Duurzame energie populairder; gebruik fossiele brandstof minder

Er is de laatste jaren een bijzondere trend op het gebied van energie gaande. Was er eerder sprake van een lagere olieprijs dan zagen we de ontwikkeling van en de vraag naar duurzame en dus groene energie dalen. Anno 2019 is dit een totaal ander verhaal: de olieprijzen liggen namelijk best laag; toch is duurzame energie populairder dan ooit. De Nederlandse overheid heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan en ook de (Nederlandse) consument vindt het belangrijker dan ooit om te kiezen voor een duurzame optie wanneer het om energie gaat. Mogen we in dit geval al spreken van het eind van fossiele brandstoffen of ziet de toekomst er nog niet zo groen uit?

Klimaatdoelstellingen in Europa

Het is niet alleen de Nederlandse overheid die duurzaamheid in werk en wonen stimuleert. Eerder is in Parijs tijdens de Europese top besloten dat minstens 20% van de energie uit groene bronnen moet worden gehaald. Daarnaast moet er sprake zijn van 20% tot 30% minder uitstoot van broeikasgassen. Een groep bezorgde Nederlandse burgers is naar de rechter gestapt omdat de overheid te weinig zou doen voor klimaatverbetering. Hierop heeft de rechter beoordeeld dat Nederland verplicht is om mee te werken aan het verbeteren van het klimaat; het land wordt hierop dan ook gecontroleerd. Dat is zeker een bijzondere uitspraak van het gerecht, helemaal wanneer je bedenkt dat dit tien jaar geleden bijvoorbeeld ondenkbaar was. Het volledig afsluiten van fossiele brandstoffen kan nu nog niet, maar er worden in ieder geval wel groene stappen gezet naar het verbeteren hiervan.

Verplicht besparen op de zaak

Om uiteindelijk in een groener land te leven zijn er diverse regels opgesteld. Nederlandse bedrijven moeten bijvoorbeeld volgens de Wet Milieubeheer kunnen aantonen dat zij bezig zijn met het verduurzamen van hun bedrijf. Dit kan van alles zijn: van het isoleren van spouwmuren tot het overstappen op zelf groene energie opwekken met zakelijke zonnepanelen. Maar wanneer moet zakelijke energie groen zijn? Volgens deze wet moeten meer dan 125.000 ondernemers in Nederland voldoen aan deze informatieplicht (het kunnen aantonen van duurzame stappen of ontwikkelingen). De regels zijn van toepassing op bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh aan stroom en/of 25.000 m3 aan gas verbruiken, waarbij energiebesparende maatregelen kunnen worden genomen met een terugverdientijd van vijf jaar.

Wat gebeurt er met energieprijzen?

Het is altijd lastig om te voorspellen wat dergelijke groene ontwikkelingen met de energieprijzen gaan doen. Netbeheerder TenneT verwacht dat wanneer het gebruik van fossiele brandstoffen afneemt, de elektriciteitsprijzen omlaag gaan. Volgens TenneT is dit onder andere zo omdat Nederland energie inkoopt vanuit Duitsland, als er daar een overschot is van zonne- en windenergie. Omdat er steeds meer verbindingen worden aangelegd zal het makkelijker worden om voordelige energie van onze oosterburen te kunnen ontvangen. Toch zijn er altijd meer veranderingen die effect kunnen hebben op de prijzen van energie. Feit is hierbij wel dat, juist omdat groene energie zo hoog op de agenda staat, er meer energieleveranciers zijn en bijkomen die groene energie leveren. Daardoor kunnen zij onder andere de prijs van zakelijke groene energiecontracten met net zo’n aantrekkelijke deal of zelfs een nóg betere deal aanbieden. Het is dus aan te raden om deze ontwikkeling te blijven volgen via Energie-Zakelijk.nl.

Deel dit artikel

Nu energie zakelijk vergelijken!

Laatste blogs

Vrijblijvend advies nodig? Bel onze specialisten: 020 – 29 00 909