Investeren in zonnepanelen: is dit het juiste moment voor uw bedrijf?

Investeren in zonnepanelen: is dit het juiste moment voor uw bedrijf?

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Het wordt binnen de zakelijke energiemarkt steeds eenvoudiger om voor uw eigen bedrijf te investeren in zonnepanelen. De laatste jaren zijn er steeds meer initiatieven op de markt gekomen waarmee bedrijven in een handomdraai voor een prachtig dak vol zonnepanelen kunnen kiezen.

Toch kampen bedrijven steeds meer met de vraag of het wel het juiste moment is om te investeren in zonnepanelen. De panelen zijn al enkele jaren op de markt, maar de prijs hiervan – en wat het oplevert – fluctueert al jaren. Het lijkt daarom voor veel bedrijven nog niet het juiste moment om zonnepanelen in te kopen, tenslotte kan het voorkomen dat er volgend jaar een beter en goedkoper model op de markt komt.

En zo zal het ook ieder jaar zijn, want de technologie binnen de markt van zonnepanelen gaat met grote snelheid vooruit. Dit is onder andere te danken aan het feit dat er vanuit landen als Amerika en China steeds betere modellen deze kant op komen. Na grote sprongen binnen de technologie worden de panelen dan ook steeds rendabeler en toegankelijker.

Wat levert een zonnepaneel op?

Bij de opbrengst van zonnepanelen wordt gekeken naar de gemiddelde opbrengst per vierkante meter. Deze verschilt per model zonnepaneel, en hierbij is een gemiddelde voor alle modellen genomen. Dit ligt op 120 kWh per vierkante meter aan zonnepaneel. Een dak van 100 bij 50 (5.000 vierkante meter) zal daarom ongeveer 600.000 kWh per jaar opleveren.

Met de verbeteringen van de afgelopen jaren kan dit zelfs oplopen tot 800.000 kWh per jaar. Dit is volledig afhankelijk van het model zonnepanelen die u aanschaft. Bij het ene model zonnepaneel zal de totaalopbrengst onder de 600.000 kWh per jaar liggen, terwijl dit bij andere modellen dus tot ongeveer 800.000 kWh per jaar zal oplopen.

Wat kost een zonnepaneel?

Net als bij de opbrengst per vierkante meter is het lastig een vinger te leggen op de gemiddelde kosten per vierkante meter zonnepaneel. De gemiddelde prijs voor de aankoop van een vierkante meter zonnepaneel ligt tussen de €200 en €300. Dit is ook weer afhankelijk van het model zonnepaneel dat u aanschaft en de technologie welke rondom de zonnepanelen wordt gebruikt.

Er is hierbij nog geen rekening gehouden met de aanleg van de zonnepanelen. Hier komen vanzelfsprekend ook kosten bij kijken. Het is voor bedrijven gunstig om zonnepanelen door een externe partij aan te leggen. Hierbij geldt dat het voor grotere oppervlaktes per vierkante meter goedkoper zal zijn om de panelen te laten leggen. Dit zal gemiddeld gezien minder voorrijkosten met zich meebrengen. Bovendien maakt een groot oppervlakte het voor leveranciers gemakkelijker om de opdracht uit te voeren, waardoor zij hier ook een lagere prijs voor zullen hanteren.

Is het al een interessante investering?

Als we kijken naar wat een zonnepaneel gemiddeld per vierkante meter oplevert (120 kWh) en de totale aanlegkosten hiervoor (€200-€300 per zonnepaneel) betalen zonnepanelen zichzelf pas na een redelijk tijdsbestek terug. Daar staat tegenover dat uw bedrijf aanzienlijk duurzamer is op het moment dat u zonnepanelen laat aanleggen, en dat u hierdoor ook altijd gebruik kunt maken van uw eigen stroom.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?