Energiebesparing voor bedrijven: 5 tips voor kostenbesparing

Energiebesparing voor bedrijven: 5 tips voor kostenbesparing

Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Veel bedrijven maken hoge kosten door een veel te hoge energierekening. Dit heeft niet alleen te maken met de hoge kosten van het contract, maar ook met de hoeveelheid energie die wordt verbruikt. Voor veel bedrijven is het daarom bijzonder interessant om beter na te denken over energiebesparing.

Energiebesparing kan maandelijks ontzettend veel kosten schelen. Sommige bedrijven besparen maar liefst 10% door te investeren in energiebesparende middelen. In dit artikel delen wij enkele tips die zullen helpen om energiebesparing een meer primaire rol in uw bedrijf te laten spelen.

1. Investeer in ledverlichting

Ledverlichting is een van de meest effectieve manieren om energie te besparen. Bedrijven die investeren in ledverlichting zorgen voor een beter milieu en helpen veel geld te besparen.

De investering in ledverlichting is redelijk hoog, maar wordt gemiddeld na 5 jaar al terugverdiend. Omdat ledverlichting ruim 20 jaar meegaat, is dit een van de meest energie- en kostenbesparende methoden. Zo kan ieder bedrijf bijzonder eenvoudig besparen.

Ledverlichting kan daarbij ook door bedrijven zelf worden geïnstalleerd. Zo worden de kosten nog verder gedrukt en zal de investering nog eerder worden terugverdiend.

2. Investeer in zonnepanelen

Zonne-energie is niet alleen bijzonder gemakkelijk te verzamelen, het is ook nog eens helemaal gratis. Met een dak vol zonnepanelen kan vaak al voldoende energie worden opgewekt om de bedrijfsprocessen te runnen.

Zonnepanelen komen echter met een hoge investering. Dit kan ertoe leiden dat recent gestarte bedrijven nog niet voldoende budget hebben om hierin te investeren. De panelen zijn wel bijzonder effectief voor energiebesparing, omdat de opgewekte energie ook opgeslagen kan worden.

3. Doe ‘s avonds het licht uit

Het klinkt als een standaardtaak die op de takenlijst van ieder bedrijf staat, maar de verlichting blijft bij veel bedrijven ‘s avonds gewoon aanstaan. Dit leidt al spoedig tot hoge kosten en is daarbij ook nog eens een zeer grote verspilling.

De meeste bedrijven houden het licht aan om inbrekers tegen te houden. Hier zijn echter meer effectieve middelen voor, zoals een camerasysteem of een beveiliger. Vooral bij grote kantoorpanden is het al snel interessant om deze middelen in te zetten, omdat de kosten een stuk lager uitvallen dan wanneer het licht blijft branden.

4. Zet ook de elektronica in de avond uit

Elektronica is een grote energieslurper. Dit is ook een van de middelen waar in zeer korte tijd een flinke besparing mee kan worden verwezenlijkt. Computers, audio-apparaten en beeldschermen blijven vaak de hele nacht aanstaan, met alle financiële gevolgen van dien. Zorg dat de apparaten automatisch na 18:00 afsluiten wanneer zij in de afgelopen 30 minuten niet zijn gebruikt. Dit helpt om minder energie te verbruiken en zal er sneller in resulteren dat de opkomende energierekening een stuk lager uitvalt.

5. Laat het klimaatsysteem even uitstaan

Het is prettig om in een perfecte temperatuur te werken, maar dit gaat helaas wel ten koste van het energiebudget. Veel bedrijven hebben een eigen warmtesysteem laten aanleggen. Daarnaast draait de airconditioning in de zomer overuren.

Een klimaatsysteem lijkt wellicht bijzonder prettig, maar het resulteert al snel in veel te hoge energierekeningen. Dit is ook weer erg gemakkelijk te voorkomen, door het systeem bijvoorbeeld pas later in te schakelen of te investeren in een meer energiezuinig systeem.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?