Zo wordt het voorschotbedrag van uw zakelijke energie bepaald

Zo wordt het voorschotbedrag van uw zakelijke energie bepaald

Annemieke
Annemieke
Leestijd: 3 min
3 min

Bij een kleinzakelijk energiecontract, zoals in het geval van zzp energie of mkb energie, wordt er iedere maand een vast bedrag van je rekening afgehaald voor energie. Dit wordt ook wel een voorschotbedrag genoemd. Het energiebedrijf waarbij je zakelijke energie afneemt, heeft vooraf een voorschotbedrag bepaald dat je maandelijks moet betalen. De vraag van veel ondernemers hierbij is hoe zo’n leverancier eigenlijk aan dat bedrag komt. Hoe wordt de hoogte van dit voorschotbedrag bepaald? En wat moet je doen als je denkt dat je te veel geld per maand betaalt aan zakelijke energie? In dit artikel leggen we je alles omtrent dit onderwerp uit.

Vaststellen van energietarief per maand

Wanneer je een zakelijk energiecontract aanvraagt, gebeurt dit altijd nadat je een locatie hebt doorgegeven. Hierna krijg je te horen hoeveel je moet betalen voor je zakelijke energie per maand. Dit voorschotbedrag is niet zomaar een bedrag; het wordt bepaald aan de hand van de gegevens omtrent energie van de locatie waarvoor je een contract aanvraagt. De energieleverancier checkt hoeveel energie en gas er in de laatste drie jaar is afgenomen op het desbetreffende adres. Van die drie jaren wordt het gemiddelde verbruik genomen, waarbij een verrekening wordt gemaakt met de overige energiekosten. Dit zijn de leveringskosten voor je gas en stroom, de kosten van de netbeheerder en de overheidsheffingen (ODE en energiebelasting). Op basis daarvan krijg je een voorschotbedrag voor je zakelijke energierekening.

Totale energiekosten verspreid over 12 maanden

Nadat de energieleverancier de gemiddelde kosten heeft uitgerekend, worden deze kosten uitgesmeerd over een tijdsbestek van 12 maanden. Dat betekent dat je in de winter niet meer betaalt voor je zakelijke energie dan in de zomerse maanden. Je verbruikt natuurlijk over het algemeen wel meer energie in de winter, maar daarvoor betaal je in de zomer gemiddeld al een beetje aan mee. Op die manier kom je niet voor gekke verrassingen te staan wat betreft je zakelijke energierekening. Na dit jaar bekijkt de energieleverancier je energiecontract opnieuw. De vraag is namelijk of het voorschotbedrag uiteindelijk klopte of dat je aan het eind toch nog wat bij moet betalen. Misschien krijg je zelfs geld terug! In het tweede jaar van het energiecontract kan het dus zijn dat je meer of minder voor je zakelijke energie betaalt. Het contract wordt aangepast naar je verbruik, zodat dat iets beter matcht met je verbruik. Tip: je kunt tussendoor, na bijvoorbeeld een half jaar, ook checken of je energieverbruik overeenkomt met wat je betaalt. Op basis van die gegevens kun je je contract bijstellen.

Hoe zit dat met een voorschotbedrag bij een nieuw pand?

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat je een volledig nieuw bedrijfspand betrekt, een pand waar nog geen geschiedenis is wanneer het gaat om energie afnemen. Er is in dat geval dus geen sprake van een historisch verbruik. Inmiddels hebben energiebedrijven gelukkig een foefje gevonden om alsnog een goede schatting te krijgen van je voorschotbedrag. Zij kijken naar de grootte van het pand in combinatie met de ligging en de mate waarin het bedrijfspand geïsoleerd is. Isolatie kan namelijk heel veel betekenen voor de hoogte van je maandelijkse energierekening. Wanneer je deze factoren met elkaar combineert, krijg je een schatting van je voorschotbedrag. Hierbij is het aan te raden om tussendoor te checken of het verbruik een beetje klopt met wat je moet betalen. Waar het nodig is, kun je je vastgestelde voorschotbedrag verhogen of verlagen. Dit doe je via de online omgeving van je leverancier of gewoon met een belletje naar het energiebedrijf.

Te hoog voorschotbedrag voor energie: wat nu?

Heb je echter het idee dat je voorschotbedrag te hoog is bepaald? Het kan altijd zo zijn dat je maandelijks meer aan zakelijke energie moet betalen dan je misschien vooraf dacht. Dit ligt meestal helemaal niet aan hoe goed je bezig bent met besparen op energie, maar juist aan verhoging van belastingen en andere overheidsheffingen. Daarnaast kan de energiemarkt ook zodanig zijn veranderd dat je gewoonweg meer moet betalen voor je zakelijke energie. Dat betekent dat je na het vergelijken van energie alsnog de beste deal kunt hebben; wanneer energietarieven stijgen moet je alsnog meer betalen dan je dacht. Om in ieder geval de garantie te hebben dat je een scherp tarief voor je energie betaalt, is het aan te raden om energie te vergelijken via een zakelijke energievergelijker. Op Energie-Zakelijk.nl vind je zo’n handige vergelijker waarmee je direct aan de slag kunt gaan.
Anita energie-expert

Wilt u het scherpste zakelijke energiecontract?

'Ik help u graag vrijblijvend. Op basis van uw specifieke bedrijfssituatie ontvangt u van mij de scherpste offertes van meerdere zakelijke energieleveranciers. Hiermee bespaart u tot wel €1000,-.'

Anita – Energie-Expert

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?