Moet u als ondernemer verplicht zakelijke energie afsluiten?

Moet u als ondernemer verplicht zakelijke energie afsluiten?

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Ondernemers die officieel op een vaste werkplek werken moeten aan een aantal factoren voldoen. Hieronder vallen onder andere de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het regelen van de financiële activiteiten via de Belastingdienst.

Veel nieuwe ondernemers hebben ooit vernomen dat het ook verplicht is om direct zakelijke energie af te sluiten op het moment dat de inschrijving bij de Kamer van Koophandel is voltooid. Dit is echter niet het geval; het is als ondernemer ook mogelijk om een ander energiecontract af te sluiten.

Hoe werkt zakelijke energie voor ondernemers?

Er zijn talloze uitzonderingen te bedenken bij het afsluiten van een energiecontract voor ondernemers. Sommige ondernemers werken vanuit huis, andere ondernemers werken vanuit een gemeenschappelijke locatie en er zijn ook nog ondernemers die ervoor kiezen om juist binnen een bedrijf te werken.

Zakelijke energie is dan ook geen verplichting voor ondernemers. Zij kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om juist een consumentencontract af te sluiten of helemaal geen contract af te sluiten (indien dit al door een andere partij wordt geregeld).

Toch loont het voor veel ondernemers om juist over te stappen naar een zakelijk energiecontract. Hierdoor komen talloze voordelen vrij, waaronder het voordeel dat ondernemers hier minder voor betalen. En dat loont ontzettend op het moment dat u altijd het maximale uit uw zakelijke voordelen wilt halen.

Hoe voordelig is overstappen naar zakelijke energie?

Het hangt volledig af van uw huidige energiecontract. Uw voordeel is bijvoorbeeld afhankelijk van de prijs die u op dit moment voor uw zakelijke energie betaalt en de prijs die u bij de zakelijke energieleverancier zult betalen. En er is een handige manier om te achterhalen welke bedragen hier aan vastzitten.

Dankzij onze handige vergelijkingstool kunt u direct achterhalen hoeveel voordeel u heeft wanneer u overstapt naar een zakelijke energieleverancier. Met deze vergelijker wordt in enkele muisklikken duidelijk in welke mate het interessant is om over te stappen en welk financieel voordeel hieraan verbonden is.

Heeft iedere ondernemer energie nodig?

Nee, het is niet verplicht om een energiecontract in welke vorm dan ook af te nemen. Het is als ondernemer dus ook niet verplicht om – buiten het zakelijke energiecontract om – te kiezen voor een energiecontract voor consumenten. Er is geen enkele Nederlandse wet die voorschrijft dat een ondernemer – of een specifiek persoon – verplicht over een energiecontract moet beschikken.

Dit houdt echter niet in dat u als ondernemer geen energie nodig heeft. Als u gebruik maakt van elektronische apparaten dan is een energiecontract al onmisbaar. In sommige gevallen kunt u het energiecontract door een andere partij laten regelen, bijvoorbeeld op het moment dat u binnen een bedrijf gaat werken of in een co-working space zit. In alle andere gevallen zult u zelf achter het energiecontract aan moeten gaan (en kunt u het beste onze handige vergelijkingstool raadplegen).

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?