Salderingsregeling wijzigt: dit zijn de plannen voor na 2023

Salderingsregeling wijzigt: dit zijn de plannen voor na 2023

Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Het is al even bekend dat de zogeheten salderingsregeling wordt aangepast. Er wordt door de regering al een behoorlijke tijd gekeken naar een eventuele opvolger van deze regeling. Een van de grootste voordelen van de huidige regeling is dat het voordelig is om zonnepanelen, en zo dus groene energie, aan te schaffen. Eerder maakte voormalig minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) bekend dat deze regeling in ieder geval tot 1 januari 2023 ongewijzigd wordt voortgezet. Wat je hierover nog meer moet weten lees je in dit artikel.

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling is een handige regeling voor een ieder die zakelijke energie opwekt met behulp van zonnepanelen. Omdat je met zonnepanelen vaak, vooral in de lente en de zomer, meer stroom opwekt dan je verbruikt, mag je de overige energie die je hebt opgewekt wegstrepen tegen de energie je hebt verbruikt. Kleinzakelijke bedrijven die meer terugleveren dan verbruiken, krijgen voor deze extra stroom een terugleververgoeding per kWh. Dat betekent dus dat je geld kunt besparen op je uiteindelijke zakelijke energierekening. Voor veel bedrijven (en huishoudens) een van dé redenen om over te stappen op groene energie, naast het feit dat het beter is voor het milieu en de wereld.

Waarom verandert de salderingsregeling?

Vanaf 1 januari 2023 wordt deze regeling omtrent salderen geleidelijk afgebouwd. Dat betekent dat het voordeel dat je als zakelijke energieafnemer krijgt ieder jaar iets minder wordt. De salderingsregeling wordt volgens Wiebes uiteindelijk voornamelijk veranderd omdat de energiebelastingen omhoog gaan en zonnepanelen steeds goedkoper worden. Een win-winsituatie voor bijvoorbeeld bedrijven die profiteren van de winst van zonnepanelen. Iedereen die stroom afneemt betaalt namelijk energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Met zakelijke zonnepanelen hoef je over het deel dat je teruglevert geen heffingen te betalen, terwijl dergelijke heffingen wel hoger worden. Een steeds kleiner wordende groep zonder zonnepanelen heeft hierdoor uiteindelijk een hogere energierekening, zonder dat ze profiteren van de voordelen van zo’n regeling.

Toekomstige subsidieregeling

Heb of had je plannen om zonnepanelen aan te schaffen voor je bedrijf dan hoef je je geen zorgen te maken dat het helemaal niet meer voordelig zal zijn om te kiezen voor groene energie. Het plan is om per 2031 in ieder geval een bepaalde subsidie te hebben vanuit de overheid die gebaseerd is op de kosten van zonnepanelen en/of iedere kWh die je teruglevert. Tel daarbij op dat zonnepanelen steeds goedkoper worden en daardoor ook zonder subsidie vanuit de overheid interessant zijn om aan te schaffen. Met groene energie verdien je namelijk na een tijdje sowieso je zakelijke geld terug; het is in ieder geval goedkoper dan een andere manier van zakelijke energie afnemen. Ieder bedrijf dat momenteel al over zonnepanelen beschikt en gebruik maakt van de salderingsregeling hoeft niets te ondernemen voor deze verandering. Vanaf 2023 zal ieder gebouw met zonnepanelen automatisch meegaan met het afbouwen van salderen. Op Energie-Zakelijk.nl lees je meer over groene zakelijke energie en subsidies.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?