Subsidies voor zakelijke energieopwekking

Subsidies voor zakelijke energieopwekking

Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Zakelijk energie opwekken is fiscaal bijzonder interessant. Er zijn talloze subsidies die ervoor zorgen dat de investering in kortere tijd wordt terugverdiend. Zo is bij enkele vormen van energieopwekking een subsidie van meer dan 40% beschikbaar.

Investeren in duurzame energieopwekking wordt onder andere door de Nederlandse overheid en de EU gestimuleerd. Door middel van subsidies verlagen zij de kosten van deze investeringen. Naast de duurzaamheid en de verlaagde energiekosten zijn subsidies een interessant onderdeel bij investeringen in zonne-, wind- of waterenergie.

U kunt in verschillende processen van energieopwekking investeren. Enkele subsidies zijn alleen verkrijgbaar voor zonne-energie. Maar er zijn ook een aantal subsidies beschikbaar voor alle processen die bijdragen aan een duurzame opwekking van energie.

Welke subsidies zijn er voor zakelijke energie?

Bij de subsidies wordt er onderscheid gemaakt in de hoogte van de investering. Daarbij wordt gekeken hoeveel geld u investeert in de aankoop van materialen, de installatie en eventuele andere producten (zoals batterijen om energie op te slaan).

Energie-Investeringsaftrek

Met de E.I.A. kunt u maar liefst 42% van de totale investering fiscaal aftrekken. Deze investering geldt voor energieopwekking met zon, water en wind. Zo kunt u een oppervlakte met zonnepanelen bedekken, investeren in sluizen en dammen of windmolens in Nederland aanleggen.

Van de investering mag 42% van de bedrijfswinst worden afgetrokken. Als bedrijf kunt u deze subsidie slechts eenmalig gebruiken. Er is een minimale investering van €2.300 nodig om aanspraak hierop te mogen maken. U kunt geen gebruik van deze subsidie maken wanneer u voor deze investering al gebruik maakt van de milieu-investeringsaftrek.

Stimulering Duurzame Energieproductie

Het duurzaam opwekken van energie wordt gestimuleerd met een langdurige subsidie. Het verschil in prijs van grijze en groene energie (die u zelf opwekt) is nog steeds groot ondanks dat het ieder jaar afneemt. Dit prijsverschil wordt met de SDE+ vergoed. Zo kunt u 12 tot 15 jaar tegen een verlaagd tarief gebruikmaken van groene energie als u deze met zonnepanelen opwekt.

Deze subsidie is alleen beschikbaar als u nog geen aanspraak heeft gemaakt op bovenstaande E.I.A. Wind- en waterenergie vallen niet onder deze subsidie.

Milieu-investeringsaftrek

Afhankelijk van de producten die u aanschaft om de energieopwekking te realiseren kunt u aanspraak maken op de milieu-investeringsaftrek. Deze aftrek is relevant voor specifieke investeringen die ter bevordering van het milieu zijn. De fiscale aftrek voor deze subsidie bedraagt 27%.

De subsidie geldt voornamelijk voor investeringen in milieubesparende vervangingen. Zo kunt u asbestdaken vervangen. Maar een ander onderdeel van deze subsidie is energieopwekking, waar u ook 27% mee kunt aftrekken. De subsidie is beschikbaar in combinatie met de volgende subsidie (Vamil).

Vamil

Investeren in zonnepanelen kost al snel enkele duizenden euro’s. Het gevolg is een gigantische investering. Zo kost 80 vierkante meter aan zonnepanelen ongeveer €50.000. Met Vamil kunt u een deel van deze investering fiscaal aftrekken van uw bedrijfswinst.

De hoogte van deze subsidie is afhankelijk van het bedrag dat u in energieopwekking investeert. De subsidie is alleen verkrijgbaar voor investeringen in zonne-energie en dus niet toepasselijk op wind- en waterenergie. Er geldt een minimale investering van €2.300 wanneer u van Vamil gebruik wilt maken.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?