Wordt overstappen naar zakelijke groene energie verplicht?

Wordt overstappen naar zakelijke groene energie verplicht?

Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

De laatste jaren komen er vanuit de Nederlandse overheid en vanuit de Europese Unie steeds meer maatregelen die erin moeten resulteren dat de duurzaamheid van Nederlandse bedrijven stijgt. Dit wordt onder andere door middel van subsidies en regelgeving gedaan. Op dit moment kunnen bedrijven nog alle kanten op als het aankomt op de energie die zij afnemen, maar de kans is groot dat er op korte termijn nieuwe maatregelen komen die erin moeten resulteren dat ieder bedrijf actief aan de slag gaat met het verbeteren van de duurzaamheid.

En dit is niet vreemd. Europa is een van de continenten die actief bijdraagt aan negatieve factoren zoals klimaatverandering. Door de snel groeiende markt van energie is het vandaag de dag moeilijk om weinig energie te verbruiken. Al dit verbruik is bij elkaar opgeteld een grote negatieve factor voor het milieu, en daar moet Europa in haar geheel actief mee aan de slag om te voorkomen dat dit verdere gevolgen voor de natuur zal hebben.

Vanuit deze maatregelen is het dan ook niet vreemd dat zowel de Nederlandse overheid als de Europese Unie actief bezig zijn om bedrijven nog sneller te laten overstappen naar een duurzaam energiepakket. Dit betekent dat bedrijven actief bezig moeten zijn om de duurzaamheid van de organisatie te verbeteren.

Worden bedrijven op korte termijn beboet?

De komende jaren zullen bedrijven niet snel beboet worden om het feit dat zij op dit moment nog geen milieuvriendelijk alternatief voor hun energie gebruiken. Dit heeft op dit moment namelijk ook geen zin, want het is nog niet mogelijk om ieder bedrijf en iedere consument naar groene alternatieven te laten overstappen. Maar binnen de komende jaren zullen er diverse nieuwe initiatieven komen die ertoe leiden dat er steeds meer groene energie wordt opgewekt. Dit zal er uiteindelijk ook in resulteren dat de hoeveelheid grijze energie die beschikbaar is langzaam zal dalen.

Boetes voor het gebruik van grijze energie zijn dan ook nog niet aan de horizon te zien. Dit zal nog zeker tien of twintig jaar duren. Maar dit betekent niet dat het voor bedrijven loont om nu al aan de slag te gaan met aanzienlijk milieuvriendelijkere alternatieven dat het energiepakket dat zij op dit moment gebruiken. Bovendien is overstappen vandaag de dag ontzettend eenvoudig, dus bedrijven doen er goed aan om nu al te kijken welke mogelijkheden zij hebben om gebruik te maken van groene energie.

Hier komt ook nog eens bij kijken dat het voor bedrijven steeds interessanter wordt om de mogelijkheden van eigen energieopwekking te bekijken. Het aanleggen van een terrein met zonnepanelen of het vullen van het dak met deze zelfde panelen is vandaag de dag bijzonder eenvoudig. De kosten hiervoor verdienen zichzelf bovendien ook al op korte termijn terug, en vooral dat onderdeel is ontzettend interessant voor bedrijven.

Het is dan ook niet zomaar dat steeds meer bedrijven graag aan de slag gaan met het opwekken van eigen energie en steeds actiever kijken hoe zij groene energie kunnen inzetten binnen de eigen organisatie. En uiteindelijk zijn het initiatieven zoals deze die ertoe zullen leiden dat Europa een steeds milieuvriendelijkere status zal verkrijgen. Help daarom uw eigen organisatie en draag hiermee een steentje bij aan het milieu en kies voor uw bedrijf vanaf nu voor groene initiatieven. Dit bespaart u de komende jaren veel uitstoot en zal u op de langere termijn ook behoeden van een eventuele boete die door de Nederlandse overheid of Europese Unie wordt opgelegd.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?