Dit moet je weten over zakelijk terugleveren van energie

Dit moet je weten over zakelijk terugleveren van energie

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 3 min
3 min

Dit moet je weten over zakelijk terugleveren van energie

Beschik je over zakelijke zonnepanelen dan produceer je duurzame energie voor je bedrijf. Hiermee ben je volledig onafhankelijk van wat de prijzen op de energiemarkt doen. Wel krijg je nog ieder jaar een soort eindafrekening waarop precies staat vermeld hoeveel groene zakelijke energie je hebt opgewekt en hoeveel je hebt verbruikt. Alle stroom die je hierbij teruglevert aan het net wordt in mindering gebracht op de energie die je afneemt van je energieleverancier, beter bekend onder het begrip ‘salderen’.

Mocht het zo zijn dat je zonnepanelen door bijvoorbeeld de vele zon in een jaar meer energie hebben opgewekt dan je hebt verbruikt, dan mag je de zakelijke energie terugleveren aan het energienet. Dat wordt ook wel teruglevering genoemd, waar je een zogeheten terugleververgoeding voor krijgt. De hoogte van zo’n vergoeding verschilt per energieleverancier. Het is dus zeker aan te raden om te kijken wat voor een bedrag je waar kunt krijgen.

Terugleveren bij kleinzakelijk en grootzakelijk verbruik

Wat betreft terugleveren is er een verschil te vinden tussen kleinzakelijke en grootzakelijke afnemers van energie. Kleinzakelijke verbruikers mogen salderen en daarna energie terugleveren voor een vergoeding. Bij grootzakelijke verbruikers is dit niet het geval; ondernemers met een grootzakelijk contract mogen niet salderen. Zij kunnen alleen energie terugleveren tegen een vergoeding. Grootzakelijke verbruikers moeten vooraf afspreken met de energieleverancier wat de hoogte van de terugleververgoeding gaat zijn. Dit moet in een overeenkomst worden vastgelegd. Extra tip: met de meeste energiebedrijven valt te onderhandelen over de hoogte van de vergoeding. Zo scoor je alsnog een interessante deal.

Hoe werkt het terugleveren van zonne-energie?

Om ervoor te zorgen dat je de juiste vergoedingen ontvangt, is het enorm belangrijk dat je over een goed functionerende meter beschikt. Alleen op die manier kun je precies aflezen wat je energieverbruik is en hoeveel zonne-energie je hebt opgewekt. Op het moment dat je meer hebt opgewekt dan je verbruikt hebt, kun je beginnen met zakelijk energie terugleveren. Bij een slimme meter is dit het meest gedetailleerd te checken. Op die manier weet je zeker wat je extra hebt opgewekt en dat je vervolgens voldoende vergoed krijgt. Wanneer je wilt beginnen met energie terugleveren dan moet je dit aangeven op www.energieleveren.nl. Na je aanmelding controleert de netbeheerder of je huidige elektriciteitsmeter geschikt is voor teruglevering. Is dit niet het geval? Geen zorgen: in dat geval zorgt de beheerder ervoor dat je een passende meter krijgt; meestal ook nog eens gratis.

Fiscale voordelen van zelf opwekken van energie

Er is een groot aantal voordelen te vinden aan het zelf opwekken van zakelijke groene energie. Het is in ieder geval een goede investering in bedrijfsmiddelen voor je onderneming. Dat houdt in dat de afschrijving van je zonnepanelen aftrekbaar is van de winst (Algemene Investeringsaftrek). Ideaal! Andere voordelen op fiscaal gebied zijn onder andere:

     De Energie Investeringsaftrek (EIA): door deze regeling is het mogelijk om een groot deel van de investering in zonnepanelen af te trekken van je winst. Dit kan ervoor zorgen dat je minder vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting hoeft te betalen.

     De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): maak je voor je bedrijf een investering die tussen de € 2200 en € 300.000 ligt? Dan kom je in aanmerking voor deze regeling. Dit zorgt ervoor dat de afdracht van de vennootschaps- of inkomstenbelasting verminderd wordt volgens een vast percentage dat hangt aan de investeringsomgang. Op Energie-Zakelijk.nl lees je hier meer over.

     Natuurlijk mag je ook de BTW van de zonnepanelen aftrekken bij de BTW-aangifte.

Duurzame energie vergelijken voor beste deal

Het afsluiten van het juiste zakelijke energiecontract kan lastig zijn. Ook wanneer je je eigen duurzame energie opwekt heb je een netbeheerder nodig. Gelukkig vind je via de energievergelijker op Energie-Zakelijk.nl binnen no time de beste energiedeal voor je bedrijf. Zo’n vergelijker zorgt ervoor dat je vrijwel niets meer zelf hoeft te doen.

Anita energie-expert

Liever persoonlijk contact?

'Ik help u graag vrijblijvend. Vertel mij hoeveel stroom u verbruikt en opwekt en ik stuur u de scherpste offertes toe.'

Anita - Energie-Expert

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?