Hoe kleine bedrijven kunnen besparen op energie

Hoe kleine bedrijven kunnen besparen op energie

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Kleine bedrijven maken een groot deel uit van de Nederlandse economie. Toch blijkt uit diverse onderzoeken dat veel kleine bedrijven al binnen 5 jaar moeten sluiten, vooral als gevolg van hoge kosten. Dit is zonde, want het kan voor veel kleine bedrijven mogelijk zijn om uit te breiden naar het gehele land, maar de hoge kosten houden de groei helaas tegen.

Het is voor veel kleine bedrijven dan ook interessant om te kijken op welke manier zij kunnen besparen op energie. Dit is nog steeds een struikelpunt voor een groot aantal kleine bedrijven. Dit heeft vooral te maken met de sumiere informatie die beschikbaar is voor het besparen van energie. Zo geeft een groot aantal bedrijven aan geen idee te hebben wat zij kunnen doen om ieder jaar meer energie te besparen en hierdoor naar een lagere zakelijke energierekening te werken.

Wij geven u graag meer informatie op het gebied van energie. Daarom beschrijven wij in dit artikel een aantal elementen die u kunt inzetten om voor meer energiebesparing binnen uw organisatie te zorgen. Hiermee verlaagt u de hoeveelheid energie die u jaarlijks verbruikt en zorgt u dus direct voor een lagere energierekening.

Breng het verbruik in kaart

Energiebesparing begint altijd bij het uitzoeken van de factoren die de meeste invloed op de uitgaven hebben. Een vaak onderschat onderdeel van het energieverbruik is bijvoorbeeld de verwarming, waar bijna een derde van alle kleine bedrijven de meeste energie door verbruikt. Het is prettig om in de winter in een goed verwarmde omgeving te zitten, maar het is vaak een stuk goedkoper om deze ruimte beter te laten isoleren in plaats van continu te verwarmen.

Door het energieverbruik in kaart te brengen wordt ook duidelijk hoeveel energie uw apparaten eigenlijk gebruiken. Computers en andere elektronica is over het algemeen continu aangesloten op het stopcontact. Dit betekent dat deze apparaten ook de gehele tijd energie verbruiken, ook als u deze apparaten niet gebruikt. Het is belangrijk om zulke slurpers tegen te houden, omdat deze altijd hoge kosten met zich mee blijven brengen.

Kijk naar duurzame alternatieven

De mate van duurzaamheid binnen kleine bedrijven is de laatste jaren redelijk afgenomen. Dit heeft vooral te maken met het aantal subsidies dat voor kleine bedrijven beschikbaar is. Enkele jaren geleden was er vanuit de Nederlandse overheid veel geld beschikbaar om bedrijven duurzaam te maken, maar deze bedragen nemen de laatste jaren flink af. Daarbij zijn er steeds meer bedrijven die hier aanspraak op maken, waardoor de kans klein is dat een bedrijf een subsidie krijgt.

Dit hoeft gelukkig niet zo te zijn, want het verhogen van de duurzaamheid zorgt voor een efficiënter energieverbruik. Waar verlichting voor veel bedrijven een dure uitgave blijkt te zijn, kan LED-verlichting juist weer voor veel minder verbruik zorgen. En zo zijn er ook nog andere alternatieven, zoals isolatie tegenover verwarming, timers om elektronica op een bepaald moment af te zetten en kunnen zonnepanelen vandaag de dag ook al interessant zijn voor kleinere bedrijven.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?