Grootzakelijke klanten op de energiemarkt kijken steeds meer naar de manieren waarop er nog efficiënter met energie kan worden omgegaan. Dit is geen verrassing, de laatste jaren zijn diverse veranderingen op de energiemarkt doorgevoerd. Daarbij is de Nederlandse overheid actief bezig om te zorgen dat er nog minder uitstoot door Nederland wordt geproduceerd.
Het is voor grootzakelijke energieklanten daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de trends die de komende jaren in deze markt komen kijken. Nu steeds meer bedrijven zich als grootzakelijke klant aanmelden bij energiebedrijven, is er behoefte aan meer transparantie in de markt en kennis die inspeelt op het verbeteren van de energie-efficiëntie.
Energie-zakelijk is gespecialiseerd in het besparen op zakelijke energie, ook voor grootzakelijk. Zo kunt u hier eenvoudig uitzoeken welke energieleverancier de beste keuze is voor u als grootzakelijke klanten. Daarbij bieden wij u graag openheid over de Nederlandse energiemarkt, waaronder de trends die de komende jaren spelen. U leest in dit artikel meer over deze trends.
Veranderingen voor de grootzakelijke energiemarkt
De laatste jaren is er vanuit de Nederlandse overheid een steeds grotere oproep om de uitstoot van schadelijke gassen terug te brengen naar een neutraal niveau. Dit heeft er onder andere in geresulteerd dat steeds meer grote bedrijven gepusht worden om de overstap te maken naar groene energie. Dit is de laatste jaren ook steeds meer gestimuleerd door de Nederlandse overheid.
Waar de subsidies enkele jaren geleden nog erg hoog waren, is er op dit moment een langzame daling in de hoeveelheid geld die beschikbaar is voor deze overstap. Bedrijven die aan de start direct de overstap hebben gemaakt blijken hier al jaren flink profijt van te hebben. Voor andere grootzakelijke verbruikers is het nog steeds interessant om de overstap te maken, ondanks het feit dat er op dit moment minder geld voor hen beschikbaar is vanuit de overheid.
Daarbij komt ook een trend op het gebied van eigen energieopwekking. Dit was decennia geleden slechts beperkt tot een aantal grote bedrijven. Inmiddels kan ieder grootzakelijke verbruiker gebruik maken van speciale instrumenten om zelf energie op te wekken. Zo investeren steeds meer grote bedrijven in eigen zonnepanelen en worden er steeds meer windmolenparken in Nederland aangelegd. Het is hierbij ook een trend dat Nederlandse bedrijven investeren in groene energie-parken in de rest van Europa en zelfs Afrika. Hoe actiever grote bedrijven hier meer aan de slag gaan, hoe groter de kans dat er de komende jaren grote slagen gemaakt kunnen worden op het gebied van de Nederlandse duurzaamheid.
Wat gaat er voor u veranderen?
Voor grootzakelijke verbruikers die de laatste jaren al actief bezig zijn met het verbeteren van de uitstoot verandert er de komende jaren weinig. Bedrijven die hier nog niet actief mee aan de slag zijn gegaan zullen vooral merken dat er steeds meer stimulans vanuit de overheid komt om toch voor duurzame oplossingen te kiezen. Het is afwachten wanneer de Nederlandse overheid boetes gaat uitdelen aan bedrijven die nog niet overgestapt zijn naar duurzamere alternatieven, maar dit lijkt er binnen de komende jaren toch al aan te komen. Tenslotte is Nederland een land dat zich sterk inzet voor duurzaamheid, en daar zullen dan ook vanuit de overheid steeds meer maatregelen voor komen om bepaalde klimaatdoelen te bereiken.