Energie besparen is verplicht voor ondernemers door Wet Milieubeheer

Verplicht energie besparen voor bedrijven is een onderwerp dat hoog op de agenda staat bij de Nederlandse overheid. In de Wet Milieubeheer, die al van kracht is sinds 1993, is aan het begin van 2019 nieuw leven gebracht. Want hoewel de wet al meer dan 25 jaar bestaat, hebben de meeste ondernemers nog nooit van de wet gehoord. Ook werden de regels niet nageleefd, waar de overheid anno 2019 verandering in heeft gebracht. Wat houdt de Wet Milieubeheer precies in voor Nederlandse ondernemers en voor wie is deze wet bedoeld?

Wat is de Wet Milieubeheer?

De Wet Milieubeheer verplicht ondernemers in Nederland om vanaf een bepaald energiegebruik op zakelijk gebied verplicht energiebesparende maatregelen te nemen, mits deze binnen vijf jaar terugverdiend zijn. Hiervoor kan een bedrijf verschillende maatregelen nemen. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van spouwmuren, aan het overstappen op groene energie of aan het zelf opwekken van die groene energie. Maak je bijvoorbeeld de investering in zonnepanelen en kan deze investering al binnen vijf jaar worden terugverdiend? In dat geval moet je dergelijke maatregelen nemen en aan kunnen tonen. De Nederlandse overheid heeft per werksector mogelijkheden opgesteld voor energiebesparende maatregelen. Via Energie-zakelijk.nl check je eenvoudig wat deze maatregelen kunnen zijn.

Voor welke ondernemers is de Wet Milieubeheer?

Niet iedere ondernemer moet per direct beginnen met energiebesparing en het kunnen aantonen daarvan. De wet geldt alleen voor bedrijven die aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Bedrijven met een stroomverbruik van minstens 50.000 kWh
  • Bedrijven met een gasverbruik van minstens 25.000 m3.

Kort samengevat zijn dit vooral bedrijven met een aardig hoog energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan fabrieken waar energievretende apparatuur gevestigd is of aan grote kantoren die honderden computers en andere apparaten aan het stroom hebben gekoppeld. Online kun je via de wetchecker van RVO bekijken of jouw bedrijf ook onder de Wet Milieubeheer valt. Als zzp’er of zelfs in sommige gevallen als mkb’er hoef je je geen zorgen te maken over het kunnen bewijzen dat je aan energiebesparing doet. Natuurlijk is het besparen op energie altijd goed: je helpt mee aan een groenere wereld en je bespaart ook nog eens zelf het nodige geld.

Informatieplicht voor bedrijven

De Wet Milieubeheer bestaat dus al sinds 1993. Toch wordt er per dit jaar pas echt goed naar gekeken: bedrijven worden daadwerkelijk gecontroleerd en ondernemers moeten voldoen aan de zogeheten informatieplicht. Je moet dus zelf kunnen aantonen dat en hoe je energie bespaart binnen je bedrijf. De eerste verplichte melding was op 1 juli 2019, de volgende is uiterlijk vier jaar na deze datum. Op die manier krijgt de overheid meer overzicht over duurzame bedrijven in Nederland. Met behulp van 20 toezichthouders zullen zij de komende jaren bedrijven gaan controleren. Als ondernemer hoef je absoluut niet bang te zijn voor deze vernieuwde wetgeving. Uiteindelijk profiteer je namelijk zelf van de voordelen van energiebesparende maatregelen. Zo kiezen klanten sneller voor een bedrijf dat aan besparing van zakelijke energie doet en bespaar je met zo’n investering uiteindelijk veel geld.

Deel dit artikel

Nu energie zakelijk vergelijken!

Laatste blogs

Vrijblijvend advies nodig? Bel onze specialisten: 020 – 29 00 909