Je kunt als bedrijf energie zakelijk afsluiten en zo aanspraak maken op allerlei fiscale voordelen. Maar is het gebruiken van zakelijke energie wel de beste optie voor jouw onderneming? De zakelijke energiepakketten sluiten namelijk niet bij iedere onderneming aan.
Hoe kun je er dan toch voor zorgen dat je als zakelijke onderneming gebruik kunt maken van stroom? Door een particulier energiepakket af te nemen. Maar ook deze pakketten sluiten niet bij alle ondernemingen aan.
In dit artikel beschrijven wij daarom of energie zakelijk afsluiten de beste keuze is. Hierbij delen wij 3 voor- en nadelen van zakelijke energie.
Voordelen
1. Fiscaal voordeel
Als bedrijf kun je gebruikmaken van een fiscaal voordeel met zakelijke energie. De energiekosten worden belast met BTW. Je kunt de BTW iedere maand verrekenen met de ontvangen BTW. Het fiscale voordeel is voor startende ondernemers al redelijk interessant en kan vooral bij grote bedrijven flink de kosten drukken.
2. Apart kleinverbruik en grootverbruik
Wanneer energie zakelijk wordt afgenomen dan wordt er onderscheid gemaakt tussen kleinverbruik en grootverbruik. Bedrijven die vallen binnen het kleinverbruik hebben een lagere afname en kunnen hierom ook kleinere energiepakketten afsluiten. Daarentegen moeten grootverbruikers jaarlijks een minimale hoeveelheid afnemen, maar worden hun energiecontracten wel volledig op maat opgesteld.
3. Contract voor meerdere jaren
Je sluit bij zakelijke energie over het algemeen een contract voor meerdere jaren af. Dit zorgt ervoor dat je voor de komende jaren zeker bent van de kosten die je spendeert aan elektriciteit en gas. Omdat de prijzen bij de contracten vrijwel altijd vaststaan kun je voor de komende jaren rekenen op dezelfde kosten en hierdoor zeker zijn dat er geen verhoging zal plaatsvinden wanneer de algemene marktprijs stijgt.
Nadelen
1. Verhuizingen
Ondernemingen verhuizen regelmatig naar een nieuw kantoorpand. Veel vaker dan particulieren. Dit geldt vooral voor startende ondernemers. Er zijn op dat moment veel administratieve eisen die je zelf moet invullen. De zakelijke contracten gaan bij verhuizingen gepaard met stapels papierwerk waardoor je al snel veel tijd kwijt bent aan het invullen en wijzigen van belangrijke documenten.
Daarbij kan het voorkomen dat de energieleverancier op dat moment een ander contract opstelt omdat het oude contract niet meer geldig is.
2. Minimale afname
Bij zakelijke energiepakketten ben je over het algemeen gebonden aan een minimale afname van kWh en kubieke meter gas per jaar. Dit in tegenstelling tot particuliere energiepakketten waarbij je niet gebonden bent aan een minimale afname.
Wanneer je niet veel verbruikt dan kan het lonen om juist te kiezen voor particuliere energie. Zakelijk is er op dat moment geen voordeel te behalen omdat je te weinig verbruikt. Je zult dus geen energiecontract van de energieleverancier krijgen omdat de jaarlijkse afname niet voldoet aan de voorwaarden.
3. Duur bij lage hoeveelheden
Aansluitend op de minimale afname speelt ook het feit dat zakelijke energie duur is wanneer je een laag verbruik hebt. In dergelijke situaties betaal je meer voor de energie. Zakelijk energie afnemen is niet langer rendabel in vergelijking met de particuliere energiepakketten. Je kunt daarom vaak beter kiezen om bij lage afname gewoon een particulier energiepakket af te sluiten.