Schone energie: wat maakt deze energie schoner dan reguliere energie?

Schone energie: wat maakt deze energie schoner dan reguliere energie?

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

We horen vandaag de dag steeds meer over schone energie. Vanuit de Nederlandse overheid en het Nederlandse bedrijfsleven worden steeds meer oproepen gedaan om over te stappen naar schone energie. Maar wat is schone energie nu echt en wat maakt het beter dan de traditionele energie die wij al een aantal decennia gewend zijn te gebruiken?

Overstappen op schone energie is gemakkelijker dan wordt gedacht. Er zijn steeds meer Nederlandse energieleveranciers die een energiecontract met schone energie aanbieden, en dit stijgt nog steeds ieder jaar. Dit heeft vooral te maken met doelstellingen die door de Nederlandse en Europese instanties worden samengesteld, gebaseerd op het verminderen van schadelijke gassen die vrijkomen bij de normale energie.

Bij Energie-Zakelijk weten wij alles over energie, zowel schone als traditionele energie. Daarom helpen wij u graag verder met open informatie over de manier waarop schone energie verschilt van de traditionele vorm van energie. In dit artikel leest u meer over de achtergrond en opwekking van beide soorten energie, zodat u kunt zien waarom schone energie uiteindelijk de toekomst van een duurzaam Nederland zal zijn.

Wat maakt schone energie schoon?

Bij schone energie spreken we over energie die wordt opgewekt door schone bronnen. Dit zijn bronnen die slechts een kleine negatieve invloed op het milieu hebben. Zo zijn zonnepanelen de laatste jaren steeds populairder geworden, omdat zonnepanelen helpen om schone energie op te wekken. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer bedrijven die gebruik willen maken van schone energie zelf gaan investeren in het aanleggen van zonnepanelen.

Energie van windmolens wordt ook als schoon gezien. Dit is wederom energie die weinig negatieve invloed op het milieu heeft. Door middel van wind worden de wieken van een windmolen in gang gezet, waarbij windenergie aan de binnenkant van de windmolen op effectieve wijze wordt omgezet naar elektriciteit.

Een andere vorm van schone energie is energie uit watercentrales. Water zet elementen van de watercentrale in beweging, waardoor er net als bij de windmolens energie kan worden opgewekt. Een laatste variant van schone energie – welke door critici toch wordt gezien als minder schone energie – is energie uit de verbranding van hout. Doordat er hele bossen worden gekapt om deze energie op te wekken, is dit nog steeds schadelijk voor het milieu in deze bosgebieden. Bedrijven die energie opwekken door middel van houtverbranding kiezen er echter in de meeste gevallen wel voor om op een andere plek nieuwe bomen te planten.

Wat is geen schone energie?

De energie die vrijwel ieder Nederlands huishouden en ieder Nederlands bedrijf tot twintig jaar geleden afnam bij energieleveranciers is geen schone energie. De traditionele energie werd opgewekt uit de verbranding van kolen en gas. Deze verbranding zorgt voor ontzettend veel slechte gassen in de atmosfeer. Daarbij worden de gebieden waar deze grondstoffen worden gewonnen ook onnodig belast met allerlei milieuonvriendelijke werkzaamheden.

Wij raden u aan om de komende jaren te kijken naar de manier waarop u beter kunt inspelen op de markt van schone energie. Dit zal uiteindelijk de toekomst worden. Het is slechts afwachten tot de Nederlandse en Europese instanties overgaan tot het beboeten van bedrijven die geen gebruik maken van schone energie. Het is daarom belangrijk om de tijd ruim voor te zijn en te voorkomen dat u hoge boetes worden opgelegd in verband met het gebruik van vervuilende energie.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?