Investeren in zakelijke zonnepanelen? Ontdek deze subsidies & fiscale regelingen

Investeren in zakelijke zonnepanelen? Ontdek deze subsidies & fiscale regelingen

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 5 min
5 min

De zon straalt op één dag zo onnoemelijk veel energie uit dat dit haar een ideale energiebron voor onze stroom maakt. Veel bedrijven investeren dan ook in zonnepanelen om op ‘schone’ wijze zelf stroom op te wekken. De overheid steunt deze bedrijven met de SDE++ subsidie én met interessante fiscale regelingen. Voor veel bedrijven zijn zonnepanelen zodoende een rendabele investering. Wil je weten of zonnepanelen ook voor jouw bedrijf een goede investering zijn? Lees dan verder.

Dat zonne-energie goed is voor ons klimaat staat buiten kijf. Het is een natuurlijke energiebron die altijd blijft bestaan en er komt geen CO2 vrij bij de productie van zonnestroom. Een goede methode dus om de verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. In 2020 werd in Nederland 33 procent van onze energie op duurzame wijze opgewekt en daarvan namen zonnepanelen 9,6 procent voor hun rekening. Dit was 25 procent meer dan de hoeveelheid zonne-energie in 2020. Er zit dus groei in het aandeel zonne-energie in Nederland en er is absoluut nog ruimte voor meer. 

Tot zover de cijfers. De vraag is hoe interessant het voor jou als bedrijf is om te investeren in zonnepanelen! Hierop gaan we in dit artikel dieper in.

Dit artikel in het kort:

 • Doordat de technologie van zonnepanelen zich sterk ontwikkelde, zijn zonnepanelen steeds goedkoper geworden
 • Voor bedrijven met een kleinzakelijke stroomaansluiting geldt de salderingsregeling waarbij de teruglevering in mindering mag worden gebracht op de afgenomen stroom  
 • Bedrijven met grootzakelijke stroomaansluitingen krijgen direct een teruglevergoeding per kWh
 • De overheid stelt de SDE++ subsidie beschikbaar voor bedrijven met een grootzakelijke stroomaansluiting
 • Daarnaast heeft de overheid nog twee aantrekkelijke, fiscale regelingen. Namelijk de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsaftrek (KIA)

Zonnepanelen steeds goedkoper

De technologie achter zonnepanelen ontwikkelde zich razendsnel in de afgelopen jaren. Nieuw aangeschafte zonnepanelen wekken hierdoor vandaag de dag meer kWh op dan de zonnepanelen bijvoorbeeld tien jaar geleden deden. Daarnaast nam de concurrentie op de zonnepanelenmarkt sterk toe. Een logische ontwikkeling, want als ergens veel vraag naar is, richten diverse bedrijven zich op deze technologie. Een goede ontwikkeling dus! Want al met al leverde dit ten minste twee belangrijke voordelen op:

 1. De totale hoeveelheid duurzame opgewekte stroom neemt toe
 2. De prijs van zonnepanelen daalt aanzienlijk

Met name het tweede argument is voor veel bedrijven een belangrijke reden om te investeren in zonnepanelen. Als de aanschaf van zonnepanelen voordelig is en de energierekening direct na installatie daalt, is de terugverdientijd kort. Daarna begint het echte verdienen. De aanschafkosten van je zonnepanelen zijn er uit en je mag salderen of krijgt een terugleververgoeding. Welke regeling voor jou geldt, is afhankelijk van wat de aansluitcapaciteit van je energiemeter is. Dit werkt zo: 

 • Grootzakelijk (stroomaansluiting groter dan 3×80 ampère)

Heb je een grootzakelijke stroomaansluiting? Dan krijg je vanaf dag één voor iedere kWh die je teruglevert op het energienet een vergoeding vanuit de zakelijke energieleverancier.

 • Kleinzakelijk (stroomaansluiting tot en met 3×80 ampère)

Heb je een kleinzakelijke stroomaansluiting? Dan mag je salderen (hierover verderop in dit artikel meer). Lever je op jaarbasis meer stroom terug aan het net dan je verbruikt, dan ontvang je voor dit ’teveel’ aan stroom een terugleververgoeding vanuit de zakelijke energieleverancier.

Naast de voordelige aanschafprijs van zonnepanelen is er nog een belangrijk voordeel. Namelijk dat de overheid via subsidie het bedrijfsleven stimuleert om te investeren in duurzaamheid. De SDE++ is een voorbeeld van zo’n subsidie voor grootzakelijke bedrijven.

