We gaan in Nederland steeds duurzamer om met het opwekken van energie. Groene energie is tegenwoordig ontzettend populair onder consumenten, maar ook bedrijven gaan er steeds vaker mee aan de slag. Er komt vanuit de politiek zelfs regelmatig naar voren dat groene energie voor iedere consument en voor ieder bedrijf verplicht moet worden.
Hier zijn de meningen echter over verdeeld. Want op dit moment is het binnen de infrastructuur van Nederland bijvoorbeeld nog niet mogelijk om ieder huishouden en ieder bedrijf te voorzien van groene energie. We zitten nog met een aantal limieten, waardoor een groot deel van de huishoudens en bedrijven voorlopig nog met grijze energie te maken zal hebben.
Toch lijkt het, onder andere door de klimaatsverandering, logisch dat we steeds meer richting de duurzame manieren van energieopwekking gaan. Dit heeft de afgelopen twintig jaar ontzettend veel investeringen gekost, zowel vanuit bedrijven als vanuit de overheid, maar levert wel een hoge duurzaamheid door het gehele land op. En door groene energie te gaan verplichten voor huishoudens en bedrijven, komen hier alleen nog maar meer duurzame investeringen bij.
Groene energie voor bedrijven
Vooral bedrijven kijken steeds vaker naar mogelijkheden om op zowel korte als lange termijn aan de slag te gaan met groene energie. Zo kiest een groot aantal bedrijven er inmiddels voor om zelf energie op te wekken door middel van bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen. Dit heeft voor veel bedrijven de laatste jaren veel voordeel opgeleverd. Niet alleen worden deze initiatieven heftig gesubsidieerd door de overheid, op de lange termijn bieden deze technologieën ook nog eens veel rendement op.
Het loont voor veel bedrijven dan ook om te kijken of dit het juiste moment is om met groene energie aan de slag te gaan. Dat hoeft niet direct door een eigen windmolenpark aan te leggen of een deel van de woestijn te voorzien van zonnepanelen. In plaats daarvan kan er ook al worden gestart met een overstap naar een andere energieleverancier. In dit geval gaat het dan om een zakelijke energieleverancier die groene energie levert.
De kosten van groene energie
De kostenpost energie ligt bij veel bedrijven op dit moment al zeer hoog. Het is goed om te weten dat de kosten voor groene energie over het algemeen hoger liggen dan de kosten voor grijze energie. Dit is niet vreemd, tenslotte wordt grijze energie nog steeds op een zeer goedkope manier opgewekt en is de opwekking van groene energie nog redelijk prijzig. Maar op de lange termijn biedt het aanzienlijk meer duurzaamheid op het moment dat bedrijven overstappen naar een groene energieleverancier.
Want de kosten van grijze energie liggen wellicht op dit moment lager dan bij groene energie, op termijn zal grijze energie waarschijnlijk verboden worden in Nederland. Het schaadt het milieu aanzienlijk, en met de nieuwe milieudoelen van de overheid zullen hier veel regels bij veranderen. Daarbij dalen de kosten van groene energie ook snel, omdat er steeds meer technologieën die zonnepanelen en windmolens optimaliseren. En dat is fantastisch nieuws voor bedrijven die meer willen doen met duurzaamheid, omdat het ook voor hen gemakkelijker wordt om met een duurzame manier van energieopwekking aan de slag te gaan.