Grootzakelijke energiebelasting 2020: dit moet je weten

Grootzakelijke energiebelasting 2020: dit moet je weten

Annemieke
Annemieke
Leestijd: 3 min
3 min
Als verbruiker van grootzakelijke energie is het goed om op de hoogte te zijn van de actuele energiebelastingen en overige overheidsheffingen. Hoewel het ieder jaar van belang is voor je zakelijke portemonnee om een beetje te weten wat er speelt, is het in 2020 nog net iets interessanter. Waarom dat zo is? De Nederlandse overheid heeft op Prinsjesdag vorig jaar bekendgemaakt dat bedrijven in ons land hogere overheidsheffingen moeten gaan betalen voor de transitie naar duurzame energie die langzaam maar zeker wordt gemaakt. Het grootste doel hierbij is om broeikassen terug te dringen. In 2050 moet volgens de afspraken van de Klimaattop de CO2-uitstoot namelijk compleet afgebouwd zijn om op die manier de opwarming van de aarde te beperken. Wat je moet weten over de vernieuwde heffingen voor grootzakelijke energie in 2020 lees je hieronder.

Welke heffingen moet je betalen als grootzakelijke verbruiker?

Wanneer je grootzakelijke energie afneemt, moet je rekening houden met twee soorten heffingen op deze zakelijke energie. Zo moet je de standaard energiebelasting betalen en moet je rekening houden met de kosten van de ODE, de Opslag Duurzame Energie. Dat is een heffing op het gebruik van elektriciteit en aardgas. Met de opbrengsten uit deze heffing wordt de investering in duurzame (energie)productie gefinancierd. Het is gelukkig niet alleen maar kommer en kwel: hierbij mag je ook profiteren van de Vermindering Energiebelasting. Deze teruggave van de overheid krijg je alleen wanneer je een bedrijf of kantoorpand hebt met een aansluitadres en een zogeheten verblijfsfunctie (dat je er kunt wonen of werken). De Vermindering Energiebelasting gaat in 2020 omhoog: van € 257,54 naar € 435,68, dat is nog exclusief btw. Dat betekent dat je dus meer geld terugkrijgt.

Opslag Duurzame Energie gaat omhoog in 2020

‘Helaas’ was er op Prinsjesdag vorig jaar ook iets minder goed nieuws voor grootzakelijke energieverbruikers: de belasting op Opslag Duurzame Energie is dit jaar omhoog gegaan, en dan met name op het verbruik van gas. Zo betaal je over de eerste 170.000 kubieke meter verbruikte gas in 2020 maar liefst 2,5 eurocent ODE meer dan in 2019. De ODE op stroom is maar heel licht gestegen, namelijk met met 0,008 eurocent. Dat de heffing op het verbruik van gas gestegen is, is niet heel vreemd met de Klimaattop in het achterhoofd. Het is uiteindelijk de bedoeling dat gas nóg duurder wordt, totdat het niet meer haalbaar is om het te gebruiken. Alleen op die manier lukt het de Nederlandse overheid – waarschijnlijk – om van gasverbruik af te komen en de klimaatdoelen te halen.

Energiebelasting op grootzakelijke energie in 2020

Net als de ODE is de energiebelasting voor grootzakelijke verbruikers op het gebied van gas gestegen. Het plan is zelfs dat er ieder volgend jaar een eurocent per verbruikte kubieke meter gas extra wordt gerekend. Ook hiermee wil de overheid de zakelijke verbruiker stimuleren om over te stappen op een groene vorm van energie, zoals groene stroom. Kijken we naar 2019 dan zien we dat de energiebelasting in 2020 voor grote bedrijven gestegen is met ongeveer 4 eurocent op de eerste 170.000 verbruikte kubieke meter. Dat is een behoorlijke stijging. Voor iedere verbruikte kubieke meter gas in 2020 betaal je inclusief de bovengenoemde ODE voor 2020 in totaal 6,5 eurocent meer heffingen per kubieke meter dan vorig jaar. Dus stel dat je jaarlijks 150.000 kubieke meter gas verbruikt binnen je bedrijf, dan ben je dit jaar € 9750 meer kwijt aan energiebelasting en ODE dan vorig jaar. Hoewel het tarief voor stroom bij de energiebelasting heel licht gedaald is, is de kans groot dat je algehele overheidsheffingen in 2020 een stuk hoger liggen. Op Energie-Zakelijk.nl lees je meer over de energiebelasting voor grootzakelijke verbruikers dit jaar.
Inkoopspecialist Energie

Hoeveel kunt u besparen met uw grootzakelijke leveringstarieven?

'Dit zoek ik graag vrijblijvend voor u uit. Ik zorg dat u van meerdere grootzakelijke energieleveranciers offertes ontvangt en in één oogopslag ziet welke leverancier de voordeligste is voor u.'

Joost – Inkoopspecialist Energie

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Even geduld alstublieft...

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?