Hoe duurzaam is uw bedrijf en wat kunt u hieraan veranderen?

Hoe duurzaam is uw bedrijf en wat kunt u hieraan veranderen?

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Duurzaamheid staat bij steeds meer bedrijven hoog in het vaandel. Dit heeft onder andere te maken met talloze subsidies waar bedrijven gebruik van kunnen maken op het moment dat zij met duurzame initiatieven aan de slag gaan. Maar voor veel bedrijven is er nog steeds veel onduidelijkheid op het gebied van duurzaamheid, zij weten niet direct wat zij moeten doen om ook echt duurzaam te ondernemen.

De mate van duurzaamheid van uw bedrijf is dan ook altijd nog een redelijke gok. Dit heeft vooral te maken met het feit dat duurzaamheid op zichzelf niet goed te meten is. Het is echter wel mogelijk om duurzame alternatieven te gebruiken, waarbij u de zekerheid heeft dat de totale duurzaamheid van uw onderneming zal stijgen.

Bij Energie-Zakelijk zetten wij ons ook actief in om de duurzaamheid van Nederlandse bedrijven te verbeteren. Daarom helpen wij bedrijven inzicht te krijgen in de beste aanbieder van zakelijke energie, waaronder ook aanbieders van groene energie. Wij helpen u daarom ook graag verder door in dit artikel meer informatie te vermelden over de manier waarop u de duurzaamheid van uw onderneming kunt versterken.

1. Stap over naar duurzamere alternatieven

De verlichting van het gemiddelde bedrijfspand is nog steeds voorzien van de standaardlampen die we al tientallen jaren in de bedrijfspanden kunnen terugzien. Toch zijn er vandaag de dag talloze alternatieven met een hogere duurzaamheid, zo wordt LED-verlichting in steeds meer panden toegepast omdat hier maar liefst 90% energie op wordt bespaard.

Dit geldt ook voor onderdelen zoals bedrijfsvoertuigen. Dit zijn nog steeds grote vervuilers, vooral wanneer u deze voor een groot deel van de dag inzet. Door over te stappen naar duurzamere alternatieven, zoals auto’s met een A-label of elektrische voertuigen, wordt het aanzienlijk eenvoudiger om de duurzaamheid te verbeteren.

2. Investeer in duurzame initiatieven

De mate van windmolenparken en zonnepaneelparken in Nederland stijgt de laatste jaren aanzienlijk. Dit heeft onder andere te maken met de hoge winstgevendheid van deze initiatieven. Denk hierbij aan bedrijven die dankzij deze duurzame initiatieven hun eigen energie kunnen opwekken. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten die u maakt op het gebied van energie en zal u daarbij ook helpen om de duurzaamheid van uw onderneming te verbeteren.

3. Verlaag uw energieverbruik

Een lager energieverbruik resulteert al snel in een aanzienlijk hogere duurzaamheid. Probeer zo veel mogelijk energieslurpers in uw onderneming te elimineren, zodat u uiteindelijk aanzienlijk minder energie zult verbruiken. En, als u dit met punt 2 combineert, kunt u hiermee ook zorgen dat de energie die u wel gebruikt simpelweg door uw eigen investeringen wordt opgewekt. Dit zal de kosten aan energie aanzienlijk verlagen.

4. Stap over naar duurzame productie

De goederen die u gebruikt om uw producten en diensten te produceren moeten vanzelfsprekend ook duurzaam worden geproduceerd. Binnen diverse sectoren wordt de laatste jaren actief gelet op de duurzaamheid van producten. Houd er hierbij rekening mee dat er uit diverse Nederlandse onderzoeken blijkt dat consumenten niet bereid zijn meer te betalen voor duurzame producten. Stap, om de winstgevendheid van uw onderneming in de gaten te houden, alleen over naar duurzame productie op het moment dat dit uw winstmarges niet gevaar zal brengen zonder de kosten van uw producten te verhogen.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?