SDE++: de subsidie voor grootzakelijke bedrijven

Voor bedrijven die in zonnepanelen investeren stelt de overheid de SDE++ subsidie beschikbaar. Dit staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie. Als uitgangspunt heeft de SDE++ het stimuleren van CO2-reducerende technieken. Een investering in zonnepanelen valt hieronder, maar ook investeringen in technieken zoals industriële warmtepompen en de afvang en opslag van CO2. In 2022 bedraagt de subsidiepot 13 miljard euro. Hoeveel een bedrijf aan subsidie ontvangt, hangt af van de hoeveelheid CO2-uitstoot die met de investering wordt bespaard. Het volledige bedrag van de subsidie wordt uitgekeerd in maximaal 12 tot 15 jaar. Zie de SDE++ als een mooie kans om met steun vanuit de overheid uw bedrijfsvoering te verduurzamen én uw energiekosten te verminderen.

Tip: ieder jaar is er een nieuwe aanvraagronde voor de SDE++. Die van 2022 start op dinsdag 28 juni 09:00 uur.

Salderen voor bedrijven met  kleinzakelijke aansluiting

Bedrijven met een kleinzakelijke stroomaansluiting die maximaal 3X80 ampère bedraagt, mogen salderen. Salderen houdt in dat iedere kWh stroom die een bedrijf teruglevert op het net in mindering gebracht mag worden met het verbruik. Dus stel dat je als bedrijf 10.000 kWh stroom verbruikt en je levert 9500 kWh stroom terug dan blijft er 500 kWh over waarvoor je nog leveringskosten en overheidsheffingen dient te betalen. Hier moet wel bij vermeld worden dat de overheid van plan is om vanaf 2023 de salderingsregeling langzaam af te bouwen. Ieder jaar met 9 procent. Dus in 2023 mag je 91 procent van je teruggeleverde stroom salderen, in 2024 is dit 82 procent, enzovoorts. Vanaf 2031 is salderen niet meer mogelijk. Daarna krijg je voor iedere teruggeleverde kWh een vergoeding. Ondanks dat de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd, blijven zonnepanelen een interessante investering. Ten opzichte van eerdere jaren zijn ze aanzienlijk goedkoper en wekken ze steeds meer stroom op door de toegenomen kwaliteit.

Twee handige fiscale regelingen voor zonnepanelen

De overheid maakt het voor bedrijven met twee belastingvoordelen aantrekkelijk om in zonnepanelen te investeren. Deze belastingvoordelen zijn:

 1. De energie-Investeringsaftrek (EIA)
 2. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De energie-investeringsaftrek (EIA)

De energie-investeringsaftrek (EIA) is er voor bedrijven die investeren in bedrijfsmiddelen die de CO2-uitstoot verminderen. Zonnepanelen vallen onder deze investering. Bij de EIA mag je 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van je winst. Let wel op: je aanvraag moet je binnen drie maanden nadat je de zonnepanelen hebt aangeschaft indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In 2022 bedraagt het totale budget van de EIA 149 miljoen euro. Voor de EIA gelden twee belangrijke voorwaarden:

 1. Je hebt een stroomaansluiting van 3×80 ampère of kleiner. Dit valt onder kleinzakelijk
 2. Je investeert minimaal in 15.000 wattpiek (Wp) aan zonnepanelen. Stel dat één zonnepaneel een vermogen van 300 Wp heeft dan komt dit neer op 50 zonnepanelen.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Met de kleinschaligheidsaftrek (KIA) kun je investeringen in bedrijfsmiddelen aftrekken van je winst zodat je over een kleiner winstbedrag belasting betaalt. Je mag de KIA voor zonnepanelen toepassen als ze gezien worden als bedrijfsvermogen én je deze zakelijk gebruikt. Om de KIA toe te kunnen passen moet je in 2022 een bedrag tussen de € 2.401 en € 332.994 investeren in bedrijfsmiddelen. Tot een bedrag van € 59.939,- mag je 28 procent aftrekken van je winst. Daarboven neemt het aftrekbare bedrag iets af.

Zonnepanelen voor jou een interessante investering?

Steeds meer bedrijven zien het voordeel in van zonnepanelen nu de energieprijzen hoog staan. Zij zien het als een voordelig en duurzaam alternatief voor hun stroomvoorziening. Zonnepanelen zijn dus een goede investering. Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen is de kwaliteit van zonnepanelen de afgelopen jaren fors toegenomen en daalde de prijs. Dit betekent een grotere hoeveelheid opgewekte kWh’s voor lagere kosten. Daarnaast subsidieert de overheid verduurzaming van je bedrijf én zijn er interessante fiscale regelingen. Kortom, nu is een goed moment om in zonne-energie te stappen. Wil je meer weten? Vraag dan nu je offerte voor zonnepanelen zakelijk aan

Koop of lease zonnepanelen en verlaag direct je zakelijke energierekening

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Brigitte Energie-Zakelijk

Brigitte – Zonnepanelenspecialist

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?