Inkoop van energie: een slimme strategie ten tijde van een stijgende markt

Inkoop van energie: een slimme strategie ten tijde van een stijgende markt

Annemieke
Annemieke
Leestijd: 5 min
5 min

De huidige hoge tarieven op de energiemarkt hebben we vrijwel nog nooit meegemaakt. Ook onze grootzakelijke klanten verbazen zich. Regelmatig krijg ik de vraag wat een bedrijf het beste kan doen in deze stijgende markt. Iedereen hoopt natuurlijk op een daling op de korte termijn om dan zijn energie in te kopen. Maar de realiteit is dat we al sinds de zomer van 2021 de tarieven zien stijgen. Je kunt blijven wachten op het dalende moment of jezelf de belangrijke vraag stellen:

Hoe koop je met deze stijgende energiemarkt slim je energie in zodat je met een doordachte strategie de scherpst mogelijke prijs voor je stroom en/of gas betaalt?
Om deze vraag direct te beantwoorden: je kunt denken aan een strategie waarbij je je grootzakelijk energie gespreid inkoopt. Meerdere klanten van ons kozen onlangs voor deze inkoopstrategie. Het is namelijk ontzettend lastig om de energieprijzen te voorspellen en het perfecte inkoopmoment vast te stellen. Helemaal als de markt stijgende is. Dus door je energie gespreid in te kopen, spreid je ook je prijsrisico’s.

Dit artikel in het kort:

  • Gespreid inkopen is met name interessant voor grootzakelijke bedrijven met een hoog volume (denk aan 500.000 kWh of 150.000 m3)
  • Bij gespreide inkoop van energie koop je je jaarvolume in delen in en op verschillende momenten
  • Daalt de markt? Dan heb je de mogelijkheid om van de prijsdaling te profiteren. Dit kan je op jaarbasis veel geld schelen
  • Stijgt de markt? Ook dan kun je je tarieven vastleggen om bijvoorbeeld te voorkomen dat je nóg meer gaat betalen

De strategie van gespreid inkopen

Bij de strategie gespreid inkopen heb je te maken met twee type markten: de korte termijnmarkt: APX en de LEBA. En de lange termijnmarkt: de ENDEX (TTF). Het idee is dat je voor een deel van je volume de APX/LEBA gebruikt en voor een deel de ENDEX.

De APX/LEBA

De APX of de LEBA is een dagmarkt en heet ook wel de spotmarkt. Energie ingekocht op de dagmarkt wordt al dezelfde of de volgende dag geleverd aan de eindverbruiker.

  • De spotmarkt voor stroom heet APX
  • De spotmarkt voor gas heet LEBA TTF

De ENDEX

De ENDEX is de termijnmarkt. Op deze markt wordt energie ingekocht die op een later moment in de toekomst wordt geleverd voor een afgesproken periode. Hier worden prijzen voor een bepaald termijn vastgelegd. Variërend van een jaar tot wel vijf jaar.

  • De termijnmarkt voor elektriciteit heet ICE ENDEX
  • De termijnmarkt voor aardgas heet ICE ENDEX TTF

De strategie van gespreid inkopen houdt in dat je de inkoop van je energie verspreidt over verschillende inkoopmomenten met als doel je prijsrisico’s te minimaliseren. Het is een doordachte, flexibele inkoopstrategie die goed past bij de huidige marktontwikkelingen. Wij hebben hiervoor specifieke producten van leveranciers die gespreid inkopen beschikbaar stellen.

Je jaarvolume koop je dus in delen op verschillende momenten in. Koop je een gedeelte van je volume niet in dan neem je deze energie af tegen de prijs op de APX markt. Als de markt daalt en een bepaalde ondergrens bereikt word je automatisch op de hoogte gebracht. Op dat moment kun je voor een deel je volume inkopen zodat je profiteert van de prijsdaling. Een bovengrens kun je ook vaststellen. Is de markt stijgende en wil je voorkomen dat je straks écht de hoofdprijs betaalt? Ook dan kun je een deel van je volume inkopen.

