Verschillen tussen MKB en Grootzakelijke energieklanten
Wanneer je zakelijke energie afneemt, word je gecategoriseerd als kleinzakelijke of een grootzakelijke afnemer. Onder kleinzakelijke energiecontracten vallen MKB en ZZP energiecontracten. Hoe weet je echter precies onder welke categorie je valt? Er is een aantal zaken dat bepaalt of je een kleinzakelijke of een grootzakelijke energieklant bent. In deze blog leggen we je de grootste verschillen tussen beide energiecontracten uit, zodat je na het lezen ervan precies weet welke zakelijke energie je moet afnemen. Door energie online te vergelijken vind je altijd de beste deal van dat moment.In het kort: wat zijn de verschillen tussen grootzakelijke en kleinzakelijke energie?
In de tabellen hieronder zie je duidelijk aan welke criteria een ZZP en MKB energieverbruiker voldoet en waar een Grootzakelijke energieverbruiker aan voldoet.MKB & ZZP Energie
- Bedrijven met aansluitingen voor kleinverbruik (< 3x 80 ampère en < 40 m3 per uur)
- Maakt gebruik van leveranciersmodel
- Kosten regionaal netbeheer gaan via de energieleverancier
- Facturen op basis van een voorschotbedrag
Grootzakelijke Energie
- Bedrijven met minstens één aansluiting voor grootverbruik (> 3x 80 ampère en > 40 m3 per uur)
- Maakt gebruik van netbeheerdersmodel
- Kosten regionaal netbeheer gaan via de netbeheerder
- Facturen op basis van het werkelijke verbruik
Wanneer ben je een kleinzakelijke klant?
Zoals in de tabel is beschreven, is er een aantal punten waar je aan moet voldoen om kleinzakelijke energie af te kunnen nemen. Zo moet de capaciteit van alle aansluitingen voor elektriciteit binnen je bedrijf kleiner zijn dan 80 ampère per uur. Check ook direct de aansluiting voor het gas; deze moet kleiner zijn dan 40m3 per uur. Daarnaast geldt voor kleinzakelijke afnemers het leveranciersmodel. Dat houdt in dat je één energierekening krijgt, waarop alle energiekosten per maand zichtbaar zijn. Hier zie je bijvoorbeeld ook de kosten voor de netbeheerder op weergegeven, net als de kosten voor het landelijk netwerk van gas en elektriciteit. Tot slot is het goed om te weten dat je bij een kleinzakelijk energiecontract altijd wordt gefactureerd op basis van een voorschotbedrag. Dat betekent dat er aan het einde van ieder jaar een herberekening plaatsvindt waarbij je geld terugkrijgt of waarbij je nog wat moet betalen. Dit is op basis van je jaarverbruik.
Wanneer ben je een grootzakelijke klant?
Kun je niet ieder punt in de bovenstaande opsomming afstrepen? Dan is de kans groot dat je grootzakelijke energie nodig hebt. Je weet dat je een grootzakelijke klant bent wanneer je over minstens één elektriciteitsaansluiting beschikt die groter is dan 3×80 ampère. Je gasaansluiting moet in dit geval groter zijn dan 40m3 per uur. Waar je als kleinzakelijke klant gebruik maakt van het leveranciersmodel krijg je bij een grootzakelijk contract te maken met het netbeheerdersmodel. Dat betekent dat je twee energierekeningen krijgt: één factuur met netbeheerderskosten van de netbeheerder en één factuur met de overige energiekosten van het energiebedrijf waar je energie afneemt. Tot slot is het handig om te weten dat een grootzakelijke energieklant altijd gefactureerd wordt op basis van het actuele verbruik. Dat betekent dat je maandbedrag iedere maand anders kan zijn. Wanneer je naast je grootzakelijke aansluiting beschikt over (meerdere) kleinzakelijke aansluitingen dan is de kans groot dat je alsnog met een voorschot wordt gefactureerd. Op Energie-Zakelijk.nl lees je meer over kleinzakelijke en grootzakelijke energiecontracten.