Anno 2019 staat duurzame energie hoog op het programma van de Nederlandse overheid. Om de doelstelling om in 2020 minstens 14% van alle energie uit duurzame bronnen op te wekken te halen, betrekt de overheid ook Nederlandse ondernemers bij dit plan. Sterker nog: in combinatie met de Wet Milieubeheer móet je als ondernemer in Nederland aan kunnen tonen dat je op in ieder geval één manier bezig bent met het verduurzamen van je bedrijf. Omdat de subsidie SDE+ beschikbaar is voor bedrijven, is het een logische stap om voor investeringen in duurzame energie te kiezen wanneer je op zoek bent naar een groene stap binnen je onderneming. Hier lees je alles over de subsidie SDE+.
Wat is SDE+ en voor wie is de subsidie bedoeld?
SDE+ staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en is een subsidie waarmee ondernemers in Nederland moeten worden overgehaald om over te stappen op groene energie. Omdat grijze zakelijke energie vandaag de dag nog steeds goedkoper is dan groene energie zijn er voor het bedrijfsleven nog steeds te weinig prikkels. Daar moet deze subsidie zeker verandering in brengen, natuurlijk in combinatie met de Wet Milieubeheer. Deze subsidie zorgt ervoor dat het verschil in kostprijs tussen beide vormen energie wordt opgeheven. Je krijgt per duurzaam opgewekte kWh een subsidiebedrag waardoor de kosten voor dergelijke duurzame energie net zo hoog (of laag) liggen als de kosten voor grijze energie. Deze subsidie is bedoeld voor bedrijven in Nederland die zakelijke energie afnemen. Op Energie-Zakelijk.nl lees je hier meer over.
Aanvragen van SDE+ subsidie
De hoogte van het bedrag dat je per opgewekte duurzame energie in kWh krijgt is afhankelijk van hoeveel grijze én groene energie op dat moment kost. De Nederlandse overheid stelt hierbij wel vast wat het totale subsidiebedrag mag zijn. Aanvragen kan via RVO. Wordt je bedrijf toegewezen voor deze subsidie dan is het goed om te weten dat je meerdere jaren gebruik mag maken van SDE+. Op die manier is het investeren in duurzame technieken, zoals het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen of een andere toepassing, niet voor niets omdat je de kosten er pas na enkele jaren uit kunt halen. Er zijn twee momenten per jaar waarop je SDE+ kunt aanvragen: in het voorjaar van 2019 kon dat tussen 12 maart en 4 april en in het najaar van 2019 tussen 29 oktober en 14 november. Deze data zijn ieder jaar anders. In het voorjaar van 2019 is er ruim € 4,8 miljard SDE+ subsidie aangevraagd.
Hoogte van subsidiebedrag SDE+
De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van verschillende factoren. De kostprijs van het opwekken van grijze en groene energie is er daar dus één van. Ook ligt het eraan wanneer de subsidie wordt aangevraagd. In de eerste fase in het voorjaar worden alleen projecten behandeld met een maximaal basisbedrag van €0,09 cent per kWh. In de fases daarna worden ook projecten behandeld die een hoger basisbedrag krijgen, namelijk tot 0,13 cent per kWh. Tot slot speelt de hoogte van het aangevraagde subsidiebedrag mee. Hierbij geldt uiteraard de stelling: des te aantrekkelijker en scherper het aangevraagde subsidiebedrag is, des te sneller de overheid de subsidie toewijst. Maak dus een duidelijk en duurzaam energieplan dat je zou kunnen laten zien bij de aanvraag van de SDE+ subsidie en gebruik het plan voor jezelf om te bekijken hoeveel subsidie het bedrijf nodig zou hebben.