Flexibel energiecontract: voor- en nadelen

Flexibel energiecontract: voor- en nadelen

Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Wanneer je een ondernemer vraagt waarop hij of zij zou willen besparen dan is de kans groot dat de energierekening wordt genoemd. Voor bedrijven en zelfstandige ondernemers is energie naast de huur een van de grootste kostenposten. Daarom is de keuze snel gemaakt wanneer je bij een andere energieleverancier minder geld voor hetzelfde aanbod zou kunnen betalen. De laatste tijd zien we steeds meer berichten over flexibele energiecontracten die aantrekkelijk zouden zijn voor ondernemers. Maar welke aanbiedingen omtrent een flexibel energiecontract kun je geloven en wat is een flexibel energiecontract eigenlijk precies? We vertellen je er hier meer over in dit artikel.

Wat is een flexibel energiecontract?

Steeds meer ondernemers kiezen voor een flexibel energiecontract. Zo’n energiecontract heeft flexibele prijzen, wat betekent dat iedere dag anders kan zijn wat betreft de energiekosten. Ieder uur kan zelfs volledig anders zijn dan het uur ervoor wanneer we het over energiekosten hebben. Dat betekent dat je een beetje kunt inspelen op wanneer je hoeveel energie gebruikt. Je weet namelijk maximaal 24 uur van tevoren wat de energietarieven voor de komende 24 uur gaan zijn. Op basis daarvan kun je precies bekijken wanneer je wat gaat doen, om op die manier flink te kunnen besparen op je energiecontract voor de zaak. Veel mensen weten niet dat energietarieven ieder uur anders kunnen zijn, net als gastarieven. Met een flexibel energiecontract kun je op die manier een lagere energierekening regelen. Op Energie-Zakelijk.nl lees je meer over het aanvragen van een flexibel energiecontract.

Voordelen van flexibel energiecontract

Het grootste voordeel van een flexibel energiecontract zal je dan ook zeker niet verbazen: je kunt er flink wat geld mee besparen. Omdat je precies weet wanneer energie het goedkoopst is, kun je daarop inspelen. Wat daarbij mooi meegenomen is, is dat je automatisch bewuster met energie omgaat. Dat is een stuk beter voor de wereld én noodzakelijk anno 2019. Bedrijven in Nederland zijn namelijk verplicht om vanaf het begin van dit jaar te besparen op energie. De Nederlandse overheid deelt zelfs boetes uit wanneer je meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas per jaar verbruikt en niets doet aan energiebesparing. Een ander voordeel van een flexibel energiecontract is dat je altijd energie ontvangt tegen de beursprijs. Iedere klant betaalt hierbij dezelfde tarieven.

Nadelen van flexibel energiecontract

Ga je voor een flexibel energiecontract dan moet je echter ook rekening houden met de nodige dalingen. Zo weet je bijvoorbeeld nooit zeker of de energietarieven daadwerkelijk lager gaan liggen dan bij een vast energiecontract. Niemand kan de energieprijzen écht voorspellen waardoor het zomaar kan zijn dat je uiteindelijk juist meer geld kwijt bent dan bij een energiecontract met vaste tarieven. Bovendien betaal je hoge vaste leveringskosten. De leveringstarieven moeten dan wel erg scherp zijn, wil je voordelig uit zijn. Tel daarbij op dat je bij een flexibel energiecontract altijd bezig bent met het vinden van hét moment waarop de energie het minst kost. Dat wordt een dagelijkse taak en daar moet je maar net tijd voor hebben. De meeste ondernemers steken deze tijd liever in hun bedrijf, waardoor ze eventuele extra kosten bij een vast energiecontract voor lief nemen. Het is dus aan jezelf waar je voor kiest: ga je voor de eventuele lage prijzen bij een flexibel contract of kies je voor zekerheid bij een vast energiecontract?

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?