Checklist voor eindafrekening van je zakelijke energieleverancier

Checklist voor eindafrekening van je zakelijke energieleverancier

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Of het nu het eind van het jaar is of het eind van je zakelijke energiecontract, het is altijd handig om een checklist achter de hand te hebben om te controleren of de eindafrekening van je zakelijke energieleverancier klopt. Misschien is je contract zakelijke energie afgelopen en ben je van plan om over te stappen op een andere energieleverancier. Dan is het wel een prettig idee om te checken wat je het jaar eerder verbruikt hebt aan zakelijke energie én of alle gegevens omtrent je verbruik kloppen. Met de onderstaande checklist weet je binnen enkele minuten of je eindafrekening klopt of dat je nog wat tientjes tot honderden euro’s terug kan krijgen.

Controleer je energieverbruik zorgvuldig

Over het algemeen kloppen afrekeningen voor zakelijke energie, maar een foutje is zo gemaakt. Misschien heeft de energieleverancier een net iets te hoog leveringstarief gerekend dan jullie hadden afgesproken. In dat geval lopen de kosten al gauw op! Zorg dat je je huidige zakelijke energiecontract bij de hand hebt samen met de volgende dingen: de meest recente jaarafrekening, de vorige jaarafrekening en een lekkere kop thee of koffie om de check te doen. De eerste check van de checklist is het controleren van je zakelijke energieverbruik. Bekijk of de meterstanden die je hebt doorgegeven kloppen met de eindstanden op de energierekening. In het geval van een slimme meter worden de meterstanden automatisch doorgegeven. Ook bij een slimme meter kun je blijven controleren: doe dit jaarlijks en als je contract stopt.

Kloppen de leveringstarieven die zijn afgesproken?

Vervolgens controleer je de leveringstarieven van gas en stroom. Check daarom altijd de leveringstarieven per kWh stroom en m3 gas zoals je die tarieven in het begin met je zakelijke energieleverancier hebt afgesproken. Komen deze getallen overeen met de getallen die op de eindafrekening staan? Hetzelfde geldt voor andere kosten zoals de vaste leveringskosten die je moet betalen voor bijvoorbeeld administratie. Grote kans dat alle kosten overeenkomen, maar om extra kosten tegen te gaan is een dubbele check meer dan de moeite waard. De eindafrekening voor zakelijke afnemers is steeds beter te begrijpen. Houd er echter wel rekening mee dat netbeheerkosten en energiebelasting tijdens het afnemen van je contract kunnen veranderen wat betreft de prijs. Je kunt altijd bij je leverancier of bij Energie-Zakelijk.nl terecht wanneer je hierover vragen hebt.

Check de aansluitcapaciteit

Omdat de aansluitcapaciteit van je energiemeter de hoeveelheid netwerkkosten bepaalt, is het aan te raden om deze capaciteit te controleren. Hierbij geldt: des te zwaarder de aansluiting, des te meer netbeheerkosten je moet betalen. Is deze capaciteit te hoog berekend dan liggen de kosten voor je energie dus een stuk hoger. Voor een zwaardere aansluitcapaciteit kun je bijvoorbeeld al vier keer zoveel betalen dan voor een lichtere. Een aansluiting van 3x25A kost ongeveer 200 euro per jaar, terwijl een aansluiting van 3x35A al rond de 800 euro ligt. Een foutje moet kunnen, maar in het geval van een verkeerde aansluitcapaciteit doorgeven kan dit al heel veel geld kosten. Aanrader is om dit al bij het begin van afname van energie te doen. Wanneer je dit echter niet zeker weet kun je altijd je netbeheerder vragen voor meer informatie omtrent de aansluitcapaciteit.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?