Forse stijging zakelijke energierekening sinds januari 2019

Forse stijging zakelijke energierekening sinds januari 2019

Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Sinds het begin van dit jaar hebben ondernemers te maken met een hogere zakelijke energierekening. Per 1 januari 2019 zijn de tarieven van de energieleveranciers namelijk een stuk omhoog gegaan. Als ondernemer met slechts een klein verbruik betaal je dit jaar gemiddeld € 398 meer per jaar. Grotere ondernemers moeten aan nog hogere bedragen denken: zij zullen gemiddeld € 2214 meer gaan betalen per jaar aan gas en stroom. Hiermee wil de overheid onder andere stimuleren om over te stappen op groene zakelijke energie. Wat je over deze stijging moet weten, lees je hieronder.

Waarom stijging energierekening?

In de media werd al lange tijd gesproken over een stijging in de (zakelijke) energiebelastingen. Het is dan ook niet vreemd dat anno 2019 de tarieven van de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas en stroom zijn verhoogd. De grootste reden hiervoor zijn de toenemende overheidsheffingen op energie. Ook spelen de stijgende variabele tarieven van leveringen van energieleveranciers een grote rol. Iedereen die zakelijke energie afneemt krijgt te maken met de stijging van overheidsheffingen. De overheid wil het gebruik van gas en andere soorten grijze energie ontmoedigen met behulp van deze maatregel. Uiteindelijk is het de bedoeling dat zoveel mogelijk bedrijven overstappen naar groene energie.

Hogere kosten variabele leveringstarieven

Naast de overheidsheffingen stijgen de variabele leveringstarieven. Tweemaal per jaar veranderen energieleveranciers hun leveringstarieven: op 1 juli en op 1 januari. Daarom is het dus aan te raden om altijd zakelijk energie te vergelijken. Per 2019 worden deze tarieven hoe dan ook verhoogd, bij welke leverancier voor zakelijke energie je ook zit. Omdat er bij de ene leverancier een hogere stijging te zien is dan bij de ander kan het nooit kwaad om te blijven vergelijken. Voor de leveringskosten betaalt een kleine afnemer, zoals een retailer, gemiddeld € 235 meer per jaar. Grotere MKB’ers moeten denken aan bedragen rond een gemiddelde van € 1541, waarbij afnemen via Eneco het duurst is.

Scherpste tarief betalen

Hoe weet je als ondernemer voor welk energiecontract je het beste kunt gaan? Kies je daarbij een vast contract of ga je liever voor een variabel energiecontract? Een groot deel van de ondernemers beschikt over een energiecontract met variabele tarieven. Hoewel er genoeg voordelen te vinden zijn aan dit contract krijgen zij wel te maken met de prijsstijgingen. Wil je je daarom indekken tegen verdere stijgingen of andere verrassingen? Dan is het aan te raden om via een zakelijke energievergelijker te kijken of een vast energiecontract voor jouw bedrijf passend is om op die manier alsnog het meest scherpe tarief te scoren.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?