Energie sparen als bedrijf: loont het echt?

Energie sparen als bedrijf: loont het echt?

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Energie sparen wordt voor consumenten steeds interessanter. Het tarief van energie stijgt ieder jaar en ook het verbruik wordt steeds hoger. Bij energie sparen geniet u van een groot aantal voordelen, waaronder een flinke besparing op de stroomkosten.

Maar in hoeverre is energie sparen voor bedrijven interessant en wat kan dit op jaarbasis nu echt aan besparingen opleveren? In dit artikel bekijken wij de mogelijkheden van energie sparen voor bedrijven en geven wij u enkele tips.

Wat is zakelijk energie sparen?

Bij zakelijk energie sparen wekt u zelf energie op en verkoopt u deze energie terug aan de energieleverancier. Wind- en zonne-energie maken het tegenwoordig zeer gemakkelijk om zelf stroom op te wekken. Deze opgewekte energie wordt vervolgens in een grote batterij opgeslagen, zodat deze naar de energieleverancier kan worden teruggestuurd. Hier ontvangt u geld voor.

De energieleverancier betaalt graag voor deze energie omdat het een flinke kostenbesparing oplevert. Een paar honderd kWh per jaar zal weinig prijsverschil opleveren, maar bij duizenden kWh per jaar wordt het alweer een stuk interessanter. Als bedrijf kunt u hier dus optimaal gebruik van maken.

Veel bedrijven maken al gebruik van wind- of zonne-energie maar verkopen de opgewekte stroom niet. De energie wordt dus zomaar verspilt en zal geen verdere voordelen opleveren. Dit is zonde, want het kan op jaarbasis al snel duizenden euro’s schelen.

Tips bij energie sparen voor bedrijven

Bedrijven die willen investeren in energie sparen kunnen het beste van de volgende tips gebruik maken. Dit zal helpen meer energie te sparen en het financieel nog aantrekkelijker te maken.

Investeer eerst in een goede basis

U wilt zeker zijn dat de stroom goed wordt opgewekt. Het is hierom van belang om eerst in een goede basis voor opwekking te investeren. Dit begint bij goede windmolens of zonnepanelen. Hoe hoger de kwaliteit van deze middelen, hoe sneller u energie kunt sparen.

Bereken vooraf wat u verwacht te sparen

Er zijn op de zakelijke energiemarkt diverse adviseurs actief die kunnen helpen bij het berekenen van uw verwachte opwekking. Hier wordt vervolgens uw eigen verbruik van afgetrokken, zodat er een duidelijk beeld ontstaat van de hoeveelheid energie die u gaat sparen.

Onderhandel met uw energieleverancier

Het loont al snel om met uw energieleverancier te onderhandelen om zo een hoger tarief te krijgen. Dit is vooral interessant wanneer u jaarlijks een groot aantal kWh’s opwekt. De energieleverancier heeft op dat moment minder administratieve werkzaamheden, waardoor de kosten voor de energie een stuk lager uitvallen. Zo kunnen zij u een hoger tarief bieden.

Blijf innoveren en investeren

Energie sparen is voor bedrijven vooral interessant wanneer zij continu blijven investeren in nieuwe middelen. U kunt natuurlijk eenmalig in windmolens en zonnepanelen investeren, maar de kwaliteit van deze middelen gaat al snel achteruit. Er komen daarbij nog allerlei andere middelen op de markt waardoor de hoeveelheid opgewekte energie hoger kan uitvallen.

Verlaag uw eigen energieverbruik

Naarmate u minder energie in uw bedrijf gaat verbruiken, kunt u meer energie sparen. Tenslotte verkoopt u alle energie die u wel opwekt maar vervolgens niet zelf gebruikt. Probeer daarom het energieverbruik in uw bedrijf te verlagen, omdat energie sparen hierdoor financieel gezien steeds aantrekkelijker zal worden.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?