Kunt u van grootzakelijke energie gebruikmaken na een energiebesparing?

Kunt u van grootzakelijke energie gebruikmaken na een energiebesparing?

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Steeds meer bedrijven zijn bezig om de energiekosten zo veel mogelijk omlaag te brengen. Dit loont in de meeste gevallen ook, want het draagt bij aan een lager verbruik en dus een lagere energierekening. Doordat de meeste energieleveranciers de grootzakelijke klanten afrekenen op de hoeveelheid energie die zij verbruiken, kan een energiebesparing al snel een groot verschil maken op de maand- en jaarrekeningen.

Als grootzakelijk klant is het hierom ook erg belangrijk om te kijken wat u eraan kunt doen om te zorgen dat u zo veel mogelijk energie bespaart. En dat kan er in sommige gevallen toe leiden dat u plotseling niet meer binnen de doelgroep van grootzakelijk valt. Het kan in enkele situaties daarom lonen om juist wat minder energie te besparen zodat u toch nog binnen de grenzen van ‘grootzakelijk’ zult vallen.

Hoe werkt grootzakelijke energie?

Bedrijven die binnen een grootzakelijk pakket bij een energieleverancier vallen doen er goed aan om te kijken welke mogelijkheden er zijn om te besparen. De energiekosten kunnen in de meeste gevallen nog iets verder omlaag, waardoor de totale prijs die men voor elektriciteit betaalt dus ook een stuk lager zal liggen.

Grootzakelijke energie werkt uitsluitend wanneer een bedrijf een bepaalde hoeveelheid stroom afneemt. Dit staat bij de meeste grootzakelijke energieleveranciers vast, waardoor het ook een stuk gemakkelijker wordt om exact te weten welk minimaal volume u moet hanteren.

Waarom kan energie besparen juist meer gaan kosten?

De energietarieven die energieleveranciers hanteren kunnen alleen worden aangehouden wanneer er sprake is van een bepaald minimum dat wordt afgenomen. Dit houdt onder andere in dat energieleveranciers willen dat klanten dit volume maandelijks of jaarlijks blijven afnemen.

Door energie te besparen, kan er een situatie ontstaan waarbij het verbruikte volume plotseling onder het benodigde volume uitvalt. En dat betekent onder andere dat de energieleverancier zal aangeven dat er niet voldoende energie is afgenomen. Een grootzakelijk klant kan op dat moment dus ruim buiten de benodigde volumes vallen en hierdoor ontstaan problemen met betrekking tot de prijzen die de energieleverancier kan hanteren.

Meer besparen betekent dan uiteindelijk meer uitgeven. En dat is nu exact wat u wilt voorkomen. Tenslotte begint u juist met energiebesparende maatregelen omdat u kosten wilt besparen. En dan kan een te hoge energiebesparing het volledig tegenovergestelde opleveren voor uw organisatie.

Wat moet u dan wel doen?

Als u energie gaat besparen dan loont het altijd om te kijken of u op dat moment nog ruim binnen de eisen valt die bij grootzakelijke energiecontracten worden gehanteerd. Bereken wat u moet doen om niet te veel energie te besparen, zodat u hiermee juist zo veel mogelijk geld kunt besparen.

Daarbij kunt u ook direct kijken welke mogelijkheid er is om op de energiekosten te besparen. De kans is bijvoorbeeld groot dat er op dit moment energieleveranciers zijn die een lager tarief rekenen dan uw huidige leverancier. Op deze manier kunt u hier zo veel mogelijk voordeel uit halen.

Gebruik onze grootzakelijk energievergelijker om de goedkoopste energieleverancier in uw situatie te vinden.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?