Er zijn binnen de zakelijke energiemarkt de laatste jaren ontzettend veel ontwikkelingen die ertoe leiden dat de zakelijke energieprijzen dalen. Dit resulteert onder andere in veranderingen op de zakelijke energierekening. Indien u met flexibele energietarieven werkt, heeft u de afgelopen jaren gemerkt dat er inderdaad ieder jaar andere tarieven doorberekend worden.
De komende jaren zullen er nog meer verschillen in de zakelijke energierekening verschijnen. Dit heeft niet alleen tot gevolg dat u potentieel meer of minder gaat betalen, er zijn ook talloze veranderingen op het gebied van voorwaarden. Bij Energie-zakelijk helpen wij u graag om de beste energiepakketten te vinden, en daar komt onder andere de toekomst van de zakelijke energierekening bij kijken. Daarom geven wij u in dit artikel meer informatie over de manier waarop de zakelijke energierekening de komende jaren gaat veranderen.
De switch naar zakelijke groene energie
De laatste twintig jaar is er steeds meer duidelijk geworden over de manier waarop traditionele energieopwekkers belastend zijn voor het milieu. Dit heeft onder andere geleid tot een groei in het aantal aanbieders van groene energie, waarbij de energie door duurzame projecten wordt opgewekt. Deze switch is inmiddels al permanent door een aantal zakelijke energieleveranciers gemaakt, waarbij zij niet langer de traditionele grijze energie aanbieden die men al jaren gewend is.
In plaats daarvan worden de huidige zakelijke energiepakketten omgezet naar de duurzame variant, waar onder andere veranderingen op het gebied van prijs en voorwaarden aan kleven. Nog niet alle energieleveranciers hebben deze overstap gemaakt, maar door nieuwe reguleringen vanuit de Nederlandse overheid en de Europese Unie is het niet vreemd om te stellen dat dit de komende jaren wel gaat gebeuren. Dit houdt onder andere in dat de energietarieven hoger zullen uitvallen, waarbij het uitgangspunt voor de nieuwe tarieven worden gebaseerd op de opwekking van duurzame energie.
Zelf energie opwekken
Met de komst van deze duurzame projecten is het voor bedrijven ook steeds eenvoudiger geworden om zelf energie op te wekken. Dit is niet vreemd: het leidt tot een hogere duurzaamheid binnen de organisatie en leidt ook nog tot een daling in de hoogte van de zakelijke energierekening.
Het zelf opwekken van energie leek lange tijd onmogelijk voor bedrijven. Er kwamen veel kosten bij kijken en het rendement was ook nog eens ontzettend laag. Maar dankzij nieuwe initiatieven op technologisch gebied kan vrijwel ieder bedrijf vandaag de dag een eigen oppervlakte met zonnepanelen vullen. Deze zonnepanelen wekken op een duurzame manier energie op, waarbij het rendement ook nog eens ontzettend hoog ligt. Zelf energie opwekken heeft een grote invloed op de energierekening, waarbij deze aanzienlijk lager kan uitvallen.
Subsidies verdwijnen steeds sneller
Een laatste opmerking bij de verschillen in de zakelijke energierekening is het feit dat steeds meer subsidies maar voor korte tijd beschikbaar zijn. Wanneer er een nieuwe subsidie voor groene energie of duurzame energieopwekking beschikbaar komt zijn er honderden bedrijven die reageren. Dit leidt onder andere tot een subsidiestop wanneer het budget voor deze subsidie leeg is. Deze subsidiestop leidt bij uw organisatie daarom vaker tot een hogere energierekening, omdat er meer investeringen gedaan moeten worden die niet langer fiscaal aftrekbaar zijn. Het is daarom raadzaam om vroeg op de toekomst in te spelen, zodat u van deze subsidies gebruik kunt maken.