Moet een energielabel leidend zijn bij een nieuw kantoorpand?

Moet een energielabel leidend zijn bij een nieuw kantoorpand?

Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Als u op dit moment op het punt staat om te verhuizen naar een nieuw kantoorpand dan gaan er waarschijnlijk een groot aantal vragen door uw hoofd. Een van de vragen kan het nieuwe energielabel zijn; een label dat door de Nederlandse overheid is geïntroduceerd om meer inzicht te geven in de energiezuinigheid van kantoorpanden.

Steeds meer ondernemers letten actief op dit energielabel. Het is namelijk een indicatie van zuinigheid en duurzaamheid van dit kantoorpand. Een kantoorpand met slechte isolatie heeft bijvoorbeeld een rood energielabel: het vereist veel stroom om alles te verwarmen en zal hierdoor in een hoog energieverbruik resulteren. De meeste bedrijven willen dit het liefst voorkomen, dus het loont om goed naar het energielabel te kijken.

Daarbij biedt het energielabel ook inzicht in de nieuwe mogelijkheden die u bij uw nieuwe kantoorpand heeft. Als het kantoorpand op dit moment een rood energielabel heeft dan kunt u laten berekenen wat het zal kosten om dit energielabel om te zetten naar een groen energielabel. Op het moment dat deze investering positief staat tegenover de besparing die u vanuit de verkoper krijgt, kan het lonen om het kantoorpand te kopen en vervolgens alle benodigde doorvoeringen te laten uitvoeren.

Welke waarde biedt een energielabel?

Als u de komende jaren niet aan een slecht functionerend kantoorpand wilt vastzitten dan is het altijd belangrijk om vooraf te kijken aan welk energielabel het kantoorpand voldoet. Indien u achteraf tot uw grote verbazing hoort dat het kantoorpand helemaal niet energiezuinig is dan is het vaak al te laat: de hoge energierekeningen zijn al betaald en investeringen in verbeteringen in het kantoorpand zijn ontzettend duur.

Het energielabel biedt daarom een grote waarde voor de koper van een kantoorpand. Het geeft direct aan in welke mate het kantoorpand voldoet aan belangrijke eisen die invloed hebben op de duurzaamheid van een kantoorpand. Het loont om te achterhalen welke onderdelen van het kantoorpand invloed hebben op dit energielabel. Zo kunnen lage energielabels veroorzaakt worden door slechte isolatie, verkeerde soorten verwarming en een slecht ventilatiesysteem. Wat de oorzaak ook is, het kan een grote invloed hebben op uw uiteindelijke energierekening.

Het energielabel geeft inzicht in zaken zoals deze, zodat u kunt overwegen of het financieel interessant is meer budget vrij te maken en in te spelen op deze negatieve aspecten van het kantoorpand. Want bedrijven die bereid zijn te investeren in het verbeteren van het energielabel kunnen hiermee op lange termijn ontzettend veel kosten besparen. Het moet echter al vanaf het begin interessant zijn om hier actief in te investeren, omdat het anders niet interessant is om te verhuizen naar het nieuwe kantoorpand.

Welke andere mogelijkheden heeft u?

Als u op dit moment op zoek bent naar een goed kantoorpand en hierbij ook het energielabel meeneemt dan is het goed om op de in dit artikel genoemde zaken te letten.

Daarbij heeft u ook nog mogelijkheden om voor een kantoorpand met een lager energielabel te kiezen op het moment dat u aanzienlijk bespaart op het huidige energiepakket. Dit kan er bij sommige bedrijven zelfs toe leiden dat zij gedurende de komende jaren duizenden euro’s zullen besparen.

Wilt u zien wat er mogelijk is op het gebied van lagere kosten voor uw zakelijke energiepakket? Bekijk dan direct onze handige vergelijkingstool >>

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?