De prijzen van zakelijke energie verschillen jaar op jaar. Het is het gevolg van allerlei verschillende factoren. Als bedrijf wilt u zeker zijn dat u voor lange tijd een goed energietarief heeft, omdat dit zekerheid voor de toekomst biedt.
Door te voorspellen wat de toekomst van energieprijzen zal inhouden, kunt u voorkomen dat u op dit moment een contract voor meerdere jaren afsluit en duurder uit zult zijn. Daarentegen kan het ook lonen om nu een lange termijn-contract af te sluiten wanneer de prijzen de komende jaren stijgen.
In dit artikel kijken wij naar de verschillende invloeden van de zakelijke energieprijzen, zodat u kunt beoordelen of het op dit moment interessant is een contract af te sluiten.
De concurrentiestrijd op de energiemarkt
Net als op iedere markt wordt een groot deel van de prijs beïnvloedt door de concurrentiestrijd die op de markt woedt. Het is voor veel energiebedrijven belangrijk om nieuwe klanten binnen te trekken. Zij zullen dus regelmatig met aanbiedingen komen om zo de hoeveelheid klanten te verhogen.
Maar deze concurrentiestrijd heeft voor normale bedrijven alleen maar voordelen: de verlaagde tarieven zullen al snel resulteren in goedkopere contracten. Toch houdt de concurrentiestrijd niet lange tijd aan; veel energieleveranciers hanteren slechts een korte loopduur voor hun aanbiedingen.
Innovatie op de energiemarkt
Naarmate stroom op steeds meer duurzame manieren kan worden opgewekt, zal de energieprijs flink dalen. Hier staat echter tegenover dat de energieleveranciers grote investeringen moeten doen om deze innovatie te blijven stimuleren. Dit resulteert juist weer in een hoge energieprijs op de korte termijn.
De hoeveelheid innovatie op de energiemarkt is de laatste jaren flink gestegen. Tegenwoordig wordt er van zonne-energie, windenergie, kernenergie en talloze andere energiesoorten gebruik gemaakt. Dit is het gevolg van tientallen jaren van innovatie op de energiemarkt, waardoor de middelen voor energieopwekking steeds goedkoper worden.
Nieuwe wetgevingen voor de energiemarkt
Er komen jaarlijks talloze nieuwe wetten die een grote invloed op de energiemarkt hebben. Zo is de opkomst van kernenergie niet direct goedgekeurd, hier moesten eerst talloze wetten voor komen om te zorgen dat dit op de juiste manier wordt opgewekt. Er zijn bijvoorbeeld gevaren voor de nationale gezondheid.
Maar daartegenover staan ook weer wetgevingen die ervoor zorgen dat de mate van energieopwekking wordt beperkt. Dit is een groot nadeel voor energiebedrijven en de energieprijs; het blijft bijvoorbeeld duur om windenergie op te wekken omdat er niet zomaar overal een windmolen kan worden geplaatst.
Ontwikkelingen op de consumentenmarkt
De consumentenmarkt heeft een grote invloed op de prijs van energie op de zakelijke markt. Zakelijke energieprijzen worden ook grotendeels beïnvloed door de prijs die consumenten voor hun energie betalen. Wanneer de prijs op de consumentenmarkt daalt, zal de prijs op de zakelijke markt ook snel volgen. Hetzelfde geldt voor prijsstijgingen.
Zijn lange termijn-contracten interessant?
Omdat er zoveel factoren zijn die invloed uitoefenen op de zakelijke energieprijzen, is het moeilijk vast te stellen of lange termijn-contracten inderdaad interessant zijn. Het is vooral speculeren wat er de komende jaren gaat gebeuren op het gebied van innovatie en wetgeving.
De kans is groot dat de ontwikkeling van de zakelijke energieprijzen de komende jaren gelijk blijft aan de ontwikkeling van de afgelopen jaren. Dit betekent dat het op dit moment inderdaad interessant is om naar lange termijn-contracten te kijken.