Zonnepanelen zakelijk kopen? Check deze tips

Zonnepanelen zakelijk kopen? Check deze tips

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 5 min
5 min

Steeds meer ondernemers in Nederland kiezen voor het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen. Dat is niet heel vreemd: zonnepanelen brengen ontzettend veel voordelen met zich mee. Overweeg je om te investeren in zakelijke zonnepanelen voor je onderneming, maar weet je niet goed waar je op moet letten? Hieronder lees je alles over het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen: onder andere meer over de voordelen van zonnepanelen, diverse subsidieregelingen en salderen.

Wat zijn zonnepanelen precies?

Zonnepanelen zijn zogeheten PV-panelen die uit allemaal zonnecellen bestaan. Deze cellen zijn meestal gemaakt van silicium. Het grootste doel van zonnepanelen is om met behulp van een speciale omvormer zonnestralen om te zetten in elektriciteit. Met behulp van zonnepanelen produceer je duurzame stroom die verantwoord is voor de wereld. Er zijn drie soorten zonnepanelen waar je uit kunt kiezen:

  • Monokristallijn zonnepanelen: bij deze zonnepanelen beschikken de zonnecellen uit één kristal. Het voordeel van monokristallijn zonnepanelen is dat ze een hoog rendement hebben. Wel moet je rekening houden met hoge(re) kosten.
  • Polykristallijn of multikristallijn zonnepanelen: zoals de naam poly het al zegt beschikken deze zonnecellen uit meerdere kristallen. Deze zonnepanelen zijn goedkoper, maar halen minder rendement.
  • Amorf zonnepanelen: deze panelen zijn vervaardigd uit niet-kristallijn silicium. Het grootste verschil met de bovenstaande soorten panelen is dat deze panelen minder duur zijn om te maken en dus ook goedkoper zijn om te kopen.

Voordelen van zakelijke zonnepanelen

Het grootste voordeel van zonnepanelen is dat je een steentje bijdraagt aan een groenere wereld. Uiteraard zijn er nog veel meer voordelen te vinden:

  • De keuze voor duurzame energie draagt ook bij aan je MVO-doelstellingen.
  • Je kunt gebruik maken van diverse subsidies en regelingen, omdat de Nederlandse overheid bedrijven steunt die dergelijke duurzame stappen ondernemen.
  • Met zonnepanelen bespaar je gegarandeerd op je energierekening, omdat je uiteindelijk profiteert van gratis energie.
  • Zonnepanelen zijn gemakkelijk te installeren en heel eenvoudig in onderhoud.
  • De terugverdientijd van zonnepanelen wordt steeds korter.
  • Klanten kiezen vandaag de dag eerder voor een bedrijf dat iets aan duurzaamheid doet dan voor een bedrijf dat dit niet doet.

Wat betaal je voor zakelijke zonnepanelen?

Nog een voordeel van zonnepanelen: de kosten ervan liggen veel lager dan een aantal jaren geleden. Om de exacte kosten te berekenen moet je meerdere factoren meerekenen. Kies je ervoor om zonnepanelen per vierkante meter te plaatsen dan ben je ongeveer € 250 per vierkante meter kwijt. Hierbij geldt: des te meer zonnepanelen je kiest, des te goedkoper je uit bent. Het installeren zelf is namelijk redelijk kostbaar. Daarom is de installatie van een groter oppervlakte met zonnepanelen in verhouding goedkoper. Op Energie-Zakelijk.nl lees je meer over de kosten van zonnepanelen.

Welke energieleveranciers bieden zonnepanelen aan?

In Nederland vind je diverse energiebedrijven waar je terecht kunt voor zakelijke zonnepanelen. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij Essent, Eneco en Nuon; drie grote spelers op de energiemarkt. Ook Vattenfall, E.ON, Greenchoice, Nederlandse Energie Maatschappij, ENGIE en De Vrije Energieproducent bieden zonnepanelen aan. Daarnaast zijn er nog allerlei andere aanbieders op het gebied van zonnepanelen. Doe online een check zodat je de beste keuze maakt voor jouw onderneming.

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Uiteraard zijn er verschillende punten waar je rekening mee moet houden wanneer je van plan bent om zakelijke zonnepanelen aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten:

  • Controleer of het dak van je bedrijfspand geschikt is voor zonnepanelen.
  • Verdiep je altijd in de verschillende soorten zonnepanelen en welke bij je bedrijf passen.
  • Ga na hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je onderneming.
  • Check welke subsidies er te krijgen zijn en of je ervoor in aanmerking komt.
  • Controleer voor de zekerheid of je een vergunning nodig hebt voor de omgeving waar je bedrijf staat.
  • Denk na waar je je zakelijke zonnepanelen aan wilt schaffen.
  • Kijk ook altijd naar de garantievoorwaarden van diverse bedrijven die zonnepanelen aanbieden.

Subsidies bij zakelijke zonnepanelen

De Nederlandse overheid stimuleert het gebruik van zakelijke zonnepanelen enorm. Hiermee willen ze bijdragen aan het halen van het doel van de Klimaattop: in 2023 moet 16% van alle energiebronnen duurzaam zijn. Daarom kun je verschillende soorten subsidies aanvragen, waaronder onder andere de volgende:

  • Energie Investeringsaftrek (EIA): dit is een fiscale aftrekregeling, die direct financieel voordeel biedt aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen evenals duurzame energie.
  • Kleinschalige investeringsaftrek (KIA): investeer je in een boekjaar in zakelijke zonnepanelen, dan kun je met je bedrijf in aanmerking komen voor KIA.
  • Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+): door middel van deze subsidieregeling wil de overheid en de ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van duurzame energie bij bedrijven in Nederland stimuleren.
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA): ondernemers kunnen ook in aanmerking komen voor de MIA. Hiermee wordt het fiscaal aantrekkelijk om te investeren in toepassingen die goed zijn voor het milieu. Zonnepanelen zijn daar een goed voorbeeld van.

Hoe lang kun je met zonnepanelen en wat is de terugverdientijd?

Zorg je ervoor dat je je zonnepanelen op de juiste manier onderhoud biedt dan kun je gemiddeld 25 jaar met zonnepanelen. De gemiddelde terugverdientijd hierbij is 10 jaar, maar dit is natuurlijk afhankelijk van diverse factoren. Wat goed is om te weten, is dat de terugverdientijd alsmaar minder lang wordt. Op die manier is het investeren in zonnepanelen nóg aantrekkelijker voor ondernemers. Wat zonnepanelen precies opbrengen voor groene zakelijke energie, hangt af per soort zonnepaneel. Ook heeft de manier van installeren (ligging van het dak en hellingshoek) invloed op de opbrengst. Logischerwijs heeft een plaatsing op het zuiden meer zin dan een plaatsing op het noorden. Zijn de omstandigheden heel gunstig? Dan mag je rekenen op 250 Wattpiek vermogen per zonnepaneel.

Zonne-energie salderen: terugleveren wat je over hebt

Tot slot is het goed om wat meer te weten over salderen. Salderen is de benaming voor energie die je hebt teruggeleverd aan het net. Heb je in een jaar meer energie opgewekt dan verbruikt dan scoor je een terugleververgoeding van het energiebedrijf. De hoogte van deze vergoeding is per energiebedrijf verschillend. Het loont dus om even goed rond te kijken wat je waar kunt terug krijgen voor je opgewekte energie.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?