Waarom je op tijd moet zijn met het opzeggen van je grootzakelijke energie

Waarom je op tijd moet zijn met het opzeggen van je grootzakelijke energie

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 3 min
3 min

Waarom je op tijd moet zijn met het opzeggen van je grootzakelijke energie

Iedere grootzakelijke ondernemer krijgt ermee te maken: het moment dat je je zakelijke energiecontract op moet zeggen. Er is een groot aantal mensen die hier (te) gemakkelijk over denkt. Voordat je het namelijk weet, is je opzegtermijn voorbij en wordt het grootzakelijke energiecontract zonder pardon verlengd. Wat veel ondernemers niet weten, is dat je dit duizenden euro’s extra kan kosten op jaarbasis. Dat komt omdat je energie grootzakelijk stilzwijgend wordt verlengd wanneer je er zelf niets aan doet en dat is helaas niet tegen lage tarieven. Je kunt altijd ergens anders goedkopere grootzakelijke energie scoren. Hieronder lees je meer over het opzeggen van je grootzakelijke energiecontract.

Verschillende opzegtermijnen voor grootzakelijke energie

Het is aan te raden om op het moment dat je grootzakelijke energie afneemt al ergens te noteren wanneer de opzegtermijn is. Dit kan namelijk per grootzakelijke energieleverancier verschillen. Waar je bij kleinzakelijke energie vaak duidelijke termijnen hebt, ligt dit volledig anders bij grootzakelijke energie. Lange opzegtermijnen zijn hierbij eerder de regel dan uitzondering. Dat betekent dat het zomaar het geval kan zijn dat je een opzegtermijn van zes (!) maanden hebt. Met een energiecontract met zo’n opzegtermijn moet je maar liefst een half jaar voordat het contract afloopt je energie opzeggen. Veel mensen denken daar logischerwijs niet aan, waardoor het handig is om deze datum alvast even als herinnering in te stellen of met grote rode letters in je agenda te zetten. Heb je bijvoorbeeld in de herfst een energiecontract afgesloten? Dan moet je in de lente al een opzegbrief sturen.

Opzeggen van grootzakelijke energie via een brief

Wat veel ondernemers ook niet weten, is dat je een grootzakelijk energiecontract per brief op moet zeggen. Dat is wellicht een beetje ouderwets, maar zo is het anno 2020 toch echt nog geregeld. Het is je gelukkig al iets gemakkelijker gemaakt: op Energie-Zakelijk.nl vind je namelijk een overzicht van voorbeeldbrieven per leverancier die je gemakkelijk zelf kunt gebruiken wanneer je je eigen gegevens invult op de open plekken. Zorg ervoor dat je zo’n opzegbrief op tijd verstuurt en er is helemaal niets aan de hand. Kom je er toch net te laat achter dat je grootzakelijke energiecontract is verlengd tegen die hoge verlengingstarieven? Ga dan voor een ‘laatste redding’ en neem contact op met de zakelijke energiespecialisten van Energie-Zakelijk.nl. Zij kunnen alsnog kijken wat ze voor je kunnen betekenen omtrent de verlenging van je grootzakelijke energiecontract. Er zijn af en toe leveranciers die coulant zijn en een andere aanbieding met een scherp tarief aanbieden.

Te laat met grootzakelijke energie opzeggen; wat nu?

Natuurlijk komt het regelmatig voor dat afnemers van grootzakelijke energie alsnog te laat zijn met het opzeggen van hun energiecontract. Wat hierbij jammer is, is het feit dat grootzakelijke bedrijven minder goed beschermd zijn dan kleinzakelijke afnemers en consumenten. Neem bijvoorbeeld het stilzwijgend verlengen van je energiecontract: bij consumenten is dit al even not done, maar bij (grootzakelijke) bedrijven gebeurt dit nog steeds. Bij dit soort stilzwijgende verlengingen moet je vaak een veel hoger tarief betalen dan het aanbiedingstarief waarvoor je je contract had afgesloten. Dat is zonde van je geld! Je kunt in zo’n geval het contract laten lopen of kiezen voor het opzeggen ervan. Dit laatste gaat je helaas ook geld kosten: hierbij krijg je te maken met een zogeheten opzegboete. De opzegboete is een bedrag dat je moet betalen voor de energie die je de rest van het contract nog had af moeten nemen. Kortom: op tijd zijn met opzeggen van je grootzakelijke energie kan je heel veel geld schelen.

Inkoopspecialist Energie

Wanneer moet ú uw grootzakelijk energiecontract opzeggen?

'Dit zoek ik graag vrijblijvend voor u uit. Zodat u weet wanneer u vrij bent om een nieuw grootzakelijk aanbod te accepteren en hoeveel u kunt besparen.'

Joost – Inkoopspecialist Energie

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Even geduld alstublieft...

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?