Potentiele inkoopmomenten bij een 3-jarig splitproduct

Het voordeel van gespreid inkopen is dat je nooit je volledige jaarvolume in één keer voor een bepaalde prijs hoeft vast te leggen. Je kan dit ook voor een maand, een kwartaal of bijvoorbeeld een half jaar vastleggen. Je spreidt dus je inkooprisico, omdat je de mogelijkheid krijgt in te spelen op de ontwikkelingen van de markt.

“Een gespreide inkoopstrategie biedt je de kans om bij een dalende markt het scherpst mogelijke tarief te contracteren. Blijven de tarieven op de markt hoog staan dan koop je zolang je energie op de APX markt in of je legt ze vast om een verdere stijging te voorkomen.”

Joost - Inkoopspecialist Energie

Voorbeeld van gespreide energie-inkoop in een stijgende markt

  1. Je gaat een contract bij een energieleverancier aan voor een bepaalde periode. In eerste instantie koop je je energie in op de APX markt, de korte termijnmarkt. Zie het als een variabel energietarief. Stijgen de tarieven op de APX dan betaal je meer, dalen de tarieven dan betaal je minder.
  2. Je hebt een ondergrens en/of een bovengrens voor de prijzen ingesteld. Zodra die grens is bereikt, krijg je een seintje. Op dat moment kun je de tarieven vastleggen voor bijvoorbeeld drie maanden. Je tarieven vastleggen doe je dus op het moment dat de tarieven dalen, omdat je tevreden bent over de prijs. Je kunt het ook doen als je vindt dat de tarieven op de APX naar je zin teveel stijgen. Vind je dat je teveel gaat betalen? Leg de tarieven vast en dan weet je zeker dat je zakelijke energiekosten de komende periode niet verder stijgen.
  3. Bij gespreid inkopen is het handig dat je zelf kiest voor welke periode je de prijs voor je zakelijke energie vastlegt. Dit mag bijvoorbeeld voor een maand of een kwartaal maar ook langer. Zo kun je elke keer aftasten wat de markt doet, beetje bij beetje inkopen en daarmee je risico spreiden.

Voor wie is gespreide inkoop van energie interessant?

Gespreid inkopen is met name interessant voor de grootverbruiker die behoorlijk wat volume aan energie inkoopt. Bijvoorbeeld met een verbruik van 500.000 kWh of 150.000 m3 gas per jaar. Denk aan een distributiecentrum of een binnenzwembad. De energiekosten in deze sectoren bepalen een groot deel van de totale bedrijfskosten en met dergelijke volumes valt met gespreide inkoop veel te besparen.

Voordeel t.o.v. een vaste prijs

Bij een vaste prijs leg je je tarieven voor stroom en/of gas vast voor een bepaalde periode. Zeg 1 of 3 jaar. Je hebt zekerheid over de prijs en je weet dat je niet meer gaat betalen. Maar je profiteert ook niet van eventuele prijsdalingen. Een product met een vaste prijs wordt doorgaans gekozen door grootverbruikers met een verbruik rond de 100.000 kWh en/of 40.000 m3 per jaar. Voor dit type verbruiker is gespreid inkopen over het algemeen een inkoopstrategie die veel tijd en moeite kost ten opzichte van wat het oplevert. Gespreid inkopen is juist wel interessant bij een hoger jaarvolume. Zo’n type verbruiker wil zoveel mogelijk van prijsdalingen profiteren én hier extra moeite voor doen. Het prijsverschil op jaarbasis zal voor deze groep groter zijn.

Gezamenlijk je strategie voor gespreide inkoop bepalen

Voordat het contract voor gespreid inkopen van start gaat, zetten we gezamenlijk een inkoopstrategie neer. Zodra zich een interessant inkoopmoment voordoet, krijg je bericht. Voor de inkoopstrategie stellen we je onder- en bovengrens voor de tarieven vast en ook hoe je inkoopprofiel eruit ziet. Verbruik je bijvoorbeeld in de winter het grootste deel van je energie dan bepalen we de momenten waarop we de markt extra goed in de gaten houden. Met als doel om op het juiste moment voor een vast tarief (een deel van) je energie in te kopen.

Meer weten over hoe je slim inkoopt in een stijgende energiemarkt?

Neem direct contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Joost - Inkoopspecialist Energie

Joost – Inkoopspecialist Grootzakelijke Energie bij Energie-Zakelijk.nl sinds 2019.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?