De NAM legt alle risico’s bij Groningers

De NAM legt alle risico’s bij Groningers

Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaven jarenlang niets om de veiligheid van Groningers bij de gaswinning in deze provincie. Zo blijkt uit een uitgelekt concept rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De NAM legt alle risico’s bij Groningers

In het uitgelekte rapport staat onder meer dat al in 1993 het duidelijk was dat gaswinning in Groningen aardbevingen veroorzaakte. Men repte in het geheel niet over eventuele veiligheidsrisico’s voor bewoners in dat gebied. Het Ging alleen om economisch gewin.

Minister Kamp heeft vorige week in een bezoek aan de provincie kenbaar gemaakt dat de komende twee jaar de gaswinning een beetje zal worden beperkt. De gedupeerde Groningers vinden dit echter niet ver genoeg gaan. De schade is steeds groter aan het worden en er is nog steeds geen oplossing voor slepende schadegevallen.

Om de bewoners tegemoet te komen is er de organisatie Centrum Veilig Wonen (CVW) opgericht. Deze maand starten zij als uitvoeringsorganisatie met de afhandeling van nieuwe meldingen van de schades.  Peter Kruyt, directeur van het CVW vindt dat de mensen sneller moeten worden geholpen. “er is ons allen aan gelegen voortvarend te werk te gaan”, zegt Kruyt. In de organisatie gaan schadspecialist CED, ingenieursbureau Arcadis, OWS (een samenwerkingsverband van noordelijke bouwbedrijven) en IBM samenwerken. Het CVW gaat werken met een nieuw schadeprotocol, dat de NAM ontwikkelt met de belangenbehartigers in de regio. De NAM handelt de lopende schadedossiers af, maar wel volgens het nieuwe protocol.

Het blad Eigen Huis Magazine volgt sinds 2013 enkele huiseigenaren in het gaswinningsgebied in Groningen. Zij zitten met enorme schade en onverkoopbare huizen. De NAM geeft niet thuis. Regelingen zijn een wassen neus. Faillissement dreigt voor sommige mensen. Een van de bewoners zegt “Je wordt gedwongen je huis tegen een bodemprijs te verkopen, zodat je een restschuld overhoudt. De NAM gaat dan achteraf kijken of en hoeveel ze je tegemoetkomen”. Een andere gedupeerde verteld “Het huis zakt met iedere beving verder weg, de voorgevel staat al acht centimeter uit het lood. Als je in de huiskamer staat zie je de spleten langs de rand van het plafond, waardoor je recht de zolder in kijkt. De aannemer zei: dit is niet best. Als je het goed wilt herstellen, kun je het beter plat gooien. Maar dat wil de NAM niet betalen.”

Meer dan vierhonderd Groningers met complexe schades meldden zich inmiddels voor de Urgentielijst van Vereniging Eigen Huis. De vereniging maakt zich er hard voor dat bij de schadeafhandeling de bewoners centraal komen te staan. Lees meer op http://www.eigenhuis.nl/groningen

Voor meer informatie over zakelijke energietarieven voor uw bedrijf kunt u kijken op https://energie-zakelijk.nl

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?