanwezig.

Omdat er maar een beperkte hoeveelheid leveranciers aanwezig is kan het voorkomen dat de uiteindelijke winnaar van de veiling niet de goedkoopste optie binnen de markt is. Er kunnen goedkopere leveranciers voor energie zijn die niet aan de veiling hebben deelgenomen.

Je bent als MKB buiten een collectief daarom vaak beter uit wanneer je de energie niet via een veiling laat uitvoeren maar zelf op zoek gaat naar de goedkoopste aanbieder.

Liever alle energieleveranciers vergelijken? In onze vergelijker voer je binnen enkele muisklikken een goede vergelijking uit.

2. Het gaat MKB-collectieven om hoge kortingen

Als aanvulling op het eerste nadeel is er nog de korting die energieleveranciers geven. Het gaat bij de veiling om de laagste prijs en hierbij is van invloed hoeveel korting de leveranciers bereid zijn te geven. Een hoge korting betekent echter niet dat het de goedkoopste optie is geweest.

Tijdens de veiling leggen de leveranciers het beste voorstel van dat moment op tafel. De onderhandelaar van de MKB-collectieven gaat op basis van deze voorstellen kijken wat de beste oplossing voor het gemiddelde bedrijf uit het collectief is en let hierbij vooral op de kortingen die zij op de pakketten krijgen.

Maar de kans is aanwezig dat een ander pakket bij dezelfde leveranciers veel goedkoper en beter aansluit bij de behoeftes van de individuele bedrijven. Doordat de leveranciers hier niet actief korting op geven blijven deze pakketten onbekend en worden deze goedkopere opties niet gekozen.

3. Je moet lid worden van het MKB-collectief

Om onderdeel van de grote groep bedrijven te kunnen maken moet je als bedrijf lid zijn van het collectief. Hier zijn jaarlijks kosten aan verbonden. Een lidmaatschap kan al snel enkele honderden of duizenden euro’s kosten. Een groot deel van het geld dat via het collectief wordt bespaard zal zo toch nog worden uitgegeven.

Er zijn binnen het MKB weinig collectieven actief die zonder een lidmaatschap werken. Het is raadzaam om hierop te letten wanneer je wilt deelnemen aan een van de vele energiecollectieven op de zakelijke markt.

4. Je kunt toch nog teveel betalen

Tijdens de veiling wordt er gekeken wat de goedkoopste optie voor het gemiddelde bedrijf zal zijn. Er wordt dus geen rekening gehouden met individuele situaties. Wanneer je jaarlijks actief bezig bent om het energieverbruik laag te houden dan is de kans groot dat er bij een contract uit een MKB-collectief meer moet worden betaald.

Het is voor bedrijven die ver onder het gemiddelde verbruik liggen minder interessant om voor een collectief te kiezen. Deze bedrijven zijn goedkoper uit met een eigen energiepakket.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?