De slimme meter is vandaag de dag niet meer weg te denken in het dagelijkse én zakelijke leven. Het vergroenen van het Nederlandse bedrijfsleven en het vergemakkelijken van zakelijke energie staat hoog op de kaart bij de overheid. Zij willen er dan ook voor zorgen dat iedere ondernemer eind 2020 over een slimme meter beschikt. Hoewel de meningen over de komst van het slimme apparaat verschillend zijn, krijgen we hoe dan ook allemaal te maken met de slimme meter. Of je nu grootzakelijk energie afneemt of als ZZP’er zakelijke energie hebt: bereid je alvast goed voor op de toekomst en lees hier meer over de voordelen én de nadelen van de slimme meter.
Wat is en doet de slimme meter precies?
Een slimme meter is de nieuwe vervanger van de klassieke analoge meter. Het grootste verschil tussen de oude meter en de nieuwe meter is dat de netbeheerder de meter op afstand uit kan lezen en dus ook gemakkelijk en snel de gegevens door kan geven aan de zakelijke energieleverancier. De slimme meter is een digitale meter die nauwkeurig registreert hoeveel zakelijke energie, gas en stroom, je bedrijf verbruikt. Het handige van een slimme meter is bijvoorbeeld dat wanneer je als bedrijf zelf energie opwekt met behulp van zonnepanelen, je via deze meter de teruglevering correct kan registreren. Toch zagen en zien we zowel positieve als negatieve berichten op de slimme meter.
Voordelen van slimme meter
De positieve berichten zien we terug in en over de vele voordelen van het gebruik van een slimme meter. Een van die voordelen is dat je nooit meer je zakelijke energiestanden hoeft door te geven. Door de directe connectie met de netbeheerder worden de gegevens automatisch doorgestuurd. Eerder werd er altijd een inschatting gemaakt van je zakelijke energieverbruik wanneer je vergeten was om je standen door te geven. Grote kans dat je in dat geval meer kosten had voor zakelijke energie. Daarnaast kun je ook zelf je gegevens omtrent het verbruik inzien. Met behulp van overzichtelijke apps heb je dit overzicht altijd bij je én kun je je verdiepen in het besparen op zakelijke energie. Tot slot check je hier ook gemakkelijk of en hoeveel je teruglevert.
Nadelen van slimme meter
Net als bij veel andere technologische ontwikkelingen op het gebied van slimme apparaten is er bij de slimme meter ook een aantal nadelen te vinden. Veel mensen zitten bijvoorbeeld met de privacygevoeligheid van het systeem: een externe partij kan immers jouw bedrijfsgegevens inzien omtrent het verbruik van zakelijke energie. Wat hierbij goed is om te weten, is dat men niet real-time kan aflezen én dat zij ook niet per apparaat kunnen zien hoeveel energie het verbruikt. Het geregistreerde zakelijke energieverbruik gaat over een bepaalde periode waardoor bedrijfspatronen niet herleidbaar zijn. Het kan nog even duren voordat jouw bedrijf een slimme meter krijgt; de netbeheerder heeft in ieder geval een planning opgesteld wanneer en bij wie zo’n meter geplaatst gaat worden. Deze planning vind je op de website van je eigen netbeheerder.