Stroom & Gas bij een kantoor aan huis

Stroom & Gas bij een kantoor aan huis

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Als freelancer of ZZP’er met een kantoor aan huis krijgt u te maken met energiekosten. U kunt de energiekosten van uw woning gedeeltelijk op uw bedrijf zetten en deze aftrekken van uw bedrijfskosten. Zo bespaart u geld op uw persoonlijke posten.

Maar in hoeverre mogen stroom & gas bij een kantoor aan huis op uw onderneming gezet worden? Wij leggen het u in dit artikel uitgebreid uit.

Energiekosten voor ZZP’ers

Enkele energieleveranciers bieden speciale pakketten voor ZZP’ers die vanuit huis werken. Omdat de energiekosten binnen het huis fiscaal aftrekbaar zijn is het aantrekkelijk om voor deze pakketten te kiezen. De energiekosten liggen bovendien gemiddeld ook lager dan bij energie voor het hele huis.

Het energiecontract dat u met de leverancier afsluit is ook privé te gebruiken. Thuiswerkende ondernemers kunnen hiermee dus zowel zakelijk als privé energie verbruiken.

Maar het is over het algemeen een stuk goedkoper om juist niet voor een zakelijk energiecontract te kiezen. Met een kantoor aan huis is een zakelijk energiecontract vaak aanzienlijk duurder en kost het ook veel meer tijd om alles goed te regelen. Daarom hebben enkele energieleveranciers voor thuiswerkende ZZP’ers een speciaal zakelijk contract opgesteld.

In welke verbruikscategorie valt u?

Het energieverbruik wordt bij zakelijke contracten opgedeeld in twee categorieën: kleinverbruik en grootverbruik. Als u minder dan 10.000 kWh per jaar in uw kantoor aan huis gebruikt dan bent u een kleinverbruiker. Ligt uw energieverbruik hoger dan deze grens dan bent u een grootverbruiker.

Met een kantoor aan huis zult u niet snel boven de grens van 10.000 kWh uitkomen. Het verbruik van een computer met meerdere beeldschermen, een printer en eventueel nog een koffiezetapparaat op uw bureau ligt laag. Maar wanneer u zelf thuis allerlei extra apparatuur heeft staan stijgt uw verbruik. Kijk daarom altijd naar uw huidige energieverbruik voordat u een nieuw energiecontract afsluit.

Op onze hoofdpagina kunt u eenvoudig een vergelijking uitvoeren om uit te zoeken wat u per maand kunt besparen op uw energiekosten. Dit geldt niet alleen voor consumentencontracten maar ook voor zakelijke energiecontracten. Bedrijven besparen gemiddeld €500 op hun jaarlijkse energiekosten. Dus ook in uw kantoor aan huis kunt u flink besparen.

Zijn zakelijke energiekosten fiscaal aftrekbaar?

Ja, de energiekosten die voor uw kantoor aan huis worden berekend zijn fiscaal aftrekbaar. Echter is dit uitsluitend mogelijk als het kantoor aan huis een specifieke werklocatie is. Werkt u in uw eigen woonkamer of slaapkamer dan is de BTW die u over de energiekosten betaalt niet fiscaal aftrekbaar.

U kunt niet alle BTW van uw energiekosten aftrekken. Jaarlijks mag er maar een bepaald deel van de BTW worden afgetrokken. Dit is afhankelijk van het energieverbruik in uw gehele woning en het verbruik in het kantoor. Het wordt berekend aan de hand van de oppervlakte van de vloeren in uw woning en de vloer in uw kantoor aan huis. Het percentage oppervlakte van uw kantoor vergeleken met het gehele huis maal de energiekosten is fiscaal aftrekbaar.

Voorbeeld:
Met een oppervlakte van 25 m2 in uw kantoor aan huis en 200 min uw gehele woning zal 12,5% van uw energiekosten fiscaal aftrekbaar zijn.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?