Blijven zonnepanelen interessant voor zakelijke gebruikers?

Blijven zonnepanelen interessant voor zakelijke gebruikers?

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Zonnepanelen en zonne-energie zijn twee termen die de afgelopen jaren steeds vaker binnen de zakelijke wereld gebruikt worden. Het is voor steeds meer bedrijven gunstig om te investeren in middelen om de komende jaren op een zo goedkoop mogelijke manier energie op te wekken. Eigen energie is goedkoper, gunstiger en ook altijd beschikbaar. En daar geniet inmiddels een groot aantal bedrijven al van.

Toch is het voor sommige bedrijven nog steeds de vraag of zonnepanelen wel interessant zijn. Ondanks dat de kosten de laatste jaren actief dalen, zijn er ook nog alternatieven die ertoe kunnen leiden dat er nog meer bespaard kan worden. Zo is de opkomst van wind- en waterenergie ontzettend interessant, omdat het weer nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt om kosten te besparen en duurzaam te ondernemen.

De vraag naar zonnepanelen is desondanks niet gedaald in de laatste jaren. Dit is niet vreemd, want de mate van winstgevendheid van de panelen stijgt nog steeds ieder jaar. En met de dalende kosten kan het nog steeds in een ontzettend interessante investering resulteren. Het loont daarom om te kijken of zonnepanelen ook op zakelijk gebied interessant zijn. En daar geven wij u in dit artikel meer informatie over.

Wat maakt zonnepanelen interessant voor zakelijke partijen?

De meeste zakelijke partijen hebben een groot oppervlakte. Het gaat om grote parkeerplaatsen, een groot dak en simpelweg een groot aantal vierkante meters. En al deze vierkante meters kunnen worden ingezet om energie op te wekken. Op iedere vrije vierkante meter zou in principe een zonnepaneel geplaatst kunnen worden. En dat brengt een groot aantal voordelen met zich mee.

Zo kan het toevoegen van zonnepanelen een groot verschil maken in het energieverbruik van een bedrijf. De meeste bedrijven betalen per kWh wanneer zij energie afnemen. Op het moment dat er zonnepanelen worden geplaatst zal het aantal kWh waar deze bedrijven voor moeten betalen aanzienlijk dalen. Hiermee dalen dus ook de kosten van een energiecontract, want er is veel minder energie nodig om het bedrijf draaiende te houden.

Daarbij is er bij zonnepanelen sprake van een eenmalige investering. Het is uiteraard noodzakelijk om een aantal keer onderhoud te laten plegen, maar in een groot aantal gevallen gaat het simpelweg om kleine aanpassingen en storingen. De extra onderhoudskosten van zonnepanelen zullen daarom zeker meevallen, en dat betekent voor bedrijven dat het weer een stukje interessanter zal worden.

Wat maakt zonnepanelen juist niet interessant voor zakelijke partijen?

Zonnepanelen vereisen een redelijke investering, en deze investering is volledig afhankelijk van het aantal vierkante meters dat u wilt laten bedekken. Het kan daarom tot in de tienduizenden en soms zelf honderdduizenden euro’s lopen. Dat is voor een aantal bedrijven geen probleem, maar er zijn ook bedrijven die hier liever minder geld in zullen investeren.

Daarbij nemen zonnepanelen ook ruimte in. Dit is vaak ruimte die niet werd gebruikt voor andere doeleinden, maar er zijn ook bedrijven die deze ruimte in een later stadium nodig hebben. Het laten verwijderen van zonnepanelen is dan ontzettend duur.

Wat is in dit geval een alternatief?

Als u het niet ziet zitten om een hoge investering te doen en zonnepanelen aan te schaffen dan kunt u er ook voor kiezen om op een andere manier te besparen. Zo kunnen veel bedrijven veel geld besparen wanneer zij overstappen naar een ander energiepakket. Dit loont niet alleen op het gebied van prijs, het zal ook de duurzaamheid van het bedrijf laten toenemen.

Bekijk hier hoeveel u op dit moment op uw huidige energiecontract kunt besparen >>

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?