Als bedrijf investeren in zonne-energie, is het interessant?

Als bedrijf investeren in zonne-energie, is het interessant?

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Zonne-energie is een duurzame en bovendien groene manier om stroom op te wekken. Ieder jaar investeren steeds meer bedrijven in eigen zonnepanelen, -accu’s en andere producten om zonne-energie mee op te wekken en om energie op te slaan.

De investeringen voor zonne-energie zijn aanzienlijk maar de snelheid waarmee de investering wordt terugverdiend ligt hoog. Daarbij kunnen bedrijven aanspraak maken op diverse subsidies en ook geld verdienen met de opgewekte zonne-energie.

Maar is het ook voor u als bedrijf interessant om in zonne-energie te investeren? Wij bekijken het in dit artikel.

Hoeveel moet u investeren voor zonne-energie?

Zonne-energie wordt met een groot systeem opgevangen en vervolgens omgezet naar bruikbare energie. Over het algemeen worden hier zonnepanelen voor gebruikt. Deze panelen zetten zonnestralen om naar normale energie die vervolgens op het energienet wordt geïnjecteerd. Of door bijvoorbeeld huishoudens voor eigen verbruik wordt ingezet. Dit levert goedkope stroom op!

Zonnepanelen kosten gemiddeld €550 per vierkante meter. Deze prijs is inclusief installatie. Voor een accu betaalt u een hoge prijs. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid batterijen die u laat plaatsen. Over het algemeen zijn de accu’s het duurste onderdeel van de gehele investering.

Als u op uw terrein of op het dak van uw onderneming zonnepanelen laat plaatsen dan moet u altijd uitgaan van het aantal vierkante meters. Met een paneeloppervlakte van 80 vierkante meter investeert u €44.000 in zonnepanelen en enkele duizenden euro’s aan de accu(‘s). De totale investering voor 80 vierkante meter komt daarom uit op €50.000. Dit is inclusief installatie.

Subsidies voor bedrijven met zonne-energie

Investeren in zonne-energie is gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar. Er zijn diverse subsidies waar u aanspraak op kunt maken: De Energie-Investeringsaftrek en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De E.I.A. biedt 41,5% aftrek op uw investeringen. De K.I.A. kan tot 28% aftrek op uw investeringen vanaf €2.300 en tot €306.391 opleveren.

Wanneer u gaat investeren in zonne-energie dan is het raadzaam om van deze subsidies gebruik te maken. Dit maakt de investering fiscaal een stuk aantrekkelijker en goedkoper. Zo kunt u voor een veel lager bedrag een duurzame energiebron aanleggen die de komende jaren gegarandeerd veel energie op zal leveren.

Zonne-energie opwekken

De zonnepanelen wekken energie op die vervolgens in uw eigen bedrijf kan worden gebruikt. Investeren in zonnepanelen is dus een goede manier voor lagere energiekosten in uw bedrijf. Maar tijdens zeer zonnige tijden kan het voorkomen dat u dusdanig veel energie opwekt dat uw batterijen ook bijna vol raken. Op deze momenten kunt u zelf energie naar de leverancier terugsturen. U wordt hierbij betaald per kWh. Met een grote opslag kunt u een flink bedrag bijverdienen.

Door de zonne-energie zelf op te wekken en vervolgens terug te sturen maakt u de investering nog aantrekkelijker. De duur om het terug te verdienen wordt hiermee verkort.

Hoe lang duurt het om de investering terug te verdienen?

Naast de hoge duurzaamheid van zonne-energie is de voornaamste reden dat energie een stuk goedkoper wordt. Het is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht hoe snel u de investering terugverdient. Daarbij is ook uw normale verbruik van toepassing.

Gemiddeld verdienen bedrijven hun investering binnen 4,5 jaar terug. Hierbij is het terugsturen van energie niet meegenomen. Hiermee kan de terugverdientijd met 6 maanden tot 1 jaar worden verlaagd. Heeft u interesse in zonnepanelen? Dan kunt u bij ons een zonnepanelen offerte aanvragen. Dit kan voor zowel koop als huur.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?