Salderingsregeling verdwijnt vanaf 2023

Maak je gebruik van zakelijke zonnepanelen en van de daarbij komende salderingsregeling? Lees dan vooral even verder. Deze aantrekkelijke regeling voor groene energie zakelijk blijft van kracht tot 2023. Vanaf dat jaar wordt de regeling tot 2031 langzaam maar zeker afgebouwd naar 0. Wanneer je over zakelijke zonnepanelen beschikt, is de kans groot dat je meer energie opwekt en teruglevert dan je verbruikt. Deze overige energie mag je in de salderingsregeling wegstrepen tegenover de energie die je voor je bedrijf hebt gebruikt. Vanaf 2031 is deze regeling verdwenen. Hieronder lees je meer over deze maatregel.

Meer over afbouwen van salderingsregeling

Het bedrag dat je nu krijgt voor het terugleveren van je opgewekte energie wordt tot en met 2031 in het kader van deze nieuwe regeling met het jaar minder. Vanaf 2023 wordt deze vergoeding opgesplitst: de overheid geeft enerzijds een vergoeding voor de energiebelasting, terwijl de leverancier anderzijds een vergoeding geeft voor zakelijke energie. Hierbij is het goed om te weten dat het afbouwen van deze regeling geen invloed heeft op het verbruik van je eigen opgewekte zonnestroom. In 2031 moet dit voordeel 0 zijn en ontvang je als zakelijke afnemer met zonnepanelen alleen nog een vergoeding van je energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom.

Waarom afbouwen van regeling?

Hierbij komt direct de vraag om de hoek kijken waarom deze regeling niet direct wordt afgeschaft en er eerst nog over wordt gegaan op het afbouwen van de salderingsregeling. Toen bekend werd dat minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) de nieuwe subsidieregeling in wilde stellen, kwam er behoorlijk wat kritiek van zowel afnemers als energieleveranciers. Zo zeiden woordvoerders van Eneco dat zo’n nieuwe regeling op korte termijn ontzettend veel administratie met zich mee zou brengen, waarna het bedrijf hun steun voor de subsidie introk. Met het huidige afbouwplan komt Wiebes daarom dergelijke bedrijven en hun (zakelijke) klanten tegemoet. Huidige zonnepanelenbezitters blijven gebruik maken van de terugverdientijd van zeven jaar. Schaf je binnen dit kabinet nog zonnepanelen aan voor je bedrijf dan maak je ook gebruik van die zeven jaar.

Dubbele energiemeter verplicht

Wat er daarnaast vanaf 2023 verandert, is dat iedere bezitter van zonnepanelen moet beschikken over een dubbele energiemeter. Zo’n dubbel telwerk biedt inzicht in de afname van stroom en de teruglevering ervan. Hierbij kun je voor een slimme meter gaan, hoewel dit niet verplicht is. Voor zakelijke afnemers is zo’n dubbele meter ontzettend handig, omdat je zonder vrijwel geen correcte aangifte kunt doen van energiebelasting. Beschik je nu al over zonnepanelen? Dan krijg je vanaf 2023 automatisch een dubbele energiemeter van je netbeheerder. Zodra alle dubbele meters geïnstalleerd zijn, kan het afbouwen van de salderingsregeling echt beginnen. Het afbouwen hiervan gebeurt volledig automatisch, daar hoef je als ondernemer niets voor te doen.

Deel dit artikel

Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Nu energie zakelijk vergelijken!

  • Stap nu over en bespaar tot €1000,- per jaar
  • Het duurt maar 1 minuut om de beste energiedeals te zien
  • Via onze site voordeliger dan direct bij de leverancier
  • Wij vergelijken 100% onafhankelijk
  • Duizenden bedrijven gingen jou voor!

Laatste blogs

Vrijblijvend advies nodig? Bel onze specialisten: 020 – 29 00 909