Efficiënter energieverbruik voor klein MKB – 3 handige tips

Efficiënter energieverbruik voor klein MKB – 3 handige tips

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Het energieverbruik van het gemiddelde klein MKB-bedrijf is de laatste jaren gestegen. Dit heeft vooral te maken met de groei in elektronische apparaten die nodig zijn om de bedrijfsprocessen goed te runnen. Samen met deze groei is er ook een stijging in de gemiddelde energiekosten te zien. Alle computers, bedrijfsmachines en andere elektronica kosten veel geld en moeten continu draaien.

Het is voor veel klein MKB-bedrijven daarom interessant om te kijken op welke manier er bespaard kan worden. De energie moet efficiënter worden ingezet om te zorgen dat de energierekening niet weer ieder jaar hoger uitvalt. Door de stijgende kosten komen andere kostenposten tekort, waardoor dit al snel in de weg staat van een gezonde groei van uw organisatie.

Bij Energie-zakelijk begrijpen wij dat energie nog steeds een moeilijk te begrijpen onderdeel kan zijn. Het wordt dan ook steeds lastiger om te zorgen dat de energie op de meest efficiënte manier wordt ingezet. In dit artikel geven wij u 3 handige tips om hier beter mee aan de slag te gaan.

Tip 1: Verlaag het zakelijke energieverbruik met duurzame alternatieven

De kosten voor energie worden hoger naarmate u steeds meer apparaten gaat gebruiken. Het is hierbij dan ook zorg dat u uitzoekt op welke manier u gebruik kunt maken van duurzame alternatieven. Zo is LED-verlichting een handig middel om de kosten voor verlichting te verlagen en helpt isolatiemateriaal om de verwarmingskosten te verlagen.

Het gebruik van duurzame alternatieven komt steeds meer voor bij bedrijven die serieus aan de slag willen gaan met milieuvriendelijkheid. Toch is het gebruik hiervan ook raadzaam voor bedrijven die hier eigenlijk weinig om geven maar toch minder willen uitgeven. De verwarmingskosten nemen bij veel kleine bedrijven maar liefst een derde van de kosten op zich, en daar kunt u met de duurzame alternatieven veel verandering in brengen.

Tip 2: Speel in op grote opdrachten

Kleine bedrijven schatten zichzelf vaak kleiner in dan nodig is. Hierdoor wordt er geen focus op grote opdrachten gelegd en wordt er vooral op de vraag van kleinere opdrachten ingespeeld. Zonde, want grote projecten zorgen over het algemeen voor een efficiënter energieverbruik.

Bij kleine opdrachten moeten machines extra draaien om alle opdrachten samen uit te voeren. Bij grote opdrachten is het energieverbruik aanzienlijk lager. Grotere opdrachten zorgen dan ook voor lagere energiekosten, wat direct doorberekend wordt op de energierekening. Als u de komende jaren lagere energierekeningen wilt ontvangen en daarbij uw winst wilt verhogen dan is het raadzaam om vooral achter de grote opdrachten aan te gaan.

Tip 3: Sluit u aan bij een MKB-collectief

Kleine MKB-bedrijven kunnen er goed aan doen om zich in te schrijven bij een MKB-collectief. Dit is een interessante manier om samen met honderden en soms zelfs duizenden mensen tegelijkertijd energie in te kopen. Doordat er direct veel nieuwe klanten bij het bedrijf komen, stellen zij hier een mooie korting voor op.

Een MKB-collectief is echter niet interessant voor kleinere bedrijven die de komende jaren veel op energie willen besparen. De kortingen zijn mooi, maar de energiecontracten zijn vaak voor langere tijd vastgesteld. Dit houdt in dat u niet eenvoudig naar een andere leverancier kunt overstappen, wat weer extra kosten met zich meebrengt. Denk hierom altijd goed na of u zich inschrijft bij een MKB-collectief of dat u toch liever zelf op goed gaat naar de goedkoopste zakelijke energieleverancier. U kunt bijvoorbeeld makkelijk een zakelijke energie vergelijking maken op onze speciale pagina voor energie vergelijken zakelijk MKB. Voor een MKB bedrijf is het vaker voordeliger individueel over te stappen dan aansluiten bij een collectief.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?