Checklist voor de eindafrekening van je zakelijke energieleverancier

Nu het najaar weer voor de deur staat, is het voor veel ondernemers tijd om het contract voor zakelijke energie eens te bekijken. Ben je tevreden bij je huidige leverancier of is het toch voordeliger om over te stappen naar een andere zakelijke energieleverancier? Hierbij is het goed om eens te kijken naar de eindafrekening die je hebt gekregen. In de meeste gevallen klopt deze jaarafrekening van je energie, maar in sommige gevallen niet. Misschien wordt er een net iets te hoog leveringstarief gerekend of staat er een hoger verbruik dan je daadwerkelijk verbruikt hebt. Foutjes zijn menselijk én zo gemaakt. Daarom hebben we een checklist voor je opgesteld om de eindafrekening van je zakelijke energie te controleren.

Controleer wat je hebt verbruikt

Voor deze check heb je in ieder geval je huidige zakelijke energiecontract nodig net als de meest recente eindafrekening, de vorige eindafrekening en een lekker kopje thee of koffie mét een koekje. Niemand heeft écht zin om zo’n jaarrekening te controleren, maar het kan je al enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar schelen als er een foutje is gemaakt. Ga er dus even goed voor zitten. Als eerste stap check je het verbruik van het afgelopen jaar: komen de gegevens die je energieleverancier in de eindafrekening heeft genoteerd overeen met de gegevens op jouw meterstanden? Bekijk direct ook even of de beginstanden van dit jaar hetzelfde zijn als de eindstanden van het jaar daarvoor. Deze twee getallen moeten overeenkomen.

Kloppen de leveringstarieven?

Ook handig om te controleren: kloppen de leveringstarieven op de eindafrekening met de tarieven die je met de leverancier hebt afgesproken? Wat je natuurlijk absoluut niet wilt, is dat die tarieven ineens een stuk hoger liggen dan de afspraak was. Controleer naast de leveringstarieven van gas en energie de vaste leveringskosten die je onder andere voor de administratie moet betalen. Ook hierin kan regelmatig een foutje worden gemaakt waardoor je meer moet betalen. Soms is het lastig om te achterhalen of bepaalde tarieven kloppen op de eindafrekening, omdat sommige tarieven tussendoor kunnen wijzigen. Hoewel zakelijke energieafrekeningen steeds logischer worden voor ondernemers kun je hierin nog onduidelijkheid tegenkomen. Neem contact op met je energieleverancier wanneer je iets niet helemaal begrijpt op de eindafrekening.

Check de aansluitingscapaciteit

Iedereen die zakelijke energie afneemt heeft te maken met aansluitingscapaciteit via een energiemeter. Deze capaciteit kan in zwaarte verschillen. Des te zwaarder de aansluitcapaciteit is des te meer je aan netbeheerkosten moet betalen. De aansluitcapaciteit van je energiemeter zou bijvoorbeeld 3x25A of 3x35A kunnen zijn. Voor een energiemeter met een aansluiting van 3x25A betaal je bijvoorbeeld 200 euro aan netbeheerkosten, terwijl dat voor een 3x35A aansluiting vier keer zo duur is. Kortom: een cijfer naar rechts kan jou een hoge eindafrekening opleveren. Controleer daarom heel goed wat de aansluitingscapaciteit is van je energiemeter en of dit overeenkomt met wat er op de jaarrekening staat. Energie-Zakelijk.nl kan je helpen bij het achterhalen van de aansluitcapaciteit, maar je kunt ook even aankloppen bij je netbeheerder.

Deel dit artikel

Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Nu energie zakelijk vergelijken!

Laatste blogs

Energie Zakelijk
Nieuws

Zo zit de stroomprijs in elkaar

Iedere maand betaal je netjes je energierekening, maar waar betaal je eigenlijk precies voor? De stroomprijs van zakelijke energie bestaat uit diverse onderdelen. Zo moet er onder andere betaald worden

Lees meer »

Vrijblijvend advies nodig? Bel onze specialisten: 020 – 29 00 909